Η Ένωση προσφέρει κάθε είδους βοήθεια, σε 4000 παιδιά με νεανικό διαβήτη
Το 3ο κατά σειρά συλλεκτικό κόσμημα, “Καραμέλα” της ΠΕΑΝΔ, που συνδράμει τα παιδιά με νεανικό διαβήτη, συμβάλλει στην πραγματοποίηση του πρώτου πολυχώρου για παιδιά με νεανικό διαβήτη. Η δράση εντάσσεται στην γενική προσπάθεια, προώθησης της νέας καμπάνιας, με τίτλο ” Σαν Δεις τη 1ναδικότητά σου ΣΔτ1″ που στόχο έχει να αναδείξει το ζήτημα των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Η πρόεδρος της Ένωσης κα Σοφία Μανέα μιλάει στο Infokids για το νέο κόσμημα και τα παιδιά .
Το φετινό βραχιόλι, τι μήνυμα φέρνει;
Το φετινό μας βραχιόλι είναι η 3η συλλεκτική καραμέλα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. η οποία εκτός απο αισθητικά όμορφο κόσμημα, αποτελεί και σύμβολο αποδοχής και στήριξης για τα παιδιά με ΣΔτ1. Κάθε καραμέλα κρύβει μέσα της, ένα μήνυμα θάρρους και είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα τον Διαβήτη.
Η ενέργεια εντάσσεται στη φετινή social media καμπάνια της ΠΕΑΝΔ με τίτλο «Σαν Δεις τη Μοναδικότητά σου», η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο να αναδείξει τη δύναμη και το θάρρος των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1 και τη σημαντική παρουσία της ΠΕΑΝΔ στις ζωές των οικογενειών των παιδιών αυτών. Τα παιδιά με ΣΔτ1 είναι οι μικροί ήρωες της δικής τους μοναδικής ζωής και η ΠΕΑΝΔ, με 40+ χρόνια δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειες τους, ήταν, είναι και θα είναι πάντα υπερήφανη γι’ αυτά.
Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του, θα συμβάλουν στη δημιουργία του νέου Πολυχώρου της Π.Ε.Α.Ν.Δ., ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με ΣΔτ1 και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το 2025!
Ο παιδικός διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζει έξαρση στις μέρες μας και πού οφείλεται αυτό;
Ναι, είναι γεγονός ότι παγκοσμίως υπάρχει αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του παιδικού διαβήτη. Στην Ελλάδα μάλιστα, το νεαρότερο κρούσμα είναι 6 μηνών!! Αν δούμε εποπτικά ανά δεκαετία το ηλικιακό προφίλ των πασχόντων, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει εκθετική μείωση και τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ανησυχητικά.
Η ακριβής αιτία του παιδικού διαβήτη τύπου 1 παραμένει να είναι άγνωστη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι βασικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στο διαβήτη τύπου 1 καταστρέφει λανθασμένα τα κύτταρα του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα να παράγουν την ινσουλίνη. Η γενετική προδιάθεση και κάποιοι άγνωστοι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Τα παιδιά νοιώθουν απροστάτευτα απέναντι στην ασθένεια;
Καταρχάς να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για ασθένεια ,αλλά για μια αυτοάνοση πάθηση.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα άτομα με ΣΔτ1 και ιδίως τα παιδιά, δεν είναι απροστάτευτα. Εχουν συμμάχους την τεχνολογία, τους εξειδικευμένους γιατρούς με την ομάδα διαβήτη, που απαρτίζονται από ψυχολόγους, διαιτολόγους και νοσηλευτές και φυσικά την ΠΕΑΝΔ. Το πρώτο σωματείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1983 για να ανακουφίσει και να βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες παιδιών με ΣΔτ1. Από τότε, εδώ και 41 χρόνια, έχει δημιουργήσει πλούσιο έργο, πρωτοπόρα προγράμματα, υπηρεσίες και δράσεις, που αποτελούν θεσμό για την ελληνική κοινωνία, μέσω των οποίων υποστηρίζει και ενισχύει καθοριστικά στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Τι λέτε στους γονείς που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1;
Δεν είναι εύκολο για κανένα γονέα το άκουσμα της διάγνωσης και η περαιτέρω διαχείριση του διαβήτη. Φόβος, θλίψη, ανησυχία για το μέλλον του παιδιού και φυσικά πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ταλανίζουν τους γονείς του παιδιού με διαβήτη για πολλούς μήνες και ίσως και χρόνια. Η μετάβαση από το 1ο στάδιο στα επόμενα δύο, την αποδοχή και μετέπειτα την ορθή αντιμετώπιση, πρέπει να γίνει άμεσα και σωστά με τη βοήθεια κατάλληλων συμμάχων ώστε το παιδί να μάθει να ζει αρμονικά με το διαβήτη του, χωρίς στερήσεις και στιγματισμό Το μυστικό είναι η εκπαίδευση!!
Η εκπαίδευση είναι το ζητούμενο για την Π.Ε.Α.Ν.Δ και γι’ αυτό το λόγο επιπλέον των επιμορφωτικών προγραμμάτων, των καινοτόμων δράσεων και υπηρεσιών που υλοποιεί, εστιάζει και στην έκδοση βιβλίων με επίκεντρο πάντα τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, όπως το βιβλίο της ΠΕΑΝΔ “Η Ρένια και ο διαβήτης που δεν έκανε κύκλους” της Κάρμεν Ρουγγέρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος
..Είναι δύσκολο να εκπαιδεύσεις ένα παιδί στις ανάγκες του ισόβιου διαβήτη;
Είναι γεγονός ότι και στην χώρα μας, έχουμε πλέον διαθέσιμα αρκετά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την διαχείριση του διαβήτη και αυτό ανακουφίζει πάρα πολύ τις οικογένειες που τα παιδάκια τους διαγιγνώσκονται σε πολύ μικρή ηλικία.
Αναφορικά με την εκπαίδευσή τους, αυτή γίνεται τόσο από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και από τους θεράποντες ιατρούς με την εξειδικευμένη ομάδα που κάποιοι από αυτούς διαθέτουν. Τα σημερινά παιδιά άλλωστε από πολύ νωρίς αποκτούν οικειότητα και είναι αρκετά εξοικειωμένα με τη χρήση συσκευών και για το λόγο αυτό τους είναι εύκολο να διαχειριστούν ακόμη και ένα κλειστό κύκλωμα αντλίας και σένσορα, να αντιληφθούν την διαχείριση των ισοδυνάμων, σε ότι αφορά την διατροφή, προκειμένου να βελτιωθεί ο γλυκαιμικός τους στόχος και να έχουν ποιότητα στην ζωή τους.
Επιπλέον σε αυτά, και η ΠΕΑΝΔ έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκπαίδευση τους καθώς υλοποιεί εδώ και δεκαετίες, καινοτόμα προγράμματα όπως η κατασκήνωση, το ημερήσιο camp, τα βιωματικά σεμινάρια, οι εκπαιδευτικές ομιλίες στους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων που έχουν γίνει πλέον θεσμός για τους ανθρώπους με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους, καθώς περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική βιωματική κατάρτιση, συντελώντας καθοριστικά στη βελτίωση της ρύθμισης αλλά και της ψυχολογίας τους.