Μητσοτάκης για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: “Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου”

Μητσοτάκης για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: "Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου"

Η  φετινή καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις γονιών και κυρίως μαθητών καθώς όπως διαπιστώθηκε αφενός  θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  χιλιάδες υποψήφιοι και αφετέρου δεν θα μπορέσουν καλοί μαθητές, ακόμα και αριστούχοι, να σπουδάσουν στις σχολές προτίμησής τους, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα, αποτέλεσε αντικείμενο διαξιφισμού στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται  τo νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

Σε τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επί του θέματος απάντησε ότι «Έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις γιατί όταν εγώ τέλειωνα το σχολείο ήταν απαραίτητες για να προσμετρηθεί στο βαθμό του απολυτηρίου» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση, είναι μια δύσκολη απόφαση, έχει και πολιτικό κόστος η θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής“.

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» αντέτεινε ο Πρωθυπουργός και εγκάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «γίνεστε εσείς εσείς ο καλύτερος χορηγός των κολεγίων».

«Γιατί δεν τους λέτε να πάνε σε ένα δημόσιο ΙΕΚ;»

«Γιατί δεν τους λέτε να πάνε σε ένα δημόσιο ΙΕΚ;» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τους υποψήφιους, ζητώντας με φόντο την τεχνική εκπαίδευση να «ξαναχτίσουμε την αξιοπρέπεια της δουλειάς ασχέτως των τυπικών προδιαγραφών που τη συνοδεύουν».

“Θα έχουμε πολιτικό κόστος αλλά αναλαμβάνω την ευθύνη”

«Εξίσου αξιοπρεπής είναι οποιαδήποτε δουλειά σήμερα στη χώρα μας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης, λέγοντας πως «θα έχουμε πολιτικό κόστος από αυτήν την επιλογή. Το αναλαμβάνω με θάρρος γιατί ξέρω ότι κάνουμε το σωστό για την επόμενη γενιά».

Ταυτόχρονα, «εσείς που μιλάτε τόσο απαξιωτικά για τα κολέγια για ρωτήστε και τον κ. Φίλη που είναι δίπλα σας γιατί όταν κάνετε προσκλήσεις εκπαιδευτικών δεχόσασταν και τους αποφοίτους κολεγίων;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι για τις περιπτώσεις μαθητών που ενίστανται ότι θα βρεθούν εκτός Πολυτεχνείων «Είχαμε πράγματι λίγες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που έγραψαν καλά αλλά δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα. Ξέρω περιπτώσεις που έγραψαν στο σχέδιο πχ λίγο κάτω από το 14. Θα εισαχθούν σε αρχιτεκτονικές σχολές ,αλλά όχι στη σχολή της πρώτης προτεραιότητας γιατί το ίδιο το πανεπιστήμιο επέλεξε να βάλει τη βάση του 14» για όσους απέτυχαν στα συγκεκριμένα τμήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «αν υπάρχουν κάποιες τόσο ειδικές περιπτώσεις που είναι πολύ λίγες εδώ πέρα είμαστε, αλλά δεν ακυρώνουμε τη συνολική μας επιλογή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

«Σοβαρευτείτε κ. Τσίπρα δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια»

“Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται».

Τελειώνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Ξανασκεφτείτε αυτή την τόσο άτοπη υπόσχεση ότι δήθεν θα κρατούν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους. Δεν είναι κάτι που αντίκειται στην ακεραιότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κατάφωρη αδικία των μαθητών του επόμενου χρόνου.”

“Προτείνετε τη διατήρηση της ελάχιστης βάσης αλλά να μπαίνουν μόνο όσοι δεν την πιάνουν. Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής. Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 να μην μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού.”

Διαβάστε επίσης:

Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές εμβολίων για τα παιδιά 5-11 ετών

Ανατροπή: O μικρός Μπεν ζει τελικά στην Κέρκυρα; Γιατί η μητέρα του ζητά εξέταση DNA

«Ήταν στα ρηχά το παιδάκι όταν…»: Mαρτυρία για την 6χρονη Χριστίνα που πνίγηκε στην παραλία της Αυλίδας