Ν. Φιλαδέλφεια: Τα κορίτσια που παρεισέφρησαν στην παρέλαση εξηγούν γιατί το έκαναν

Προκάλεσαν αναστάτωση, οργή και ξεσήκωσαν πλήθος συζητήσεων –υπήρξαν και κάποιοι που τις επικρότησαν. Ο λόγος για τις 10 άγνωστες κοπέλες που εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα (28/10) στην παρέλαση της Ν. Φιλαδέλφειας για μερικά λεπτά με αλλοπρόσαλλο βηματισμό και γελοίες εκφράσεις.

Ανεξάρτητα από το αν διέπραξαν κάποιο αδίκημα και αν από το πρέπει ή όχι να «τιμωρηθούν» γι’αυτό, έχει νόημα να καταλάβουμε γιατί έκαναν αυτή την «περφόρμανς» και τι θέλησαν να αποδείξουν με αυτή. Μας δίνουν την ευκαιρία να το κάνουμε, μέσα από την επιστολή που έστειλαν και δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναλυτικά το κείμενο των 10 κοριτσιών: 

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης».

Την άποψή του για την παράσταση αυτή των κοριτσιών εξέφρασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δημοσιογράφος και ποιητής Γ. Δομιανός:

Με την ορολογία shell shock εννοούμε τα μόνιμα ψυχικά τραύματα τα οποίο δημιούργησε στους στρατιώτες του πρώτου…

Gepostet von γιώργος δομιανός am Mittwoch, 30. Oktober 2019