«Ο 5χρονος γιος μας φοβάται να κοιμηθεί μόνος του… Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;»

Έχω ένα γιο 5 ετών, ο οποίος από τα Χριστούγεννα και μετά φοβάται να κοιμηθεί μόνος του. Θέλει οπωσδήποτε το μπαμπά του ή εμένα για να κοιμηθεί και το βράδυ ξυπνάει για να έρθει στην κρεβατοκάμαρα. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Η ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας είναι η πιο συνηθισμένη να εμφανίσει φόβους που σχετίζονται με το σκοτάδι, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, να παραπονιέται και να αντιδρά. Χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα. Η διαδικασία του ύπνου είναι μία ρουτίνα. Το παιδί το βράδυ επεξεργάζεται όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες που είχε μέσα στην ημέρα του. Χρειάζεται να το βοηθήσουμε να κατευνάσει τους τόνους, να μπορέσει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Σκόπιμο είναι να αφιερώσουμε χρόνο πριν δούμε τι μπορεί να το επηρέασε ή να το προβλημάτισε στη διάρκεια της ημέρας. Χώρις πίεση να δώσουμε χρόνο να μιλήσει και να εκφράσει τυχόν φόβους, προβληματισμούς που έχει, ούτως ώστε φτάνοντας το τέλος της ημέρας να έχει όσο το δυνατόν ήρεμη διάθεση.

Φροντίζουμε να τηρούμε σταθερά το ωράριο του ύπνου. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε οποιαδήποτε προσπάθεια του παιδιού να παραμείνει στο δωμάτιο του. Σε περίπτωση που δυσκολεύεται, παραμένουμε για μικρή διάρκεια μαζί του έως ότου αποκοιμηθεί. Σταδιακά προσπαθούμε να αποχωρήσουμε από το δωμάτιο του. Χρήσιμοι είναι και οι ενισχυτές όπως χαμηλός φωτισμός, απαλή μουσική, κάποιο αγαπημένο αντικείμενο που μπορεί το παιδί να κρατά κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Αντιλαμβάνομαι ότι ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας είναι σημαντικός. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί του αγκαλιές και χάδια, ωστόσο να μη συνδυαστεί με τη ρουτίνα του ύπνου, φροντίστε να τα εμπεριέχετε στην καθημερινότητα σας.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com