“Ο γιος μου ζηλεύει πολύ και δεν με αφήνει να χαρώ τη νεογέννητη κόρη μου. Τι να κάνω;”

«Έχουμε ένα αγοράκι 20 μηνών και ένα κοριτσάκι 1 μήνα. Το αγοράκι μας αντιδρά έντονα στην παρουσία της μικρής. Συνεχώς προσπαθεί να την χτυπήσει. Φωνάζει όταν την κρατάμε αγκαλιά. Διεκοψα, ακόμη και το θηλασμό, επειδή  αντιδρούσε. Τι μπορώ να κάνω; Σχεδόν δεν έχω κρατήσει καθόλου αγκαλιά την κόρη μου, αλλά στεναχωριέμαι να βλέπω το αγόρι μου λυπημένο».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Ο ερχομός ενός νέου μέλους πάντα φέρνει ποικίλα συναισθήματα για όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι ένα γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια μέχρι το κάθε μέλος να βρει εκ νέου τον ρόλο του. Όσο και καλά προετοιμασμένο να είναι το πρωτότοκο παιδί σας για τον ερχομό του νέου μέλους αντιδράσεις όπως ξεσπάσματα θυμού, αποστροφής και ζήλιας είναι φυσικές. Αισθάνεται ότι χάνει την προσοχή σας. Όπως είναι φυσικό το νέο μέλος της οικογένειας έχει μεγαλύτερες πρακτικές ανάγκες, ενώ το άλλο παιδί περισσότερες ανάγκες συναισθηματικού τύπου. Εξηγήστε του με ήρεμο τόνο ότι είναι φυσικό να αισθάνεται έτσι. Παρακινήσετε το να εκφράσει αυτό που νιώθει, δώστε παραδείγματα από την δίκη σας παιδική ηλικία -πως εσείς νιώσατε  από την θέση του μεγαλύτερου ή του μικρότερου παιδιού, αντίστοιχα. Δώστε χρόνο και σεβαστείτε την επιθυμία του να εμπλακεί σταδιακά στην επαφή του με το μικρότερο μέλος. Επιτρέψτε του να είναι παρόν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε με το μικρότερο μέλος (από το τάισμα, το ντύσιμο, το πλύσιμο, την βόλτα) και να εμπλακεί αν και εφόσον το θέλει.

Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο που σας δίνει το νέο μέλος αφιερώνοντας τον αποκλειστικά στο μεγαλύτερο παιδί σας. Έτσι του επιτρέπεται να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και να νιώσει, ότι δεν έχασε την καθημερινή επαφή ή τις δραστηριότητες που έκανε μαζί σας με τον νέο ερχομό του μέλους. Μοιραστείτε μαζί του πως νιώσατε όταν αποκτήσατε εκείνον, πως ήταν σαν μωρό, τις εμπειρίες σας, ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί. Υπενθυμίστε σε φίλους και συγγενείς να μην παραμελούν το μεγαλύτερο παιδί όταν επισκέπτονται το μικρότερο μέλος.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com