Ο γρίφος του ανοίγματος των σχολείων – Συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, να δει πώς μπορεί να συνεχιστεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και να εξετάσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. 

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι άκρως ανησυχητική και όπως είχε διαρρεύσει οι ειδικοί θα έκριναν το πότε θα μπορέσει να γίνει μια νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown βασιζόμενοι στα στοιχεία της  Τετάρτη 24 και της Πέμπτη 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κανένας ειδικός δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του σε νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown και φυσικά οι όποιες συζητήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων πάνε πίσω. Σαφή προτεραιότητα δίνεται στα καταστήματα με πιθανότερο το σενάριο να ανοίξουν με click away στις 5 Απριλίου και εν συνεχεία με φυσική παρουσία στις 12 Απριλίου.  Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Προβληματίζει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Ο πονοκέφαλος των Ειδικών συνεχίζει να είναι η επαναλειτουργία των σχολείων καθώς τα χρονικά περιθώρια τουλάχιστον για τους μαθητές της Γ Λυκείου που φέτος θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες 2021, στενεύουν.

Τόσο προτεραιότητα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας όσο και Επιτροπής είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στη δια ζώσης διδασκαλία καθώς πολλοί  θα πάνε στις Πανελλήνιες 2021 με διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες αφού ορισμένοι θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης διδασκαλίας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους οι οποίοι κατοικούν στις «κόκκινες περιοχές» οπότε κάθε προσπάθεια γεφύρωσης της εκπαιδευτικής ανισότητας είναι καλοδεχούμενη.

Σε προχθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να προσδιορίζει την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr, το σενάριο να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές στις 5 Απριλίου πλέον απομακρύνεται και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον στρέφεται για τις 12 Απριλίου με τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να επιστρέφουν στη δια ζώσης διδασκαλία με ένα σύστημα εναλλάξ. Κάποιες μέρες μερικές τάξεις, τις υπόλοιπες κάποιες άλλες τάξεις.

Το σενάριο για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας

Η επιστροφή των μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα γίνει σε δεύτερο χρόνο καθώς οι μαθητές αυτών των τάξεων έχουν παρακολουθήσει περισσότερο χρόνο μαθήματα δια ζώσης έναντι της Δευτεροβάθμιας. Μελετάται η επιστροφή στις 19 Απριλίου όμως όλα είναι υπό συζήτηση.

Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει να σφυροκοπά την χώρα και τα κρούσματα δεν μειωθούν, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα, με προτεραιότητα πάντα στην επιστροφή της Δευτεροβάθμιας.