Ο μεγάλος κίνδυνος των σχολικών εκδρομών για τον οποίο δεν μιλά ποτέ κανείς: Ένας παιδίατρος προειδοποιεί

Αυτή την περίοδο, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας διοργανώνουν τις καθιερωμένες τριήμερες και πενθήμερες εκδρομές τους όπου οι μαθητές εκτός των άλλων -δυστυχώς- έχουν και τις πρώτες τους εμπειρίες κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτές, όμως, οι εμπειρίες δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν οδηγήσει μαθητές στο νοσοκομείο κατόπιν δηλητηρίασης από το αλκοόλ είτε κατόπιν μέθης. Αυτό ακριβώς το ζήτημα θίγει με ανάρτησή του στο Facebook ο κύριος Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων,  ανοίγοντας μια συζήτηση που αφορά πολλούς γονείς αλλά και κηδεμόνες.

H άποψη του παιδιάτρου για τις σχολικές εκδρομές και την κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

Kάθε μέρα και κάτι νέο που σε βάζει να αναρωτιέσαι αν στραβός είναι ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε. Την εποχή αυτή όλοι όσοι έχετε μεγάλα παιδιά, ξέρετε ότι πηγαίνουν με το σχολείο τους 3ήμερες εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κάποια και του εξωτερικού.

Συγγενικό μου πρόσωπο, που το 15 ετών παιδί τους πήγε 3ήμερη εκδρομή με το δημόσιο σχολείο, τους ενημέρωσε ότι ένα από τα βράδια της εκδρομής τους πήγαν σε μπαρ και σε ρεμπετάδικο. Το απίστευτο είναι, σύμφωνα με την μαρτυρία του παιδιού, ότι στο τραπέζι στο ρεμπετάδικο υπήρχε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με 4 ποτήρια για τα 15χρονα!!!!!!!! παιδιά. Στο δε μπαρ που πήγαν ο μπάρμαν τους είπε ότι είχαν δικαίωμα για ένα ποτό όπως το gordons, space κλπ. (αναψυκτικά ποτά με μικρή ποσότητα αλκοόλ) Αποτέλεσμα όλων αυτών, ένα παιδί μέθυσε και ένα άλλο έκανε εμετούς.

Τα μεγάλα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι: Σερβίρουν στα 15χρονα αλκοόλ παρουσία των καθηγητών; Είναι σε άγνοια των καθηγητών; και αν ήταν σε άγνοια δεν το έμαθαν; Δεν το είδαν; Που ήταν; Το σχολείο δεν κλείνει συμφωνία και δεν προειδοποιεί τα κέντρα αυτά ότι απαγορεύεται να σερβίρουν αλκοόλ σε παιδιά;

Οι γονείς φοβούνται να δημιουργήσουν θέμα για να μην στοχοποιηθεί το παιδί τους. Σας παρακαλώ επειδή έχει χαθεί εντελώς η μπάλα και έχουν καταργηθεί τα αυτονόητα, πέστε μου όλοι εσείς που έχετε παιδιά αυτής της ηλικίας, είναι αυτή η μοναδική περίπτωση, ή έχει πέσει και στην δική σας αντίληψη κάτι παρόμοιο; Γιατί αν αυτό συμβαίνει γενικότερα τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα και το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς να πασχίζουμε καθημερινά για να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μακριά από το αλκοόλ και η σχολική κοινότητα να δείχνει αδιαφορία για να μην πω τίποτε ποιο χοντρό!!

Θέλω να πιστεύω ότι αποτέλεσε μεμονωμένο περιστατικό.