Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Ο μεγάλος μου γιος ζηλεύει πολύ την κόρη μου. Τι να κάνω;"

"Ο μεγάλος μου γιος ζηλεύει πολύ την κόρη μου. Τι να κάνω;"

"Καλημέρα. Έχω μεγάλο θέμα και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Ο γιος μου 7 χρόνων ζηλεύει πολύ την κόρη μου 6 χρόνων. Έχουν μικρή διαφορά,11 μήνες σχεδόν διαφορά. Την χτυπάει, όμως, και γίνεται πολύ βίαιος. Τελικά τον μαλώνω κι εγώ και γινόμαστε ακόμα χειρότερα. Τι να κάνω;"

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αντίδρασης και αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Σε αυτό το στάδιο το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται και να μετατρέπει τον ανταγωνισμό σε συναγωνισμό. Μαθαίνει να αποδέχεται την εικόνα του εαυτού του και να αυτοπροσδιορίζεται καλύτερα.

Η ζήλια συνήθως εκδηλώνεται με επιθετικότητα και αντιπαράθεση. Το παιδί καταβάλλεται από το αίσθημα της αδικίας, του θυμού, ενώ άλλοτε απομονώνεται. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να διεκδικεί την προσοχή και τη φροντίδα του γονέα.

Είναι σκόπιμο, λοιπόν, οι γονείς εναλλάξ να διαθέτουν ξεχωριστό χρόνο σε κάθε ένα από τα παιδιά τους. Να αναρωτηθούν μήπως έχουν παραπάνω απαιτήσεις ή προσδοκίες από το πρωτότοκο παιδί, ξεχνώντας ότι κάποιες φορές μπορεί να παραμένει «παιδί» όποτε μπορεί και αντιδρά.

Ενθαρρύνετε το να εκφράσει όλα αυτά που νιώθει, δείξτε κατανόηση και τρυφερότητα. Αποφύγετε τυχόν συγκρίσεις. Επιβραβεύστε το κάθε παιδί χωριστά τονίζοντας τα προτερήματα του. Ενισχύστε την διαφορετικότητα του κάθε παιδιού. Επιτρέψτε να έχει δικά του παιχνίδια ακόμα και το δικό του δωμάτιο, αν υπάρχει δυνατότητα. Ορίστε με σαφήνεια κανόνες μέσα στην οικογένεια. Η συνεργασία και το μοίρασμα αρμοδιοτήτων βοηθά στην οργάνωση και διατήρηση ορίων. Παροτρύνετε τα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες και να βρίσκουν μόνα τους την λύση σε ό,τι τα απασχολεί. Έτσι αποκτούν καλύτερη εικόνα εαυτού, αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter