Αρχική Γωνιά του μαθητή O μπαμπάς Νίκος μοιράζεται μαζί μας μερικά tips για να γίνει παιχνιδάκι η μελέτη των παιδιών στο σπίτι

O μπαμπάς Νίκος μοιράζεται μαζί μας μερικά tips για να γίνει παιχνιδάκι η μελέτη των παιδιών στο σπίτι

Για αρκετούς γονείς η προετοιμασία των παιδιών για την επόμενη ημέρα στο σχολείο είναι ένας μικρός Γολγοθάς. Ελάτε τώρα, ομολογήστε το πόσες φορές έχετε σκεφτεί «ωχ! Αύριο γράφουμε τεστ στη Γλώσσα…» ή «ευτυχώς, αύριο δεν έχουμε Μαθηματικά…» Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε αυτή η διαδικασία να γίνεται με τρόπο αποδοτικότερο για τα παιδιά και ταυτόχρονα να μην αποτελεί για τους γονείς μια καθημερινή δραστηριότητα με επίπεδο δυσκολίας «αναρρίχηση στα Ιμαλάια»;

Ο Νίκος, σύζυγός μου και δάσκαλος, αποκαλύπτει μικρά tips που θα μετατρέψουν τα Ιμαλάια σε Παρνασσό…

  • Κατ’ αρχήν, είναι απαραίτητο το παιδί να έχει ένα συγκεκριμένο χώρο μελέτης, κατά προτίμηση στο δωμάτιό του, με σωστό φωτισμό, τάξη, ησυχία και όπου δε θα αποσπάται η προσοχή του από την τηλεφωνική συνομιλία της μαμάς με τη θεία Άννα ή από τις πιεστικές ερωτήσεις του Ευαγγελάτου προς τους πολιτικούς για την πορεία του μνημονίου…
  • Επίσης είναι καλό να έχει ένα σημειωματάριο όπου θα είναι σημειωμένα από την αρχή, όσα πρέπει να προετοιμάσει για την επόμενη μέρα. Κάθε ένα που θα το ολοκληρώνει, θα το διαγράφει από τη μικρή αυτή λίστα.
  • Εννοείται ότι δε διαβάζουμε μαζί, γονιός-παιδί, (εκτός από την Α’ Δημοτικού και σε ορισμένες περιπτώσεις τη Β’ Δημοτικού, όπου κι εκεί προοδευτικά ο γονιός απομακρύνεται). Διαβάζει μόνο του και ο μπαμπάς ή η μαμά είναι εκεί ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια και για να προσφέρουν βοήθεια σε πραγματικές δυσκολίες του. Αν βέβαια, είχε μάθει να διαβάζετε μαζί επί, ας πούμε, τρία συναπτά έτη, είναι δύσκολο στη Δ’ τάξη ξαφνικά να του πείτε: «Γιώργο μου, τώρα μεγάλωσες και πλέον θα διαβάζεις μόνος σου!!!» Ο Γιωργάκης μάλλον θα σας κοιτάξει με απορία σκεπτόμενος «τι είναι αυτό πάλι που μας ξημέρωσε; Αφού μια χαρά τα κάναμε τόσα χρόνια…» ή απλά θα σας αγνοήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για πετύχετε το ζητούμενο και ίσως μερικές φορές ο Γιωργάκης θα καταλήξει να πάει αδιάβαστος στο σχολείο. Δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου αυτό!

students-doing-homework

  • Είναι απαραίτητο να κάνει τακτικά ολιγόλεπτα διαλείμματα, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα μετά από δραστηριότητες που θα ολοκληρώνει και όχι βέβαια τα κλασσικά διαλείμματα-επιδρομές στο ψυγείο, κάθε φορά που βαριέται (δηλαδή κάθε τρεις και λίγο)
  • Τέλος, είναι καλό να βάλουμε εμείς οι γονείς νοερά ένα ανώτατο χρονικό όριο μελέτης για το παιδί μας, όπου πέρα από αυτό να μη μελετά άλλο. Ούτως ή άλλως θα είναι ανώφελο και δε θα αποκομίζει ουσιαστική γνώση, παρά μόνο απέχθεια για τη μελέτη. Σκεφτείτε ότι ένας εννιάχρονος μαθητής ξοδεύει καθημερινά περίπου 6 ώρες στο σχολείο και από 1 έως 3 ώρες σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή ξένες γλώσσες. Αν μελετήσει και 3 ώρες στο σπίτι για την επόμενη μέρα στο σχολείο, έχει αισίως φθάσει 12 ώρες διαρκούς και επίπονης απασχόλησης μέσα σε μια ημέρα. Είναι να το αγαπήσει μετά κανείς το σχολείο…; Ενδεικτικά, αυτός ο ανώτατος χρόνος μελέτης θα μπορούσε να είναι 2-3 ώρες ανάλογα με την τάξη που φοιτά το παιδί. Αν δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του στο ανώτατο χρονικό όριο, είναι προτιμότερο να πάει στο σχολείο πλημμελώς προετοιμασμένος.

Καταλαβαίνω ότι πολλοί γονείς θεωρούν αδιανόητο το τελευταίο, δηλαδή το να πάει αδιάβαστος στο σχολείο, αλλά δεν το συμμερίζομαι. Ο μέσος όρος των παιδιών θα ανταποκριθούν θετικά σε ένα πρόγραμμα μελέτης, ακόμα κι αν απαιτηθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής. Το κέρδος όμως θα είναι μεγάλο μακροπρόθεσμα, καθώς θα έχει μάθει τον τρόπο να μελετά μόνο του και να διαβάζει. Επομένως, η διαδικασία της μελέτης θα πάψει να αποτελεί ένα απωθητικό κάτεργο και η επαφή με τα βιβλία σχολικά και εξωσχολικά θα επιδιώκεται από τον ίδιο και δεν θα είναι αποτέλεσμα πλάνης, απάτης ή απειλής από το γονιό του!

Πηγή: http://womaninlaw.com

Διαβάστε επίσης:

«Μαμά, δε θέλω να διαβάσω»

5 tips των δασκάλων που μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι

Πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν τη δουλειά του δασκάλου πιο εύκολη;

"Δε θέλω να διαβάσω!": Δείτε πώς θα πείσετε τα παιδιά να μελετήσουν τα μαθήματά τους χωρίς κλάματα και φωνές


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.