«Ο Βαρόνος του Δ.Ε.Π.Υ»: Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο από την Ελληνοεκδοτική για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Η Δ.Ε.Π.Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας) αποτελεί μια από τις συχνότερες μαθησιακές δυσκολίες με την οποία διαγιγνώσκονται οι μαθητές στο ελληνικό σχολείο.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, κα Βούλα Γιαγκάζογλου Παππούδα, θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των μαθητών που έχουν διαγνωστεί με Δ.Ε.Π.Υ. αλλά και ταυτόχρονα να εξηγήσει στα υπόλοιπα παιδιά τι το διαφορετικό συμβαίνει στον συμμαθητή τους που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει το μάθημα μέσα στην τάξη, που η προσοχή του διασπάται με το παραμικρό και η δασκάλα παραπονιέται διαρκώς ότι είναι “στον κόσμο του” ή “αδιαφορεί για το μάθημα” έγραψε μια όμορφη αλληγορική ιστορία για να εξηγήσει τι πραγματικά είναι η Δ.Ε.Π.Υ. και πώς αυτή ευθύνεται για όλα όσα “ταλαιπωρούν” άθελά του το παιδί.

«Ο Βαρόνος του Δ.Ε.Π.Υ»: Ένα βιβλίο που θα μιλήσει στην καρδιά κάθε παιδιού

«Ο Βαρόνος του Δ.Ε.Π.Υ» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά σχετικά με το αντικείμενο αυτής της άγνωστης σε πολλούς μαθησιακής δυσκολίας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην παρουσία του παιδιού στο σχολείο αλλά και σε όλη του την συμπεριφορά.

Η εν λόγω διαταραχή έχει άμεσο αντίκτυπο στο φέρεσθαι του παιδιού που συχνά κατηγορείται για τα νεύρα του, την έλλειψη υπομονής, τον εκρηκτικό του χαρακτήρα αλλά και για την παρορμητικότητά του που πολλές φορές βγάζουν εκτός εαυτού τον περίγυρό του.

Αυτές του οι αντιδράσεις αποτελούν “κόκκινο πανί” για συμμαθητές και δασκάλους που βρίσκουν πάτημα για bullying, απόρριψη αλλά και τιμωρίες αφού αντιμετωπίζεται πάντα ως το εύκολο θύμα.

Η συγγραφέας θέλοντας να απενοχοποιήσει τα παιδιά της Δ.Ε.Π.Υ που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες παρά τα εμπόδια που τους θέτει διαρκώς η διάγνωσή τους, εμπνέεται και παραδίδει στους μικρούς αναγνώστες μια ιστορία – ύμνο στη διαφορετικότητα που εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει για κάποιον να έχει διαγνωστεί με αυτή τη μαθησιακή δυσκολία.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Βαρόνος, ένας γάιδαρος, που αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων στο σχολείο που από μεριάς του δεν μπορεί να εξηγήσει για του συμβαίνουν.

Η στιγμή που πρέπει να πάει στο σχολείο φαντάζει ως χειρότερη στιγμή της ημέρας του καθώς ό,τι και κάνει μέσα στην τάξη, είναι ενοχλητικό για τη δασκάλα ενώ και οι συμμαθητές του δεν χάνουν την ευκαιρία να τον κοροϊδέψουν για τα καμώματά του.

Βέβαια, τα προβλήματα δεν σταματούν στο σχολείο καθώς οι γονείς του παραπονιούνται και για τη συμπεριφορά του εντός σπιτιού. Ό,τι και κάνει φαίνεται υπόλογος στα μάτια τους καθώς δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στο βάρος των σπουδαίων προγόνων του.

Όλα αλλάζουν όταν κρυφακούει μια συζήτηση της δασκάλας και της μαμάς του, όπου η δασκάλα εξηγεί στη μαμά ότι μάλλον ο Βαρόνος έχει ΔΕΠΥ και για αυτό ευθύνεται για τα μαθησιακά του προβλήματα και την όλη του συμπεριφορά που δημιουργεί μπελάδες και προβλήματα σε όλους. Και τι σημαίνει ΔΕΠΥ; Δεν Έχει Πολλή Υπομονή και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος που θα τον βοηθήσει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ιδιαιτερότητα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως είναι χαρακτηριστικό που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό και μοναδικό ως προσωπικότητα.

Από το Δεν Έχει Πολλή Υπομονή στο Δεν Είναι Παρά Υπέροχος

Στις σελίδες του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες γίνονται μάρτυρες διαφορών περιστατικών της σχολικής πραγματικότητας του Βαρόνου που δείχνουν ότι χρειάζεται πρωτίστως την αποδοχή και εν συνεχεία τη βοήθεια όλων των συμμαθητών, της δασκάλας και της οικογένειας για να καταφέρει να διαχειριστεί την περιβόητη διάγνωση Δεν Έχει Πολλή Υπομονή που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον αποκλείσει από την σχολική κοινότητα. Δεν θα σας αποκαλύψω τι συνέβη όμως μπορώ να πω ότι στο τέλος του βιβλίου ο Βαρόνος καταλήγει ότι Δ.Ε.Π.Υ τελικά σημαίνει ότι κάποιος Δεν Είναι Παρά Υπέροχος και μόνο όταν ανοίξουμε την αγκαλιά μας και το αποδεχθούμε θα τον βοηθήσουμε πραγματικά και θα του δώσουμε “φτερά” για να μην νιώθει κατώτερος από τους άλλους.

Ποιος είπε ότι η Δ.Ε.Π.Υ είναι ελάττωμα;

Γραμμένη με απλό και εύστοχο τρόπο, η τρυφερή ιστορία του Βαρόνου Δ.Ε.Π.Υ που βρίθει νοημάτων καταφέρνει μέσω του χιούμορ και της περιπέτειας, να δώσει στα παιδιά διδάγματα και μαθήματα ζωής που αξίζει να τα ακολουθήσουν. Διαβάζοντάς την ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με Δ.Ε.Π.Υ βλέπει μια μικρογραφία της δικής του σχολικής πραγματικότητας και παίρνει θάρρος να την μοιραστεί και με άλλα παιδιά που δεν ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει αυτή η μαθησιακή δυσκολία.

Από την άλλη διαβάζοντάς την ένα παιδί που δεν την έχει, μπορεί να αναγνωρίσει την ιδιαίτερη συμπεριφορά ενός συμμαθητή που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Βαρόνο και στοχοποιείται για καθετί που κάνει. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου και οι δύο θα αποκομίσουν ένα αισιόδοξο και συνάμα σπουδαίο μάθημα. Η Δ.Ε.Π.Υ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χαρακτηριστικό που άλλα παιδιά το έχουν και άλλα όχι.

Μπορεί στα μάτια όσων δεν το έχουν να φαντάζει σαν κάτι μακρινό που δεν τους αφορά εντούτοις  θα πρέπει γιατί μπορεί να το έχει κάποιος συμμαθητής, φίλος ή ακόμα και συγγενής τους που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να νιώθει παραμελημένος και εύκολος στόχος για πειράγματα. Μάλιστα όπως τονίζει και η δασκάλα του Βαρόνου “Σκεφτείτε πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν ο καθένας μας δεν ήταν μοναδικός“.

Αυτή ακριβώς είναι η “μαγεία” της Δ.Ε.Π.Υ, δεν αφορά όλα τα παιδιά αλλά όσα την έχουν δεν παύουν να έχουν έναν ακόμη λόγο για να τα αγαπάμε και να τα αποδεχόμαστε έτσι όπως είναι.

Ένα βιβλίο – οδηγός για την Δ.Ε.Π.Υ

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει η ενότητα”Ζώντας το Παραμύθι” όπου η συγγραφέας προσ(κ)αλεί τα παιδιά να ασχοληθούν με μια σειρά δραστηριοτήτων και ερωτήσεων βασισμένων σε όλα όσα διάβασαν στην ιστορία. Το παραμύθι και οι δραστηριότητες είναι με τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε μια σχολική αίθουσα όσο και στο σπίτι, καθώς το παιδί καλείται να πει τη γνώμη του για όλα όσα διάβασε αλλά και να εξηγήσει τι κατάλαβε ότι σημαίνει να έχει κάποιος Δ.Ε.Π.Υ.

Σημειωτέον, η ιστορία του “Βαρόνου του Δ.Ε.Π.Υ” θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσει ένας δάσκαλος στους μαθητές τι αντιμετωπίζει ένας συμμαθητής τους που έχει διαγνωστεί με αυτή ή μια αφορμή για συζήτηση στην τάξη για τις μαθησιακές δυσκολίες.

Γιατί να την διαβάσει ένα παιδί;

Πρόκειται για μια αξιόλογη λογοτεχνική προσπάθεια που πέραν την ιδιαίτερης θεματικής που προσεγγίζει αποτελεί και μια καλογραμμένη ιστορία που κρατά τον αναγνώστη προσηλωμένο, έχει συγγραφικές αρετές και αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που υπηρετεί τη φιλαναγνωσία που θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά.

Η λογοτεχνική σύλληψη της συγγραφέως βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά που συμπληρώνει την ιστορία. Χρώματα, καθαρές εικαστικές μορφές και ζωντανή εικονογράφηση αναδεικνύουν την ιστορία του Βαρόνου.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται την αποδοχή μας

Και να θυμάστε, το παιδί με ΔΕΠΥ χρειάζεται απεριόριστη και αδιαπραγμάτευτη αποδοχή της διαφορετικότητας , πολλή υπομονή, κατάλληλη εκπαίδευση και σωστή υποστήριξη για να μπορέσει να ξεδιπλώσει τα ιδιαίτερα ταλέντα του και νιώσει ισότιμο στη μάθηση όπως οι συνομήλικοι του.

Καλή ανάγνωση!