Οι παππούδες που περίμεναν αυτές τις διακοπές πώς και πώς και μετά… ήρθε η ΔΕΗ

Οι παππούδες που περίμεναν αυτές τις διακοπές πώς και πώς και μετά… ήρθε η ΔΕΗ

Πιο σκυφτός από άλλες φορές, πιο κουρασμένος μπήκε χθες στο σπίτι μας ο μπαμπάς μου.

Κοντεύει τα 76 -δεν έχω υπερβολικές απαιτήσεις. Όμως ήταν πάντα περήφανος άνθρωπος, το σκυφτό δεν του ταιριάζει.

Κρατούσε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ στο χέρι.

“Κοίτα τι έκαναν οι αλήτες” μου είπε μπαίνοντας.

Ήταν ο λογαριασμός των τελευταίων δύο μηνών για το εξοχικό μας, στο οποίο έχουμε να πατήσουμε το πόδι μας εδώ και έναν χρόνο και όπου ο γενικός του ρεύματος είναι πάντα όταν λείπουμε κατεβασμένος.

311 ευρώ. Τα 220 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Πραγματική χρέωση ρεύματος 0,60 λεπτά.

Το εξοχικό το τελείωσε ο μπαμπάς μου σε ένα οικόπεδο-προίκα της μάνας μου λίγο πριν βγει στη σύνταξη. Του πήρε περίπου 10 χρόνια να το τελειώσει. Όταν του περίσσευε κάτι από τον μισθό του (δούλευε μόνο εκείνος στην τριμελή οικογένειά μας) το συνέχιζε -άλλοτε τη σκεπή, άλλοτε τα μπάνια, την κουζίνα.

Τότε δεν το ήθελα αυτό το σπίτι -σιγά μην περνούσα όλα τα καλοκαίρια μου στο χωριό, αντί να κάνω island hopping. Σήμερα τον ευγνωμονώ κάθε μέρα που το έχουμε. Τι θα έκαναν τα παιδιά μου όταν κλείνουν τα σχολεία στην Αθήνα; Ό,τι κάνουν τόσα άλλα, θα μου πείτε… Και ίσως αυτό να κάνουν τελικά.

Όμως τις περίμεναν αυτές τις διακοπές οι γονείς μου. Έναν ολόκληρο χειμώνα τις περίμεναν. Κλεισμένοι μέσα, από φόβο μην κολλήσουν τις περίμεναν. Βγαίνοντας έξω με διπλή μάσκα, ίσα για τα βασικά ψώνια, τις περίμεναν. Εκεί περίμεναν να πάρουν μιαν ανάσα.

Χθες μου είπε, ότι σκέφτεται μήπως φέτος να μην πάνε.

Σα να μου έριχνε γροθιά στο στομάχι.

Αυτό το σπίτι κοντά στη θάλασσα είναι το απόλυτο καταφύγιο του πατέρα μου που δούλευε μια ζωή, ώστε λίγο-λίγο να μπορέσει να το τελειώσει. Και να μπορεί να απολαμβάνει εκεί τα καλοκαίρια του, όσα “καλά” χρόνια του απομένουν.

Τα 311 ευρώ, όμως, για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με μία πετσοκομμένη σύνταξη πονάνε.

Ξέρω αντίστοιχα ζευγάρια που αποφάσισαν φέτος να νοικιάσουν τα εξοχικά τους, έναν και δύο μήνες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις εξωφρενικές αυτές αυξήσεις των τιμολογίων.

Την ώρα που τα golden boys της ΔΕΗ θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα πεντάστερα της Μυκόνου, ο 76χρονος μπαμπάς μου, που σπούδασε και δούλευε αδιάκοπα για 35 ολόκληρα χρόνια, σκέφτεται, ότι ίσως δεν μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές λόγω αυτού του λογαριασμού. Ενδεχομένως και του επόμενου…

“Θα στο πληρώσω εγώ μπαμπά το ρεύμα, μη σκας!” του είπα χθες, λίγο αφού είχε έρθει στο σπίτι μας. “Με το επίδομα αδείας που θα πάρουμε από τη δουλειά θα στο πληρώσω!”.

“Όχι, κορίτσι μου. Δεν είναι αυτό το θέμα…” μου απάντησε, πάντα περήφανος.

“Είναι που δεν θα μείνει τίποτα πια…”

Διαβάστε ακόμα:

Αγαπητό MAD, τι περιμένεις όταν αποθεώνεις τα σκουπίδια;

Πειραματικά σχολεία: Τι γίνεται όταν ο κλήρος ΔΕΝ πέφτει στα αδέλφια;

Αγαπητές μαμάδες-Influencers: Με τα stories της υπέρλαμπρης ζωής σας δεν μας ενθαρρύνετε – μας εμπαίζετε