Όλα τα νεότερα για το άνοιγμα των σχολείων – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή στα θρανία

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες καθώς και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισαγωγών και του αριθμού των διασωληνωμένων προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί το σχέδιο εξόδου από το lockdown.

Σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου, επαναλειτούργησαν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης νυχιών, ενώ άνοιξαν τις πύλες τους αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου που είχε τοποθετηθεί χρονικά για την Δευτέρα 29 Μαρτίου και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ότι μετατίθεται για μια τουλάχιστον εβδομάδα ήτοι για τις 5 Απριλίου.  Σε σημερινές του δηλώσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Πιέζουν γονείς και εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή της Γ Λυκείου στα θρανία

Δυσεπίλυτος γρίφος κρίνεται το άνοιγμα των σχολείων καθώς τόσο πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας όσο και της κυβέρνησης είναι οι μαθητές να καταφέρουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία για να συνεχιστεί η δια ζώσης διδασκαλία. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων ενώ όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά πρώτοι θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και σε δεύτερο χρόνο οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά).

Η επιλογή μιας τέτοιας λύσης κρίνεται απαραίτητη και αποτελεί αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς όπως υπογραμμίζουν στο Infokids.gr, εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Λύκεια, οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πάνε στις Πανελλήνιες 2021 με διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες αφού ορισμένοι θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης διδασκαλίας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους οι οποίοι κατοικούν στις «κόκκινες περιοχές» οπότε κάθε προσπάθεια γεφύρωσης της εκπαιδευτικής ανισότητας είναι καλοδεχούμενη.

Η 5η Απριλίου καθοριστική για τα σχολεία

Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται επισταμένως στο Υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο μαζί με το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου να επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ Λυκείου. Ακόμα όλα είναι υπό συζήτηση καθώς  δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα ή με διαφορά λίγων ημερών. Είναι όμως δεδομένο ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου κρίνεται απαραίτητο να επιστρέψουν στα θρανία νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους.

Το εν λόγω σενάριο επαληθεύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κα Σίσσυς Γκίκα  που δήλωσε ότι  «Οι μαθητές του Δημοτικού ευτυχώς πήγαν περισσότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με μαθητές άλλων βαθμίδων. Μέριμνά μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε.

Αν η 5η Απριλίου δεν είναι εφικτός στόχος για την επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα θρανία τότε η 12η Απριλίου φαντάζει ως η πλέον ιδανική ημερομηνία.

“Κλείδωσε” η παράταση της  σχολικής χρονιάς

Όπως προανήγγειλε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας  πήρε την απόφαση να παραταθεί και η σχολική χρονιά  χωρίς μαθήματα το Πάσχα και με Πανελλήνιες 2021 που δεν θα αποκλίνουν από τις ημερομηνίες που ίσχυαν κάθε χρονιά. Να σημειωθεί ότι ακόμη εξετάζεται η διάρκεια της παράτασης και το αν θα είναι για μια εβδομάδα ή εναλλακτικά για δύο.

Χωρίς προαγωγικές τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται και η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Να σημειωθεί εδώ ότι και πέρυσι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν τον περασμένο Ιούνιο οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις.

Πότε θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για φέτος

Για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία εξετάζεται να ολοκληρωθεί η χρονιά είτε στις 21 είτε στις 28 Ιουνίου (ανάλογα με την διάρκεια της παράτασης) και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 11 Ιουνίου λόγω των Πανελληνίων.