Όλο το Μάρτιο τα παιδιά απασχολούνται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Όλο το Μάρτιο τα παιδιά όλων των ηλικιών απασχολούνται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Ανακαλύπτουν τις τέχνες, ζωγραφίζουν τα συναισθήματά τους, συμμετέχουν σε εργαστήρια πηλού, ταξιδεύουν στις χώρες της Αναγέννησης και απαντούν σε φιλοσοφικά ερωτήματα!

Για παιδιά 2 – 4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες
Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 5: 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017

Σάββατο 10.30-11.30 & 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά 4- 6 ετών

Ζωγραφίζω τα συναισθήματά μου
Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να το αποτυπώνουν με ποικίλες τεχνικές. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, μια μελωδία, τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με ένα διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο. Μέσα από τον πειραματισμό παρατηρούν πώς αντιδρούν τα υλικά και μαθαίνουν σταδιακά τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

Ημέρες διεξαγωγής:

2 Μαρτίου: Ο μαγικός κόσμος του Eric Carle
9 Μαρτίου: Ο Cy Twombly και τα αφηρημένα του λουλούδια
16 Μαρτίου: «Ζωγραφίζοντας» με ψαλίδια όπως ο Henri Matisse
23 Μαρτίου: Τα μυθικά κάστρα του Paul Klee
30 Μαρτίου: Παίζοντας με τις φιγούρες του Keith Haring
6 Απριλίου: Ανακαλύπτοντας τον Pablo Picasso

Πέμπτη 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6- 12 ετών

Πηλός και νέες τεχνολογίες
Β΄ΚΥΚΛΟΣ – Ο γύρος του κόσμου με πηλό
Τα παιδιά ταξιδεύουν στις πέντε ηπείρους, γνωρίζουν και μελετούν τα σπουδαιότερα έργα κάθε πολιτισμού. Με την τέχνη της πηλοπλαστικής δημιουργούν δράκους από την Κίνα, τοτέμ Ινδιάνων της Αμερικής, μάσκες της Αφρικής, αρχαιοελληνικά ανάγλυφα και αγγεία της Ωκεανίας.

Σχεδιασμός προγράμματος: Νατάσσα Καλογεροπούλου – κεραμίστρια, γλύπτρια
Υλοποίηση – διδασκαλία: Λουκία Δραγάτση – εικαστικός κεραμίστρια

Ημέρες διεξαγωγής:

22 Φεβρουαρίου: Αμερική
1 Μαρτίου: Ασία
8 Μαρτίου: Αφρική
15 Μαρτίου: Ευρώπη
22 Μαρτίου: Ωκεανία
29 Μαρτίου: Τα παιδιά διακοσμούν τις κατασκευές τους

Τετάρτη 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμινιού

Για παιδιά 6 – 13 ετών

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

ΚΥΚΛΟΣ 5: 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017
Σάββατο 13.30-15.00

ΚΥΚΛΟΣ 5: 5, 12, 19 Μαρτίου 2 Απριλίου 2017
Κυριακή 12.00-13.30

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Ταξίδι στις χώρες της Αναγέννησης
Μέσα από το ταξίδι του χρόνου, με χρώματα και σχέδια, τα παιδιά ανοίγουν τα μαγικά τους φτερά για να πετάξουν με τη μηχανή του χωροχρόνου από την επιστημονo-χώρα στη ζωγραφο-χώρα. Με την ομάδα «Τέχνης Ρίζωμα»

Πότε: Κυριακή 5 Μαρτίου, 10.00-11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ανακαλύπτω, Παρατηρώ, Αγγίζω, Δημιουργώ, Βιώνω
Τα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των γεωμετρικών σχημάτων, σε έναν προκαθορισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χρώματος λευκού), εξοπλισμένο με έπιπλα από ανακύκλωση χαρτονιού (επίσης λευκού χρώματος)  τοποθετούν αυτοκόλλητα. Έτσι, μέσω της διαδραστικής διαδικασίας ανακαλύπτουν, παρατηρούν, αγγίζουν και δημιουργούν, βιώνοντας μια εκπαιδευτικά καινοτόμα προσέγγιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργούν ένα χώρο-παλέτα κι έργο μαζί, μια τρισδιάστατη πολύχρωμη επιφάνεια σε φυσικό μέγεθος.

Πότε: Κυριακή 19 Μαρτίου, 10.00-11.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Φιλοσοφία για παιδιά
Mε όχημα και αφορμή την Οδύσσεια του Ομήρου, τα παιδιά καλούνται μέσα από πειράματα σκέψης να απαντήσουν σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα. Με την Ειρήνη Γεωργίου.

Ημέρες διεξαγωγής:

6 Μαρτίου: Στο νησί της Κίρκης και επιλογές και συνέπειες
13 Μαρτίου: Οι Σειρήνες και η προσωπική ελευθερία
20 Μαρτίου: Η επιστροφή στην Ιθάκη και ταυτότητα και αλλαγή

Κάθε Δευτέρα 18.00-19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Τα ίχνη της Μουσικής
Τα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θέλετε να εξερευνήσουμε το μοναδικό κόσμο της μουσικής, της τέχνης, της έκφρασης, του ρυθμού, της δημιουργίας; Τότε, λοιπόν, ας αρχίσουμε το ιστορικό ταξίδι του «διαλόγου» της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό στερέωμα. «Τα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας οδηγεί στην αναζήτηση και τη μελέτη μουσικών μοτίβων σε έργα τέχνης. Τα παιδιά γνωρίζουν, κατανοούν, αξιολογούν βασικά στοιχεία της ιστορίας της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και των μουσικών οργάνων. Αναλύουν, συνθέτουν και ανασυνθέτουν έργα τέχνης και κατασκευάζουν μουσικά όργανα με απλά καθημερινά υλικά. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση του παιδιού ως φιλότεχνου θεατή και δημιουργού. Με την μουσικό – παιδαγωγό και πολιτισμολόγο Κυριακή Μπιλιάνη.

Ημέρες διεξαγωής:

27 Μαρτίου: Η τέχνη περνά στην αιωνιότητα
Από τις προϊστορικές Κυκλάδες έως την τέχνη της κλασικής Ελλάδας. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

3 Απριλίου: Οι δύο αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, η Ρώμη και το Βυζάντιο, και οι πολιτισμικές επιρροές των κατεκτημένων λαών. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

10 Απριλίου: Οι σκοτεινοί αιώνες δίνουν τη σκυτάλη στο φως και το χρώμα. Μεσαίωνας και Αναγέννηση. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

24 Απριλίου: Ο 17ος αιώνας στην Ευρώπη των αλλαγών. Το Μπαρόκ στην Ευρώπη. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

8 Μαΐου: Η εποχή του ορθού λόγου και η ανάδυση του σύγχρονου κόσμου. Διαφωτισμός και ρομαντισμός οδηγούν τα βήματα της τέχνης. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

15 Μαΐου: Πειραματισμοί σε νέα πρότυπα. Τέλος 19ου και 20ος αιώνας. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

Κάθε Δευτέρα 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ειδική έκπτωση 10% στους κύκλους και 20% στα μεμονωμένα εργαστήρια. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: education@thf.gr ή με fax: 210 3611380, καθώς και να έχει γίνει προαγορά.

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλ: 210 36 11 206
E-mail: info@thf.gr
www.thf.gr