Ώρα για ύπνο: Πώς να τελειώσετε την ημέρα του παιδιού με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο

Ένα ξεκούραστο παιδί είναι πιο ευτυχισμένο και συμπεριφέρεται σωστά τις περισσότερες ώρες της μέρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, χαμογελούν περισσότερο, διαφωνούν και τσακώνονται λιγότερο, δέχονται τα όρια και τους κανόνες, συγκεντρώνονται καλύτερα στο σχολείο και διαπληκτίζονται λιγότερο με τα αδέρφια τους.

Όμως, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η ώρα του ύπνου κάθε άλλο παρά χαλαρωτική είναι, αφού μετατρέπεται σε αρένα πάλης με κλάματα και παράπονα, με το παιδί να σηκώνεται συνεχώς από το κρεβάτι του ή να φωνάζει τους γονείς να πάνε κοντά του. Αυτό είναι εξουθενωτικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

1. Γίνετε ενωμένο μέτωπο με το σύντροφό σας για τα όρια και τους κανόνες που πρέπει να βάλετε στα παιδιά για την ώρα του ύπνου:

• Ορίστε μαζί με το σύντροφο ποια ώρα είναι η κατάλληλη για το παιδί σας να πάει για ύπνο και τηρήστε το αυστηρά. Θυμηθείτε ότι εσείς είστε το άτομο που θα επιβάλλει τους κανόνες στο παιδί σας και όχι εκείνο. Ίσως νιώσετε οι χειρότεροι γονείς του κόσμου ή ίσως σας αποκαλέσει έτσι το παιδί σας, αλλά μην ενδώσετε. Τα δύο συνηθισμένα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση είναι είτε το παιδί να κοιμάται πιο αργά, είτε να ξυπνάει πιο νωρίς. Δείξτε υπομονή μιας και ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη ύπνου.
• Τα μεγαλύτερα παιδιά επιτρέπεται να διαβάσουν ή να ζωγραφίσουν στο κρεβάτι τους μέχρι να κουραστούν, αλλά όταν έρθει η ώρα για να πάνε στο κρεβάτι τους πρέπει να τηρείται αναντίρρητα.
• Τα βράδια που δεν έχει σχολείο την επόμενη μέρα, μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι με επιπρόσθετη μισή ώρα για τα μικρά παιδιά και με μία ώρα περισσότερο για τους εφήβους.
• Το παιδί πρέπει είναι έτοιμο από πριν για τον ύπνο του και να μην καθυστερεί. Ξεκινήστε πιο νωρίς τη ρουτίνα του μπάνιου, το πλύσιμο των δοντιών, κτλ.
• Μην επιτρέπετε στο παιδί να φάει κάποιο σνακ ή ακόμη και να πιει γάλα πριν πάει για ύπνο. Είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένο μέχρι το επόμενο πρωί, εάν το φαγητό που έφαγε πριν έχει ήδη διασπαστεί.
• Εάν το παιδί κρατάει ένα αντικείμενο για να κοιμηθεί, όπως αρκουδάκι ή κουβερτούλα, βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο αυτό παραμένει στο κρεβάτι και ότι δεν το μεταφέρει κάπου αλλού μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο το κρεβάτι γίνεται πιο ελκυστικό.

2) Προετοιμάστε το περιβάλλον του παιδιού, ώστε να μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα:

• Κρατήστε χαμηλά τα φώτα κατά τη διάρκεια της ρουτίνας προετοιμασίας για ύπνο (π.χ. όταν πλένει τα δόντια του και όταν του διαβάζετε μια ιστορία).
• Κλείστε τον υπολογιστή, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όταν το παιδί πάει για ύπνο. Αυτό το βοηθάει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

3) Προγραμματίστε την ημέρα σας με ρεαλιστικό τρόπο, αφήνοντας αρκετό χρόνο στο να προετοιμαστεί το παιδί για ύπνο χωρίς βιασύνη.

4) Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και εξηγήστε τους νέους κανόνες για την προετοιμασία του ύπνου. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο συνεργάσιμο στη διαδικασία του ύπνου το βράδυ.

5) Επαινέστε το κάθε φορά που συνεργάζεται και πηγαίνει για ύπνο χωρίς προβλήματα και διαμαρτυρίες.

6) Χρησιμοποιήστε τις ανταμοιβές ως μέσο για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνεργαστεί στη διαδικασία του ύπνου. Φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα με αστεράκια για τη συνεργατική διάθεση που επιδεικνύει όταν ετοιμάζεται για ύπνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.com.cy