Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Μικροί-μεγάλοι ενωμένοι για ένα υγιές στόμα

Tα δόντια μας είναι σημαντικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όταν φροντίζουμε τα δόντια μας, στην πραγματικότητα φροντίζουμε την υγεία μας! Τα γερά, υγιή δόντια μας βοηθούν να τρεφόμαστε σωστά, να μιλάμε καθαρά, να απομακρύνουμε τα βακτήρια που επιδιώκουν να εισβάλλουν στον οργανισμό μας και, επιπλέον, να δείχνουμε όμορφοι και λαμπεροί!

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ΑΙΜ μαζί για πιο γερά δόντια!

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την ΑΙΜ, την εταιρεία που εμπιστεύονται χιλιάδες Έλληνες για τη φροντίδα των δοντιών τους, στέλνουν φέτος ένα σημαντικό μήνυμα για τη στοματική υγεία.

Τα οφέλη στην καθημερινότητά σας και το χαμόγελο αυτοπεποίθησης που πηγάζει από κάτι τόσο μικρό, όσο μια καλή συνήθεια φροντίδας του στόματος, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή!

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την FDI

Η στοματική υγεία είναι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού. Κι όμως, η φροντίδα των δοντιών δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά της FDI, σύμφωνα με την οποία το 60%-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζει τερηδόνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τερηδόνα που δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ στους έφηβους, στα μόνιμα δόντια τους.

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η τερηδόνα αγγίζει το 17% για παιδιά 1 έτους και 63% για παιδιά 5 ετών.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, το 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, το 63% σχολική ηλικίας και το 71% των εφήβων από 12 έως 15 ετών… έχει τερηδόνα.

«Υπόσχομαι να βουρτσίζω τα δόντια μου πρωί και βράδυ, υπόσχομαι να χαμογελάω όλη μέρα!»

Η υπόσχεση αυτή χρειάζεται δέσμευση από όλα τα μέλη της οικογένειας. Πρώτα απ’όλα, όμως, χρειάζεται να καταλάβουν οι γονείς γιατί πρέπει να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους στο βούρτσισμα των δοντιών, προκειμένου να τους μάθουν πως φροντίζοντας το στόμα τους… φροντίζουν το σώμα τους!

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, ότι τα νοσήματα του στόματος, ένα εκ των οποίων είναι και η τερηδόνα, μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα νοσήματα της γενικής υγείας, όπως: Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, ο καρκίνος κ.α.

Οφείλουν, λοιπόν, να προστατεύσουν τα υγιή δόντια με τα οποία τα παιδιά τους γεννιούνται, ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Από τη στιγμή που βγει το πρώτο δόντι, ξεκινά η στοματική υγιεινή: Οι γονείς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού με φθοριούχο οδοντόκρεμα (1000ppm F – σε ποσότητα κόκκου ρυζιού).

Στα 2-6 έτη: Το βούρτσισμα συνεχίζεται 2 φορές τη μέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα (1000ppm F – σε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού).

Από 6 ετών και άνω: Το παιδί βουρτσίζει 2 φορές τη μέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450 ppm F – σε ποσότητα κατά μήκος της βούρτσας).

Οι γονείς πρέπει, επίσης, να συμβουλεύσουν τα παιδιά:

Να βουρτσίζουν τα δόντια τους για τουλάχιστον 1-2 λεπτά.

Να μην ξεπλένουν με πολύ νερό μετά το βούρτσισμα.

Να χρησιμοποιούν ειδικές οδοντόβουρτσες για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν το βούρτσισμα, ώστε αυτό να γίνεται με σωστές κινήσεις σε όλα τα δόντια.

Τα παιδιά να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με περιεκτικότητα φθορίου, καθώς έχουν αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικές.

Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης (θυμίζουμε ότι ζάχαρη υπάρχει στο μέλι, στα σιρόπια και στους φρουτοχυμούς), αλλά και να επισκέπτονται τον οικογενειακό οδοντίατρο τακτικά μαζί με τους γονείς για να λαμβάνει όλη η οικογένεια συμβουλές οδοντιατρικής υγείας. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να ξεκινά στο 1ο έτος, όπου ο οδοντίατρος θα πραγματοποιεί φθορίωση των δοντιών κρίνοντας από την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Όταν μικροί και μεγάλοι θέτουν την φροντίδα της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητά τους, όταν φροντίζουν τα δόντια τους όπως φροντίζουν και το υπόλοιπο σώμα τους, έχουν τη χαρά να απολαμβάνουν όχι μόνο ένα υγιές στόμα, αλλά και έναν υγιή οργανισμό.