Αρχική Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018 Πανελλήνιες 2018: Πρεμιέρα σήμερα με Νέα Ελληνικά και Ελληνική Γλώσσα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2018: Πρεμιέρα σήμερα με Νέα Ελληνικά και Ελληνική Γλώσσα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Με τους μαθητές από τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) να εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας άνοιξε η αυλαία για τις Πανελλήνιες 2018. Αύριο, Παρασκευή 8 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Nέας Ελληνικής Γλώσσας.

Oι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών και οι μαθητές Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας

Στην Ελληνική Γλώσσα το κείμενο στο οποίο καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών είναι του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014. Στα Νέα Ελληνικά το μη λογοτεχνικό κείμενο είναι του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι του Θανάση Βαλτινού. Πρόκειται για το διήγημα Ειδύλλιο που ανήκει στη συλλογή Επείγουσα ανάγκη ελέου (2015).

Τα θέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μπορούν δε να χαρακτηριστούν  ποιοτικά αλλά κι απαιτητικά λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που  αντιμετωπίζουν στη νεοελληνική γλώσσα οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ τονίζει η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φρονιστών Ελλάδος) σε σχετική της ανακοίνωση. Προβληματισμό προκαλεί η διατύπωση του ερωτήματος Α2, καθώς δεν δίνεται  όριο λέξεων της αναμενόμενης, από τους υποψηφίους, απάντησης η οποία από  φιλολογικής άποψης θα μπορούσε να είναι εκτενής ή αντιθέτως εξαιρετικά συνοπτική. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί η πρωτότυπη και δημιουργική διατύπωση του  ερωτήματος Α5- παραγωγής λόγου- αναφορικά με την έκφραση σκέψεων και  συναισθημάτων στο δημοφιλές και βατό -για το σύνολο των υποψηφίων- θέμα  της διαρκούς αλλά κι αδιέξοδης ταυτόχρονα προσπάθειας του ανθρώπου να κυριαρχήσει στο περιβάλλον.

Θέματα και Απαντήσεις

Το Infokids.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Διακρότημα θα δημοσιεύει τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και σταδιακά τις προτεινόμενες λύσεις – απαντήσεις.

Εδώ θα μπορείτε να βλέπετε τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και τις προτεινόμενες απαντήσεις για το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα τις βρείτε εδώ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.