Δευτέρα 7 Ιουλίου

Πανελλήνιες 2025: ΒΙΝΤΕΟ – Η πιθανή «παγίδα» στις ασκήσεις – Σχολιασμός στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία στα ΓΕΛ

Στη λογοτεχνία εστίασαν τα φετινά θέματα στη Γλώσσα. Γιατί η τέταρτη, κρίνεται ως η πιο απαιτητική άσκηση.

Το Infokids και τα φροντιστήρια Πουκαμισάς παρουσιάζουν τον σχολιασμό για το θέμα που τέθηκε στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΓΕΛ σήμερα το πρωί.

«Πρώτο σύντομο σχόλιο για το κριτήριο αξιολόγησης που τέθηκε στη σημερινή πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το κεντρικό θέμα ήταν η δημιουργικότητα στο σύγχρονο νεοελληνικό σχολείο και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας τωνμαθητών.

Κλασικά, τα κείμενα —θέλω να πω ως προς τον αριθμό— ήταν δύο: δύο κείμενα νεοελληνικής γλώσσας και ένα πεζογράφημα, ένα απόσπασμα από πεζογράφημα. Θα έλεγα ότι τα θέματα ήταν αναμενόμενης δυσκολίας. Πάντα χρειάζεται προσοχή πέρα από τα κλασικά θέματα της περίληψης και της παραγωγής λόγου.

Στο Δ’ θέμα είχαμε τρεις ασκήσεις: μία για την απόδειξη του επιστημονικού λόγου, μία δεύτερη για την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα του τίτλου ενός από τα δύο κείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και, τέλος, μετατροπή της ενεργητικής σύνταξης σε παθητική, καθώς και δύο αλλαγές που ενδεχομένως προκύπτουν από τη μετατροπή αυτή.

Θεωρώ ότι αυτή η τελευταία άσκηση, επειδή περιλαμβάνει μία αναφορική πρόταση μέσα στη μετατροπή, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τα παιδιά».

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2025: ΒΙΝΤΕΟ – Η πιθανή «παγίδα» στις ασκήσεις – Σχολιασμός στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία στα ΓΕΛ

Δεν φτάνει να έχουμε σχολεία – Πρέπει να έχουμε και μαθητές- Το δημογραφικό η μεγάλη πληγή της χώρας μας

Ροή Ειδήσεων