Πολεμικές Τέχνες: Ποια ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας και γιατί

Οι πολεμικές τέχνες είναι μια ωφέλιμη αθλητική δραστηριότητα που κάθε παιδί αξίζει να παρακολουθεί. Οι πολεμικές τέχνες καμία σχέση δεν έχουν με επιθετική συμπεριφορά, δεν προάγουν τη βία, δεν ξεσηκώνουν τα παιδιά να εκδηλώνουν αλαζονική συμπεριφορά λόγω της δύναμης που ενδεχομένως έχουν. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν στα παιδιά που με σοβαρότητα παρακολουθούν μια καλή σχολή που προσφέρει εξάσκηση σε κάποια από τις γνωστές πολεμικές τέχνες. . Μέσα από την σωστή στάση, τις τεχνικές και την αναπνοή το παιδί αποκτά ένα δυνατό και υγιές σώμα.

Σε πάρα πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες παιδιά διδάσκονται πολεμικές τέχνες για να ασκηθούν αφενός σωστά και αφετέρου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και πειθαρχία. Οι πολεμικές τέχνες διαθέτουν τεράστια ποικιλομορφία κατάλληλων ασκήσεων για τα παιδιά  που μπορούν να κρατούν το ενδιαφέρον πάντα υψηλά. Επιπλέον, είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη ζωή τους. Τα παιδιά δε θα ξεπεράσουν την επιθυμία να ασκούν τις πολεμικές τέχνες καθώς ενηλικιώνονται. Είναι ένας τρόπος ζωής και όχι απλά μια άσκηση.

Τάε Κβο Ντο

Το Tae Kwon Do είναι μία παραδοσιακή κορεάτικη πολεμική τέχνη με τεχνικές που  εφαρμόζονται με τα πόδια (Tae), με τα χέρια (Kwon) και με την πνευματική, την ηθική και ψυχική δύναμη του ανθρώπου (Do).  Χαρακτηρίζεται από λακτίσματα και χτυπήματα με τα χέρια, τον αγκώνα και τα γόνατα . Μεσω της ενασχόλησης με το  Tae Kwon Do, τα παιδιά εκτός από σωματικά γίνονται  πνευματικά αλλά και ψυχικά δυνατότερα. Μαθαίνουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους από μια πιθανή σωματική απειλή, μαθαίνουν να πειθαρχούν, να συγκρατούν την ψυχραιμία και τον αυτοέλεγχό τους, καθώς επίσης να συμβαδίζουν με τους κανόνες της ομάδας και του συνόλου.

Κατάλληλη Ηλικία Εξάσκησης των παιδιών: 7- 12 ετών

Καράτε

Το Karate είναι από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες με καταγωγή από την Ιαπωνία. Το βασικό χαρακτηριστικό του Καράτε είναι η αποκλειστική χρήση χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια. Κάθε σημείο των άκρων γίνεται μέσα από τις τεχνικές του Καράτε όπλο που στοχεύει σε διάφορα σημεία του σώματος του αντιπάλου, σημεία συνήθως ευάλωτα με στόχο την πλήρη εξουδετέρωσή του αλλά όχι αποκλειστικά (στις περιπτώσεις αυτές στόχος είναι η ανάπτυξη μιας ευρύτερης στρατηγικής άμυνας και επίθεσης). Το Καράτε γυμνάζει αποτελεσματικά το σώμα και βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού. Επιπλέον,τα παιδιά μέσω του καράτε έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η πειθαρχία, ο αλληλοσεβασμός, η υπακοή, ομαδικότητα ενώ αποκτούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Τέλος, το καράτε αυξάνει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τα αντανακλαστικά του παιδιού.

Κατάλληλη Ηλικία Εξάσκησης των παιδιών: 6 έως 10 ετών

Κουνγκ Φου

Το Kung Fu είναι μια κινέζικη πολεμική τέχνη που θυμίζει σε πολλά το καράτε. Αποτελείται από διάφορες δεξιότητες ευλυγισίας, αλμάτων και στάσεων που προσδίδουν απίστευτη ευελιξία, επιδεξιότητα, δύναμη και αυτοέλεγχο στο παιδί.Η συνεχής εξάσκηση του παιδιού ενδυναμώνει και σκληραγωγεί τις ιδιαίτερες ευαίσθητες περιοχές του σώματος όπως κεφάλι, μέση, ήβη κ.α. Μέσω του Kung Fu τα παιδιά αναπτύσσονται  σωματικά στους τομείς της ισορροπίας, συντονισμού, αντίδρασης, ευελιξίας, ταχύτητας, αντοχής και δύναμης. Χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους, τον δάσκαλό τους και τους υπόλοιπους ασκούμενους τους. Επιπλέον αποκτούν ομαδικότητα και μαθαίνουν να εργάζονται με άλλα παιδιά για ένα κοινό αποτέλεσμα.

Κατάλληλη Ηλικία Εξάσκησης των παιδιών: 7 έως 12 ετών

Τζούντο

Η ενασχόληση ενός παιδιού με το Judo μπορεί επικεντρωθεί είτε σε επίπεδο απλής ενασχόλησης για την εκμάθηση της τέχνης, είτε ως εναλλακτική γυμναστική, ή ακόμα και ως έναρξη μίας αθλητικής καριέρας. Η προπόνηση γίνεται υπό μορφή παιχνιδιού, η ένταση και η δύναμη διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, οι τεχνικές εκτελούνται με απλούς και συγκεκριμένους τρόπους και συνδυασμούς. Πέρα από τα σωματικά οφέλη του, το judo εξασκεί τα παιδιά στο να  είναι υπομονετικά, να σέβονται τους αντιπάλους τους, να πειθαρχούν και να ελέγχουν τον εαυτό τους. Επίσης, μαθαίνει στα παιδιά να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. H εκμάθηση μιας συγκεκριμένης τεχνικής αποτελεί ένα στόχο που τα παιδιά καλούνται να επιτύχουν. Θεωρείται το πιο  ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας καθώς συνδυάζει μεθόδους ρίψεων, εδάφους αλλά και χτυπημάτων.

Κατάλληλη Ηλικία Εξάσκησης: 5 έως 11 ετών