Πώς άνοιξαν τα σχολεία στην Ευρώπη: Μάσκες, θερμομέτρηση, αποστάσεις και… πρόστιμα

Άνοιξαν σήμερα πολλά σχολεία στην Ευρώπη εν μέσω μίας εποχής με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει διαφορετική πολιτική στα σχολεία αν και στις περισσότερες η νέα κανονικότητα περιλαμβάνει πλέον μάσκες, κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, την παρουσία αντισηπτικών παντού και τον προαυλισμό των μαθητών εκ περιτροπής.

Πολλοί δάσκαλοι και γονείς ανησυχούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά οι κυβερνήσεις επιμένουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν.

Ας δούμε τις συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξαν ή θα ανοίξουν σύντομα στα σχολεία.

Γαλλία

Και τα παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις τους έπειτα από τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές που ακολούθησαν μια περίοδο δύο εβδομάδων υποχρεωτικών μαθημάτων και παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές από 11 ως 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να φοράνε τη μάσκα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.Οι τάξεις θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Στα νηπιαγωγεία οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των μαθητών της ίδιας τάξης δεν είναι υποχρεωτικό να τηρούνται.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, μεμονωμένα σχολεία πιθανόν να κλείσουν ξανά, αλλά το κλείσιμό τους θα αποφασιστεί κατά περίπτωση.

Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές πρόκειται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και ακόμη τα μέτρα προστασίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική κατά την άφιξη και αναχώρηση του μαθητή από το σχολείο, αλλά εντός της αίθουσας μπορεί να αφαιρείται, εφόσον τηρείται η απαραίτητη απόσταση.

Ισπανία

Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας είναι υπεύθυνες η καθεμία για το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις παρότι είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τους εθνικούς κανόνες, όπως την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για παιδιά άνω των έξι ετών.

Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών θα πρέπει επιπλέον να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές ημερησίως.

Τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, ενώ κάθε πρωί θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών στο σπίτι ή στο σχολείο.

Ωστόσο, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές στην Ισπανία εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν ή ότι υιοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων και συνεπώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά.

Η Μερθέδες Σαρντίνα, μια εκπρόσωπος του συλλόγου εκπαιδευτικών στο Φουενλαμπράδα, στα νότια προάστια της Μαδρίτης, αμφισβήτησε το αν η τοπική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προσλάβει όλους τους δασκάλους που δεσμεύτηκε να προσλάβει.

Η ίδια συνέκρινε το εγχείρημα με τη διοργάνωση ενός γάμου μέσα σε τρεις ημέρες, “όταν δεν έχεις κάνει τίποτα. Δεν έχεις ούτε αγοράσει το νυφικό”.

Ολλανδία

Τα Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία στη χώρα ξεκίνησαν να ανοίγουν σταδιακά μέσα στον Αύγουστο και η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους μαθητές ούτε για τους δασκάλους και καθηγητές.

Εάν ένας μαθητής νοσήσει, όλοι στο σπίτι θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Τα παιδιά πάνω από έξι ετών, τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και να κάνουν το τεστ. Οι μικρότερης ηλικίας μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα, ακόμη και με ήπια συμπτώματα απλού κρυολογήματος, ωστόσο θα μένουν σπίτι, εφόσον ανεβάσουν πυρετό.

Γερμανία

Από τις αρχές Αυγούστου έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα σχολεία. Στα περισσότερα κρατίδια οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι στα θρανία τους. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικά σημεία του προαυλίου ανάλογα με την ηλικία και το τμήμα των μαθητών. Και στο Βέλγιο οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο.

Πολωνία

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η μάσκα στην αίθουσα. Οι διευθυντές θα αποφασίζουν για τη χρήση σε κοινόχρηστους χώρους ή αν θα υπάρχει εκ περιτροπής εργασία.

Πολλά αιτήματα σχολείων για καθυστέρηση στην επανέναρξη των σχολείων απορρίθηκαν. Αρκετά δημοτικά και λύκεια στις μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρσοβία, έχουν πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη και στην εκ περιτροπής διδασκαλία.

Γονείς που θα αρνηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ζλότι (ήτοι 2.275 ευρώ)

Ρωσία

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς την επιλογή της τηλεκπαίδευσης.

Στο σχολείο οι μαθητές θα θερμομετρούνται και η χρήση της μάσκας για τους μαθητές συστήνεται και δεν επιβάλλεται, ωστόσο οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να τη φοράνε.

Επίσης, οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης θα μένουν σε καραντίνα.

Σουηδία

Τα σχολεία στη χώρα παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στα μέσα Αυγούστου υποδέχτηκαν τους μαθητές μετά τις θερινές τους διακοπές. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές και το κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την επιβολή των κανόνων κατά την κρίση του.