“Πώς η εγκυμοσύνη μου με έκανε να θέλω όσο τίποτα άλλο να συνεχίσω την καριέρα μου”

«Όταν αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες για παιδί όλα ήρθαν –ευτυχώς- εύκολα. Είχαμε αποφασίσει πως το 2020 θα ήταν η χρονιά που θα μεγαλώναμε την οικογένειά μας και σταθήκαμε τόσο τυχεροί και ευλογημένοι, ώστε να τα καταφέρουμε. Μάλιστα, περιμένουμε το πρώτο μας παιδί τον ερχόμενο Νοέμβριο», γράφει η Emily Janitz, για την πρώτη της εγκυμοσύνη.

«Και ενώ οι περισσότεροι όταν μάθαιναν για την εγκυμοσύνη μου απαντούσαν με ζεστά χαμόγελα και σχόλια αγάπης, υπήρχαν αρκετοί -πολλοί θα έλεγα- οι οποίοι ένιωθαν έκπληξη και δεν δίσταζαν να τονίσουν πως η απόκτηση παιδιών ήταν κάτι που δεν περίμεναν από εμένα, καθώς νόμιζαν πως είμαι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καριέρα μου», συνεχίζει με παράπονο την ιστορία της.

Η πεποίθηση που στοιχειώνει κάθε γυναίκα

«Ναι, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα γίνουν τέτοια σχόλια, αλλά ποτέ δεν είσαι αρκετά προετοιμασμένος όταν τα ακούς. “Αποχαιρέτα τη ζωή όπως την ήξερες”, “Πες αντίο σε όσα απολάμβανες”, “Παράξενο, νόμιζα ότι ήσουν αφοσιωμένη στην καριέρα σου”, μου έλεγαν», γράφει η νεαρή γυναίκα στο popsugar.com και αναρωτιέται πώς γίνεται εν έτη 2020 να υπάρχουν ακόμη αντιλήψεις που να θέλουν τη γυναίκα να επιλέγει ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια και να μην μπορεί να συνδυάσει και τα δύο με επιτυχία.

«Αυτή η πεποίθηση, ότι η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει και οικογένεια και να είναι επιτυχημένη στη δουλειά της, με στοιχειώνει μια ζωή. Όλοι έβλεπαν μια γυναίκα καριέρας, αλλά εγώ ήξερα από την εφηβεία μου κιόλας ότι θέλω να αποκτήσω παιδιά και να συνδυάσω οικογένεια και εργασία».

«Αντιλήφθηκα από νωρίς ότι το να εκφράζω τα σχέδιά μου για συνδυασμό καριέρας και οικογένειας, πολύ συχνά δημιουργούσε αρνητικά συναισθήματα στους άλλους. Μάλιστα, μου έλεγαν ότι ένας άνθρωπος ΑΠΛΩΣ δεν μπορεί να τα κάνει και τα δύο με επιτυχία. Ακόμη χειρότερα, τόνιζαν πως μία έγκυος ή μία γυναίκα με παιδιά δεν χαίρει της ίδιας εκτίμησης στον εργασιακό χώρο με μία ελεύθερη.

Βέβαια, για να είμαι δίκαιη, ίδιο αρνητισμό αντιμετώπιζα και όταν έλεγα πως θα έκανα όλα όσα μου άρεσαν και ως ενήλικας. “Περίμενε μέχρι να έχεις μια κανονική δουλειά. Θα είσαι τόσο κουρασμένη που για να κάνεις όσα σε ευχαριστούν”, μου τόνιζαν συχνά. Δεν διαφωνώ, αλλά ακόμη και τώρα διδάσκω τέχνη και ζωγραφική και δεν έχω σταματήσει τα μαθήματα πιάνου», σημειώνει υπεθυμίζοντάς μας πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν μας αποθαρρύνουν.

Το ηχηρό μήνυμα πίσω από την ιστορία της

«Όλοι αυτοί όμως, δεν με ξέρουν καλά. Ένα μικρό θαύμα μεγαλώνει μέσα μου και εξαιτίας αυτού του θαύματος νιώθω πιο ενθουσιώδης από ποτέ. Νιώθω πως έχω μεγαλύτερο κίνητρο! Το ότι επέλεξα να γίνω μαμά δεν σημαίνει ότι θα παρατήσω την καριέρα μου. Σημαίνει ότι θα δουλέψω σκληρότερα από ποτέ για να κυνηγήσω το μονοπάτι που επέλεξα. Άλλωστε, πλέον, δεν δουλεύω για εμένα και τον σύζυγό μου. Δουλεύω και για το μικρό αγόρι ή κορίτσι που θα φέρουμε μαζί στον κόσμο!

Είναι σημαντικό για τον άντρα μου και εμένα τα παιδιά μας να ξέρουν ότι έχουν δυνατότητες. Ευκαιρίες στη ζωή. Να νιώθουν δυνατά για να καταφέρουν όσα ονειρεύονται. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξέρουν ότι τα αγαπάμε και να είναι περήφανα για τους γονείς τους που ακολουθούν τα όνειρά τους», σημειώνει στο κείμενό της μεταφέροντας με τα λεγόμενά της ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

«Έφτασε πια η ώρα να πάψουμε να κρίνουμε τις γυναίκες που δεν θέλουν ή θέλουν να κάνουν παιδιά. Είναι πια η ώρα να πάψουμε να δημιουργούμε ενοχές στις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μάνες, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Είναι πια η ώρα να σταματήσουμε να υποτιμάμε εκείνες τις γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν “μητέρες στο σπίτι”.

Μπορεί να μην έχω τόση δύναμη για να επηρεάσω τον τρόπο που σκέφτονται πολλοί γύρω μας, αλλά θέλω να πω ένα πράγμα στις μαμάδες και τις μέλλουσες μαμάδες που με διαβάζουν. “Μπορούμε να αλλάξουμε το κοινωνικό κατεστημένο. Η κάθε μία με τη δύναμή της και την ιστορία της. Μείνετε πιστές στα όνειρά σας και μαζί θα δείξουμε στον κόσμο πόσο μοναδικές είναι οι γυναίκες. Μαζί θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα έχουμε όλα”», καταλήγει η Emilee.