Πόσα σχολεία γνωρίζουμε που να ενδιαφέρονται για το πώς περνά το παιδί τον χρόνο του στην καραντίνα;

Με όποιον γονιό μαθητή Δημοτικού κι αν μιλήσετε αυτές τις μέρες, θα παραδεχτεί, ότι η δεύτερη αυτή καραντίνα -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους περισσότερους- είναι ίσως λίγο πιο «υποφερτή», επειδή τα παιδιά έχουν τουλάχιστον μέσα στην ημέρα ένα πρόγραμμα μαθημάτων και διαβάσματος. Σαφώς η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά κουραστική μέσω της οθόνης, οπωσδήποτε αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη τα παιδιά μας είναι να βγουν έξω και να συναντήσουν τους φίλους τους, όμως δεν μπορούμε και να μην αναγνωρίσουμε την υπερ-προσπάθεια των εκπαιδευτικών, ώστε αυτά να μη μείνουν πίσω στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Ένα ακόμα μεγαλύτερο μπράβο, ωστόσο, αξίζει και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν έμειναν εκεί και πέρα από την άριστη ανταπόκριση στις ώρες της τηλεκπαίδευσης, αγκάλιασαν (νοητά) το παιδί και όλες τις υπόλοιπες ώρες που πέρασε με κλειστές τις οθόνες. Και αυτό, για τους γονείς που είχαν από το σχολείο του παιδιού τους αυτή τη στήριξη, πρόσφερε αφάνταστη ανακούφιση, ηρεμία και ασφάλεια, βλέποντας τη χαρά να μη σβήνει ούτε στιγμή από το πρόσωπο του παιδιού τους.

Η ασφάλεια ενός σχολείου που στέκεται δίπλα σου στα δύσκολα

Τα Εκπαιδευτήρια Χατζήβεη πέτυχαν, στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, κάτι που δεν γνωρίζουμε άλλο σχολείο να κατάφερε: Λειτούργησαν ως πραγματική οικογένεια για τους μαθητές τους! Ανταποκρίθηκαν ως σοφοί φίλοι στην ανάγκη των γονιών για στήριξη, όταν το οικογενειακό τους πρόγραμμα έδειχνε έτοιμο να καταρρεύσει. Και το έκαναν με τρόπο που στο επίκεντρο είχε τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού -όχι μόνο τις εκπαιδευτικές- και μάλιστα όλο το 24ωρο.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, λοιπόν, τα Εκπαιδευτήρια Χατζήβεη συμβούλευσαν τους γονείς να ακολουθήσουν ένα Δημιουργικό Πρόγραμμα Ημέρας που θα βοηθούσε τα παιδιά και τους ίδιους να διανύσουν τις δύσκολες ημέρες εγκλεισμού χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα:

Φτιάχνοντας Ένα Δημιουργικό Πρόγραμμα Ημέρας

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και τα παιδιά να φτιάξετε ένα πρόγραμμα της ημέρας, ώστε να μη χρειάζεται καθημερινά να διαπραγματεύεστε τι θα κάνετε ή να πέσετε στη παγίδα της απραξίας. Θυμηθείτε ότι στα παιδιά αρέσει να ακολουθούν ρουτίνες. Σχεδιάστε την ώρα της εργασίας, της χαλάρωσης, της βόλτας, του παιχνιδιού… Δείτε τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που φτιάξαμε για εσάς…

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Είναι σημαντικός ο χρόνος  του παιχνιδιού, δώστε χρόνο στο παιδί να παίξει μόνο του τα παιχνίδια του μόλις ολοκληρώσει τα διαδικτυακά του μαθήματα αλλά και μαζί σας αργά το απόγευμα που θα έχει σκοτεινιάσει και δε θα μπορείτε να βγείτε βόλτα. Παιχνίδια λεκτικά, επιτραπέζια, παζλ, lego, παιχνίδια με σενάρια, με φιγούρες και ήρωες. Κλείνουμε μικροί και μεγάλοι τις οθόνες μας και παίζουμε μαζί.

ΒΟΛΤΑ

Κάνουμε αγαπημένη μας συνήθεια τη βόλτα της ημέρας. Βόλτα μεγάλη ή μικρή. Με πόδια, με ποδήλατο, για να αγοράσουμε κάτι, για να βγάλουμε φωτογραφίες, για να αναζητήσουμε κάποιο ζωάκι, για να παρατηρήσουμε τη γειτονιά μας! Βρίσκουμε μια καλή αφορμή για να βγούμε με τα παιδιά καθημερινά. Κάθε βόλτα έξω είναι ευεργετική για το σώμα και για την ψυχή μας!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Βάζουμε τη φαντασία μας και τα χέρια μας να συνεργαστούν. Μαγειρεύουμε, Ζωγραφίζουμε, Διακοσμούμε το σπίτι, Φυτεύουμε, Φτιάχνουμε κάρτες …

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το σώμα μας σε κίνηση! Επιλέγουμε ό,τι μας κάνει να δραστηριοποιηθούμε. Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και κάνουμε γυμναστική, χορεύουμε, ακολουθούμε έτοιμες χορογραφίες ή φτιάχνουμε τις δικές μας! Μπορούμε να βρούμε βιντεάκια γυμναστικής με πολύ ωραίες ιδέες!

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΗ

Ταξιδεύουμε στις αναμνήσεις μας μέσα από φωτογραφίες , αφηγούμαστε στα παιδιά ιστορίες από τη ζωή μας μαζί τους, ταξιδεύουμε στον χρόνο μέσα από δικά τους αντικείμενα ή οικογενειακά αναμνηστικά.  Κάνουμε σχέδια για το μέλλον, μέρη που θα επισκεφτούμε, πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διαβάζουμε μαζί! Φτιάχνουμε ζεστή σοκολάτα, αρωματικό τσάι και καθόμαστε μαζί. Στον καναπέ, στο πάτωμα, στη γωνιά που θα φτιάξουμε, φέρνουμε τα βιβλία μας και διαβάζουμε παρέα και συζητάμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας!

Για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου προτάθηκε ένα γενικό πολύ χαρούμενο πρόγραμμα ημέρας:

Για τους δε μαθητές Δημοτικού οι προτάσεις ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες:

Ένα σχολείο που νοιάζεται πραγματικά για τα παιδιά του
«Τα παιδιά είναι το επίκεντρο της αποστολή μας», μας λέει η κ. Έλλη Κωβαίου-Χατζήβεη, Υπεύθυνη Βιωματικής και Άτυπης Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων. «Μας ενδιαφέρει οι μαθητές μας πέρα από τις γνώσεις που αποκτούν να καλλιεργούν δεξιότητες ζωής, να εκφράζουν και να καλλιεργούν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους, να μάθουν να συνεργάζονται, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύσσονται συναισθηματικά και σωματικά! Την περίοδο της καραντίνας, ειδικά για τα παιδιά μικρής ηλικίας, η συνεργασία με την οικογένεια για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι καθοριστική!»
Η κ. Μερόπη Χατζήβεη, Διευθύντρια Δημοτικού, συμπληρώνει: «Νοιαζόμαστε πρώτα για τα παιδιά μας και μετά για το αντικείμενο διδασκαλίας μας. Μας ενδιαφέρει η ευτυχία των παιδιών μας. Παράλληλα μεριμνούμε για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά και την ευρύτερη καλλιέργεια του χαρακτήρα τους. Αγκαλιάζουμε, λοιπόν, κάθε παιδί με ξεχωριστό ενδιαφέρον και κυρίως αγάπη! Για την περίοδο της καραντίνας, πέρα από τα μαθήματα και τις σχολικές μας δράσεις, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα με δραστηριότητες  και κάποιες συμβουλές για δημιουργικές δράσεις στο σπίτι, ώστε τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές μας να λάβουν στήριξη για τις μέρες αυτές που είμαστε περιορισμένοι. Να ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν όμορφες στιγμές μες στην οικογένεια και να γνωρίζουν ότι σε όλο αυτό δεν είναι μόνοι τους».