Σ. Ζαχαράκη: “Κανονικά στις τάξεις μαθητές με γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”

Η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

“Ανέφικτο να βρεθούν αίθουσες για το «σπάσιμο» των τμημάτων”

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση της κατάτμησης των τμημάτων ώστε οι μαθητές να φιλοξενηθούν σε περισσότερες τάξεις  η υφυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν χώροι για να στεγαστούν τμήματα και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, όπως γνωρίζει άριστα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Κανονικά στις τάξεις μαθητές με γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”

Στο φλέγον ερώτημα για τι θα γίνει αναφορικά με την φοίτηση των μαθητών που συγκατοικούν με τους παππούδες ή για τις περιπτώσεις όσων οι γονείς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες η κα Ζαχαράκη απάντησε “Η σύζητηση που έχει γίνει για το θέμα αυτό με την Επιτροπή των Ειδικών (σ.σ) αφορά μόνο τις κατηγορίες μαθητών των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες ορίζονται ήδη από την σχετική οδηγία, έτσι ώστε τα παιδιά με την ιατρική βεβαίωση να μπορούν να μην πάνε στο σχολείο, λαμβάνοντας την απαραίτητη τηλεκπαίδευση.

Σε ποιους μαθητές θα δικαιολογούνται οι απουσίες – Αυτές είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων είχε αναφερθεί εκτενώς στις περιπτώσεις των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών  στις οποίες θα είναι δικαιολογημένη η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία ανακοίνωσε

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από τον νέο κορονοϊό ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου των μαθητών

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα και να παρακολουθούν τηλεκπαίδευση:

 • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
 • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.
 • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.
 • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500).

Επίσης:

 • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα).
 • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
 • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
 • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.