Σήμερα οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Οι 3 ημερομηνίες που εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εισήγηση των ειδικών για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Όπως έχει διατυπωθεί τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Στέλιο Πέτσα, όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται προτεραιότητα στην άμεση επιστροφή των μαθητών στα θρανία, για να συνεχιστεί δια ζώσης η διδασκαλία.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, αυτό θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρχουν από την υπουργό με τους ειδικούς. Αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας και μετά θα έχουμε ανακοινώσεις» είπε χαρακτηριστικά o κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όλα τα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στην σημερινή τηλεδιάσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, βέβαια δεν αποκλείονται οι σχετικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε δυο γύρους, ωστόσο καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου. Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει αργότερα το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Οι 3 ημερομηνίες που εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

To πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία είναι το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του infokids.gr στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί 3 ημερομηνίες για το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σε πρώτο πλάνο υπάρχει η σκέψη στις 8 Ιανουαρίου να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης Νηπιαγωγεία και Δημοτικά καθώς θεωρείται ότι εκεί παρατηρείται χαμηλό ιικό φορτίο με μοναδικό εμπόδιο να προκαλείται από τον συνωστισμό που παρατηρείται από τις μετακινήσεις γονέων και κηδεμόνων για να παραλάβουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.

Σε δεύτερο χρόνο ακολουθεί η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) είτε στις 15 Ιανουαρίου είτε στις 18 Ιανουαρίου. 

Σύψας: “Τα Δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή για να ανοίξουν”

«Τα Δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα»,  δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. Μάλιστα ο καθηγητής πήρε θέση για το ζήτημα του ανοίγματος λέγοντας ότι δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη είχε δηλώσει για το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς ότι «προφανώς και υπάρχει εν γένει μια αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ αυτού. Και πέρσι όπως ξέρετε παρατάθηκε η σχολική χρονιά, συνεπώς όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία μας θα δούμε πού βρισκόμαστε ακριβώς στο επίπεδο της ύλης, θα δούμε ακριβώς πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία και εδώ είμαστε να προσαρμόσουμε κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας που τυχόν χρειασθεί».