“Σκρουτζ”: Απολαύστε μια Χριστουγεννιάτικη Μουσική Παράσταση δωρεάν στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (18/12)

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 12.30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η Ορχήστρα “Κυψέλη” και η El Sistema Greece Youth Choir ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζωντανεύουν το έργο Σκρουτζ, μια καντάτα για νεανικές φωνές βασισμένη στα διάσημα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Τσαρλς Ντίκενς.

Ο αγαπημένος μας ηθοποιός και τραγουδιστής Jerome Kaluta αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή στο δημοφιλές έργο, που έρχεται για να μας θυμίσει όλες εκείνες τις αξίες που συνδέονται με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή με τον Αθήνα 9.84 και θα μεταδοθεί ζωντανά στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού και στους 98. 3 FM από τη Λίλλυ Καρατζαφέρη.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο μίζερος και τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ πιστεύει πως τα Χριστούγεννα είναι μια απάτη. Ξαφνικά τον επισκέπτεται το πνεύμα του παλιού συνεταίρου του, για να τον προειδοποιήσει να αλλάξει τον μοχθηρό και άπονο χαρακτήρα του ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων – του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος – θα του θυμίσουν τα λάθη του και θα τον βοηθήσουν να μετανιώσει για την άδικη συμπεριφορά του. Τελικά, ο φιλάργυρος Σκρουτζ που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν, μεταμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του και αλλάζει για πάντα.

Η Ορχήστρα “Κυψέλη” δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2019 και είναι μια από τις ορχήστρες νέων του El Sistema Greece. Δεν αποτελεί μια ακόμα νεανική ορχήστρα, αλλά ένα διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό μουσικό σύνολο που προσφέρει στα μέλη της μουσική και ορχηστρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, βασισμένη στην διδακτική μέθοδο του El Sistema Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μουσική μέθοδο, η ορχήστρα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον προκειμένου τα παιδιά μέσα από την τέχνη και την δημιουργική συνύπαρξη να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να αποκτήσουν εφόδια για ένα καλύτερο αύριο. Με τη συμμετοχή τους στην Ορχήστρα “Κυψέλη”, οι νεαροί μουσικοί αναπτύσσουν επιπλέον μουσικές δεξιότητες χάρη στην καθοδήγηση εξαιρετικών δασκάλων, προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στην El Sistema Greece Youth Orchestra και βιώνουν από πολύ νεαρή ηλικία την εμπειρία της συμμετοχής σε συναυλίες σε μουσικές σκηνές.

Η El Sistema Greece Youth Choir αποτελεί μια διαπολιτισμική χορωδία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που προσφέρει μια μοναδική διαδικασία μάθησης βασισμένη επίσης στις αρχές και τις πρωτοποριακές πρακτικές διδασκαλίας του El Sistema Βενεζουέλας. Η χορωδία είναι ανοιχτή σε νεαρούς τραγουδιστές ηλικίας 10-26 ετών που μπορούν να διαβάζουν νότες, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας. Πρόκειται για ένα δυναμικά εξελισσόμενο φωνητικό μουσικό σύνολο, καθώς με κεντρικό πυρήνα ένα μικρό σύνολο χορωδών με φωνητικές σπουδές εμπλουτίζεται διαρκώς από τους πιο προχωρημένους μαθητές χορωδίας του El Sistema Greece.

Jerome Kaluta

O Jerome Kaluta, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, είναι MC, τραγουδιστής, συνθέτης και performer που συνδυάζει τις Αφρό-Ευρωπαϊκές μουσικές επιρροές του και τις εντάσσει στην μουσική παραγωγή και ερμηνεία του, τις οποίες χαρακτηρίζει Urban Soul. Έχει πάρει μέρος σε μοναδικά συναυλιακά project όπως το World A Music του El Sistema Greece στο Ηρώδειο, σε συναυλία του παγκοσμίου φήμης τσελίστα Yo Yo Ma, στην συναυλία Painted Black στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Melijazz Festival, στις συναυλίες Afrosessions που είναι αφιερωμένες σε θρύλους της Αφρικανικής μουσικής, στη μεγάλη γιορτή του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ SummERTime και πολλά άλλα.

Συντελεστές

Συνθέτης: Steve Pogson
Στίχοι: George Simmers
Απόδοση: Βάγια Παπαγιαννοπούλου

Ερμηνεύουν:
Ορχήστρα Κυψέλη
El Sistema Greece Youth Choir

Σολίστ:
Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Πάρις Δηματσάς
Βαγγέλης Λαζόπουλος

Μουσική διεύθυνση ορχήστρας: Francis Gagliardi
Μουσική διεύθυνση χορωδίας: Βάγια Παπαγιαννοπούλου

Αφηγητής: Jerome Kaluta

Πιάνο: Αθηνά Φυτίκα
Φλάουτο: Μικαέλα Βλαγκοπούλου

Πότε: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου | 12.30
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Live μετάδοση από τον Αθήνα 9.84 στους 98.3 FM από τη Λίλλυ Καρατζαφέρη

Η είσοδος είναι δωρεάν, με απαραίτητη την προκράτηση στο goulandris.gr

Πληροφορίες:

El Sistema Greece
Κυψέλης 62
T: 6942909392, 210 822 5429
fenia@elsistema.gr | elsistema.gr

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

210 725 2895

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα 2022: Ανοίγει τις πύλες του ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα!

To 8o Santa Run έφερε τα Χριστούγεννα στο Ο.Α.Κ.Α «Σπύρος Λούης»!

Χριστούγεννα 2022: Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της και μάς περιμένει μια χριστουγεννιάτικη πανδαισία σε όλες τις γετονιές (από 1/12)