“Στο γιο μου που θα γίνει άντρας… Στην Ελένη Τοπαλούδη… Σε κάθε Ελένη…”

Η γονεϊκή αγάπη φτάνει στον ουρανό, χάνεται στο άπειρο, αλλά δεν σκορπίζεται. Γίνεται υλικό συμπαγές και επιστρέφει πίσω στη γήινη ύπαρξή μας για να προσφέρει αγάπη και προστασία. Η αγάπη αυτή όμως κρύβει μέσα της μόνο αρετές. Διακατέχεται από δικαιοσύνη και σεβασμό. Από φροντίδα ώστε η μικρές υπάρξεις που κάθε γονιός έχει υπό την ευθύνη του να μεγαλώσουν αναγνωρίζοντας υπέρτατη αξία τον Σεβασμό. Προς τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους.

“Μικρέ μου σ’έφερα σ’αυτόν τον κόσμο. Χάρηκα όταν σε πρωταντίκρυσα.Έκλαψα από συγκίνηση.Σε μεγαλώνω με φροντίδα,προστασία,αγάπη.
Μικρέ μου αύριο θα πας Δημοτικό.Θα διαβάζεις,θα κάνεις αριθμητικές πράξεις,θα μιλάς ξένες γλώσσες.Μάθε ότι αν πάρεις 9 κι ο συμμαθητής σου 10 οφείλεις να τον χειροκροτήσεις και να χαρείς με την επιτυχία του.Κι εσύ να προσπαθήσεις μέχρι το σημείο όπου φτάνουν οι δικές σου δυνατότητες.

Μικρέ μου αύριο θα παίξεις ποδόσφαιρο,μπάσκετ.Θα νικήσεις και θα χάσεις.Μάθε ότι μια ήττα που συνοδεύεται από αξιοπρεπή παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου έχει αξία ίση με χίλιες νίκες μαζί.

Μικρέ μου αύριο θα καβαλήσεις μηχανή,θα οδηγήσεις αυτοκίνητο.Μάθε ότι η ανθρώπινη ζωή,τόσο η δική ΣΟΥ όσο και των ΑΛΛΩΝ είναι θείο δώρο που οφείλεις να σέβεσαι και να εκτιμάς.

Μικρέ μου αύριο θα κάνεις τις πρώτες σου σχέσεις,θα αγαπήσεις,θα ερωτευτείς,θα απογοητευτείς,θα πληγωθείς.Μάθε ότι η δική σου επιθυμία όσο σφοδρή κι αν είναι ΔΕΝ υπερτερεί της ελεύθερης βούλησης του άλλου.Αν εσύ θέλεις κι ο άλλος αρνηθεί,υπερτερεί ο ΑΛΛΟΣ κι οφείλεις να κάνεις ΠΙΣΩ.

Μάθε ότι υπάρχει ένα αναφαίρετο δικαίωμα.Αυτό της αυτοδιάθεσης.Ο καθένας ορίζει και καθορίζει ό,τι αγγίζει την ατομική του σφαίρα.Δεν έχεις δικαίωμα να υποχρεώσεις τον ΑΛΛΟΝ να κάνει κάτι που ΔΕΝ επιθυμεί.Γιατί τότε εσύ γίνεσαι ένα με τα θηρία κι η κοινωνία ένα με τη ζούγκλα.

Μάθε ότι το σώμα του άλλου ΔΕΝ είναι ανοχύρωτη πόλη να τη λεηλατήσεις για να ικανοποιήσεις τις ορμές σου.Είναι ο ναός της ψυχής του.Της ΔΙΚΗΣ του ψυχής.Με τα βιώματα,τα συναισθήματα,τις πληγές που κουβαλά και τον έχουν σημαδέψει.
Μάθε να είσαι δοτικός, τρυφερός, ευγενικός.

ΜΗ γίνεις αχρείος,χυδαίος,υπάνθρωπος. Κι αν εγώ με το παράδειγμά μου κριθώ ανίκανος να στα μάθω,τότε μάθε τα από το δάσκαλο,το διπλανό,το γείτονα,το φίλο που ίσως είναι ικανότερος από εμένα.

Μικρέ μου μάθε να είσαι ένα και μόνο: ΑΝΘΡΩΠΟΣ…”

(17 Μαΐου 2020)