Τα εκπαιδευτικά βίντεο του Ιωάννη Τζαβάρα είναι ίσως ο μόνος καλός λόγος για να μπαίνουν τα παιδιά μας στο TikTok

Ξέρετε την ετυμολογία της λέξης “ελευθερία”; Προκύπτει από το αρχαίο «παρά τό ελεύθειν όπου ερά τίς», δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί» και αυτό είναι μάλλον ό,τι πιο όμορφο και σημαντικό θα μάθουμε σήμερα.

Γιατί μια μέρα κατά την οποία δεν μαθαίνεις τίποτα νέο και σημαντικό μοιάζει να είναι μια μέρα χαμένη. Αυτό τουλάχιστον αποτελεί μότο ζωής για τον 31χρονο ξεναγό Ιωάννη Τζαβάρα, ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο θετικές και ουσιαστικές περιπτώσεις influencer που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα ελληνικά social media -με λίγα λόγια: Ο καλύτερος μάλλον λόγος για να μπαίνουμε στην αμφιλεγόμενη πλατφόρμα TikTok.

@tzavasgrΠοια ήταν η επίθεση που ο Χίτλερ χαρακτήρισε ως ηλίθια επίθεση; ##tzavas ##greekhistory ##istoria ##history ##greektiktok♬ Siren – Carter Air Raid Siren Ww2 Sound Effect – Hollywood Sound Effects


Το Infokids.gr συνομίλησε με τον κ. Τζαβάρα, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τόσο τις πολύτιμες γνώσεις του, όσο και στοιχεία της προσωπικής του ζωής που τον οδήγησαν εδώ που είναι σήμερα και είμαστε σίγουροι, ότι θα βρείτε τις απαντήσεις του εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ενθαρρυντικές:

“Είμαι ξεναγός, ασχολούμαι με τον τουρισμό και είμαι τρομερά κολλημένος με τα βιβλία. Δηλαδή, αν περάσει μια μέρα χωρίς να διαβάσω κάτι σημαντικό, δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ! Σημαντικά για εμένα είναι τα βιβλία ιστορίας, ετυμολογίας, το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά, δηλαδή, που πρέπει να γνωρίζουμε για να μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Είναι όλα αυτά που και εγώ θέλω να μεταλαμπαδεύσω στους μαθητές μου, όταν τους μιλάω για την ιστορία, την φιλανθρωπία… -έχουμε κάνει πολλές φιλανθρωπικές δράσεις”, μας λέει ο ίδιος και εξηγεί, ότι μέσω φίλων και γνωστών έχει δημιουργήσει γκρουπάκια παιδιών με τα οποία κάνουν ωραίες ιστορικές και φιλοσοφικές συζητήσεις, αφιλοκερδώς φυσικά, και πλέον μέσω Skype.

“Απευθύνονται σε εμένα κυρίως γονείς παιδιών με μαθησιακά προβλήματα, καθώς με αυτά θέλω και εγώ περισσότερο να δουλεύω, αφού υπήρξα στη θέση τους. Ως μαθητής αντιμετώπιζα σοβαρότατη δυσλεξία στον γραπτό λόγο και μεγαλώνοντας κατάλαβα, ότι υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να με έχει βοηθήσει πολύ αν το δίδασκαν στο σχολείο: Η ετυμολογία των λέξεων! Ένα παιδί με δυσλεξία, κάνει πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη, γιατί δεν καταλαβαίνει από πού προέρχονται οι λέξεις που γράφει. Αν τις μάθαινε, όμως, στο σχολείο, το πρόβλημα αυτό θα λυνόταν”, μας λέει ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος όπως παραδέχεται λατρεύει όσο τίποτα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να ανταλλάσει μαζί τους ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Από μία συζήτηση φιλοσοφίας στους δεκάδες χιλιάδες followers

Συζητώντας για τη μεγάλη επιτυχία του στη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok, ο κ. Τζαβάρας μας λέει, ότι είχε ανοίξει το κανάλι του και μέσω αυτού ανέβαζε βίντεο με διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις, όταν κάποια στιγμή του ήρθε η ιδέα, σε ένα από αυτά τα βίντεο να ασχοληθεί με την ετυμολογία των λέξεων.

Ξεκίνησα με τη λέξη ‘ηλικία’ που προέρχεται από το ήλιος + κίω (= περιστρέφω, ελίσσομαι στα αρχαία ελληνικά) και ετυμολογικά σημαίνει πόσες φορές έχει περιστραφεί κάποιος γύρω από τον ήλιο, αφού μια περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο είναι ένα έτος. Αυτό προφανώς φάνηκε ενδιαφέρον σε πολύ κόσμο και έγινε αμέσως viral, οπότε σύντομα ακολούθησαν βίντεο με άλλες ετυμολογίες λέξεων. Όταν βλέπω ότι τα βίντεο αυτά κουράζουν, τότε επιστρέφω σε βίντεο με ιστορικές πληροφορίες, με πληροφορίες για τη μυθολογία κ.λ.π.”, περιγράφει ο 31χρονος και επισημαίνει, ότι δεν έχει τόσο σημασία ότι πλέον το κανάλι του ακολουθούν περίπου 35 χιλιάδες χρήστες, αλλά ποιοι είναι αυτοί.

@tzavasgrΕτυμολογίες ? επειδή μου το ζητήσατε. ##greektiktok ##greekhistory ##greektiktok ##tzavas♬ πρωτότυπος ήχος – ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ

“Χαίρομαι που βλέπω ότι με ακολουθούν παιδιά που θέλουν να μάθουν, που αγαπούν πραγματικά αυτή τη γνώση -αυτό με ενδιαφέρει. Το κοινό μου είναι άτομα άνω των 20 ετών, άνθρωποι που τους αρέσει η ετυμολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία. Πολλοί από αυτούς είναι γονείς και γενικώς πρόκειται για μορφωμένο κοινό, κάτι που καταλαβαίνω και από τον αντίλογο που κάνουν, όταν διαφωνούν σε κάτι με ευγένεια” μας εξηγεί, ενώ παραδέχεται, ότι είναι πολύ αισιόδοξο ότι υπάρχει κόσμος που πραγματικά ενδιαφέρεται να αποκτά τέτοιες γνώσεις, έστω και με έναν τρόπο που πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε εντελώς αντισυμβατικός.

Η μεγάλη αναγνωρισιμότητά του πολύ σύντομα τον έφερε σε επαφή με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σε όλη την Ελλάδα που του ζήτησαν να συνομιλήσει με τους μαθητές μέσω Skype, ενώ και αρκετοί γονείς του έχουν ζητήσει να κάνει “μάθημα” στα παιδιά τους. “Είναι ένα κοινό που προσπαθώ να πείσω, ότι δεν γνωρίζει τίποτα συγκριτικά με την γνώση που υπάρχει εκεί έξω. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης: Η μόνη αληθινή σοφία είναι η γνώση οτι δε ξέρεις τίποτα.”

@tzavasgrΣωκράτης. ##tzavas ##greekphilosophy♬ πρωτότυπος ήχος – ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ

Δεν έχουν λείψει, όμως, και πιο “μεγάλες” επαγγελματικές συζητήσεις με κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, χωρίς όμως ακόμα να έχει υπογράψει κάπου.

“Όνειρό μου είναι να μπορέσω κάποτε να κάνω μία ταξιδιωτική τηλεοπτική εκπομπή, στο πλαίσιο της οποίας θα επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα ενός τόπου και θα συγκεντρώνουμε κόσμο που θα βοηθά, ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν. Μια ταξιδιωτική εκπομπή με φιλανθρωπική στόχευση, δηλαδή”, μας εξομολογείται ο ίδιος δίνοντας έμφαση στο ζήτημα αυτό που τον απασχολεί πολύ.

“Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Όσο περισσότερα έχεις, τόσο χειρότερα κοιμάσαι κάθε βράδυ. Ακόμα και στους γονείς που με προσεγγίζουν λέω, ότι δεν θέλω λεφτά. Αυτά που είχαν σκοπό να μου δώσουν ας τα δώσουν σε κάποιον άστεγο ή για τη φροντίδα των αδέσποτων στη γειτονιά τους. Με ενδιαφέρει να καταλάβουν όσοι με παρακολουθούν, ότι είμαστε εδώ για την ανθρωπότητα, όχι για το εγώ μας”, μας λέει κλείνοντας ο κ. Τζαβάρας, και ακούγεται πραγματικά έτυμος (=αληθινός, στα αρχαία), όσο και οι… ετυμολογίες του!