Θα άφηνες το παιδί σου να παίξει με στυλό λέιζερ, αν ήξερες, ότι έτσι θα χάσει την όρασή του;

Το παιχνίδι είναι συνυφασμένο με την παιδική ηλικία. Τα παιδιά θα τρέξουν, θα φωνάξουν, θα χτυπήσουν. Είναι κομμάτι της ανάπτυξής τους, γι’ αυτό και πρέπει να τα αφήνουμε να παίζουν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα.

Ποτέ, όμως, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, διότι ακόμα και ένα παιχνίδι που μοιάζει αθώο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο ή τραύμα στα παιδιά μας. Αυτό συνειδητοποίησαν – αν και αργά – οι γονείς ενός 8χρονου αγοριού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Johnny Marshall ήταν στο παζάρι του σχολείου της αδερφής του παρέα με τους γονείς του, όταν τους ζήτησε να του αγοράσουν ένα παιχνίδι-στυλό λέιζερ – κάτι που κάνουν αρκετά συχνά και τα δικά μας παιδιά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα παζάρια και τα πανηγύρια είναι περισσότερα – και εκείνοι το έκαναν. Όντας περίεργος ο Johnny έστρεψε το λέιζερ προς τα μάτια του και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έπαθε θερμικό έγκαυμα και μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Το παιδί κοιτούσε συνεχώς την πράσινη δέσμη λέιζερ, με συνέπεια να ανοίξει τρύπα στον αμφιβληστροειδή φακό του ματιού του και να χάσει το 80% περίπου της όρασής του. Η FDA απαγορεύει τους δείκτες λέιζερ ισχύος άνω των πέντε μιλιβάτ, ενώ σε άλλες χώρες η απαγόρευση αφορά τους δείκτες άνω του ενός μιλιβάτ (mW). Δεν διαθέτουν, ωστόσο, όλα τα προϊόντα την κατάλληλη σήμανση ή μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή ισχύ από την αναγραφόμενη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Ο Johnny πλέον δεν νιώθει πόνο, αλλά έχει χάσει το 75% της όρασής του, ποσοστό το οποίο θα περιοριστεί στο 25% μεγαλώνοντας. Αν και εσείς αγοράζετε τέτοιου είδους παιχνίδια στα παιδιά σας, δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

  • Μην χρησιμοποιείτε λέιζερ χωρίς ταμπέλες. Τα εισαγόμενα συνήθως δεν έχουν ταμπέλες και είναι επικίνδυνα.
  • Μην στρέφετε την ακτίνα τους προς το πρόσωπο ή τα μάτια, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
  • Μην στρέφετε το λέιζερ προς αεροσκάφη – είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
  • Μην στρέφετε το λέιζερ προς κοντινά οχήματα, γιατί μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση.
  • Μην ακουμπάτε την ακτίνα του λέιζερ στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.
  • Μην στρέφετε το λέιζερ προς τα ζώα, γιατί μπορεί η ακτίνα να μπει κατά λάθος στα μάτια τους.
  • Μην δίνετε λέιζερ στα παιδιά, γιατί δεν κατανοούν τους κινδύνους τους.