Τι να κάνεις για να νιώθει το παιδί σου ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζει τη σχέση γονέα-παιδιού είναι η άνεση που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν υπάρχει γονιός που δεν θέλει να έχει το παιδί του το θάρρος να έρχεται σε εκείνον, όταν χρειάζεται κάτι: Όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, όταν έχει κάνει κάποιο λάθος ή όταν απλά περνά κάποιες δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, συχνά ακούμε γονείς που παραπονιούνται πως τα παιδιά τους, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία, δεν έρχονται σε αυτούς να τους μιλήσουν και αναρωτιούνται γιατί…

Η διαδικασία του να έρχεται το παιδί σε εσάς για να σας εμπιστευτεί και να σας μιλήσει ξεκινά από τη μικρή του ηλικία. Κι αν κάποια στιγμή σταματά είναι ίσως επειδή το παιδί έχει πράγματα να κρύψει. Γιατί να κρύψει το παιδί κάτι από τους γονείς του; Οι λόγοι κατά κανόνα είναι 2: Είτε δεν πιστεύει, ότι ο γονιός θα καταλάβει είτε ντρέπεται γι’αυτό που έχει κάνει.

Τα παιδιά μας, όσο έξυπνα κι αν είναι, πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά για να συνειδητοποιήσουν, αφενός ότι είμαστε τρωτοί και κάνουμε λάθη, όπως εκείνα, και αφετέρου, ότι υπήρξαμε και εμείς κάποτε παιδιά. Άρα έχουμε βρεθεί στη θέση τους και γι’αυτό μπορούμε να τα καταλάβουμε.

Τι να κάνω για να έρχεται το παιδί μου και να μου μιλά

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας γονιός για να νιώθει άνετα το παιδί του και να του ανοίγει την καρδιά του:

Σεβαστείτε τα συναισθήματα του παιδιού και μην τα υποτιμάτε

Είναι βασικό, καταρχάς, να γνωρίζουμε το παιδί μας και πώς διαχειρίζεται τα συναισθήματά του -ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο: Σε κάποιους αρέσει να μιλούν, ενώ άλλοι προτιμούν να τα κρατούν μέσα τους. Σεβαστείτε, λοιπόν, τα συναισθήματά του, όποια κι αν είναι αυτά, γιατί έτσι το παιδί σας θα νιώσει ότι σέβεστε το ίδιο και παίρνετε στα σοβαρά αυτό που του συμβαίνει, άρα μπορεί να σας το εξομολογηθεί.

Συγκρατήστε τις αντιδράσεις σας

Ένας βασικός λόγος που πολλά παιδιά δεν πάνε στους γονείς τους για να τους εκμυστηρευτούν κάτι είναι, επειδή φοβούνται πώς εκείνοι θα αντιδράσουν -αυτό ισχύει συνήθως, όταν πρόκειται για κάποιο λάθος του παιδιού. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μην αντιδράτε με υπερβολές και να μην ξετυλίγετε τα συναισθήματά σας σε όλο τους το μεγαλείο, όταν το παιδί θα πει κάτι που θα σας ταράξει. Συγκρατηθείτε, ακούστε και -πριν αντιδράσετε- πάρτε μερικές βαθιές ανάσες.

Φυλάτε τα μυστικά του παιδιού σας

Για να χτίσετε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ σας, πρέπει οπωσδήποτε να φυλάτε τα μυστικά του παιδιού σας, όταν το παιδί σας το ζητά. Με τον τρόπο αυτό, δείχνετε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί. Εννοείται πως αν πρόκειται για κάποιο σοβαρό ζήτημα ή πρόβλημα στη ζωή του παιδιού, θα πρέπει να ενημερωθεί και ο μπαμπάς της οικογένειας. Αν το παιδί ζητήσει να μην τον ενημερώσετε, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς μαζί του και να του εξηγήσετε γιατί υπάρχει λόγος να το κάνετε -ενδεχομένως, να το κάνετε μαζί.

Ο φόβος της τιμωρίας

Ένας ακόμα λόγος που το παιδί σας μπορεί να μην έρχεται να σας μιλήσει είναι, επειδή μπορεί να το έκανε στο παρελθόν και να σας αποκάλυψε κάτι που το οδήγησε σε τιμωρία. Οι πιθανές επιπτώσεις, δηλαδή, κάποιας πράξης του (που ίσως γνωρίζει ότι ήταν λανθασμένη) είναι συχνά ο λόγος που το παιδί δεν νιώθει άνετα να σας εμπιστευτεί. Προκειμένου, λοιπόν, να τις γλυτώσει, προτιμά να μην πει τίποτα. Στην περίπτωση αυτή, προσπαθήστε να σκεφτείτε λογικά: Αν το παιδί έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, βάλτε το να το διορθώσει. Σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση του: Ποια θα ήταν η τιμωρία σας; Δεν θα βρίσκατε τρόπο να διορθώσετε το λάθος σας;

Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι αμφίδρομη

Τέλος, δείξτε στο παιδί σας ότι είστε άνθρωπος -εμπιστευτείτε το παιδί σας. Αν θέλετε το παιδί σας να σας μιλά, πρέπει εσείς πρώτοι να του μιλάτε. Σαφώς και υπάρχουν πράγματα που ένα παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει, π.χ. αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αν είχατε έναν καβγά με τον σύντροφό σας, όμως αν π.χ. είχατε μια κακή μέρα στη δουλειά, μπορείτε να το συζητήσετε με το παιδί σας. Περιλαμβάνοντάς το σε κάποιες “ενήλικες” σοβαρές συζητήσεις, βοηθάτε το παιδί να νιώσει ισότιμο μέλος της οικογένειάς σας και ικανό να σας δώσει τη βοήθειά του. Το βοηθάτε να δει, ότι η μαμά του έχει κι εκείνη προβλήματα για τα οποία έχει ανάγκη να μιλά πού και πού.

πηγή: moms.com