Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή αρνούνται να φορέσουν μάσκα

Η άρνηση αρκετών μαθητών να φορέσουν μάσκα κατόπιν υποδείξεως των γονιών τους ώστε προσέλθουν στο σχολείο και να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους οδήγησε τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανώλη Μπελαδάκη, να επισκεφθεί την εισαγγελία ανηλίκων προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Οι δηλώσεις του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Ο κ. Μπελαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν περίπου 70 παιδιά σε όλο το νομό, που εδώ και ενάμιση μήνα, ενώ έχουν ξεκινήσει τα σχολεία, εκείνα δεν παρακολουθούν τα μαθήματα.

Σήμερα τα παιδιά αυτά είναι 35, αφού οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποίησαν ότι αυτό είναι σε βάρος των παιδιών τους.

Ως οφείλαμε, ενημερώσαμε την εισαγγελία ανηλίκων που προς το παρόν παρακολουθεί το φαινόμενο. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός, αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία στο νομό είναι περίπου 22.500. Αυτά τα 35 παιδιά που παραμένουν στο σπίτι, παίρνουν απουσίες».

Αντίστοιχα, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηρακλείου που δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους επειδή αρνούνται να φορέσουν μάσκα, είναι μόλις 8.

69 μαθητές είναι εκτός σχολείου λόγω άρνησης χρήσης μάσκας

Συνολικά στην Κρήτη έχουν μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας 69 παιδιά, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Συγκεκριμένα, εκτός από τους 43 μαθητές του Ηρακλείου, υπάρχουν 10 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λασιθίου, 13 μαθητές της πρωτοβάθμιας και 2 μαθητές της δευτεροβάθμιας στο νομό Χανίων και ένας μαθητής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ρεθύμνου.

Τι απεφάνθη η Εισαγγελία

Προς το παρόν, για όποιες περιπτώσεις έχει ενημερωθεί η εισαγγελία, παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου η οποία βαίνει μειούμενη. Ωστόσο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ο εισαγγελέας δύναται να ασκήσει διώξεις για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Υπ. Παιδείας: Όποιος μαθητής δεν φορά μάσκα θα παίρνει απουσία

Υπνεθυμίζεται ότι όπως προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με απουσία θα αντιμετωπίζονται οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα στο σχολείο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ αναφέρεται ότι “Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με
τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας