Το 1ο Γυμν. Π. Φαλήρου τιμά την 16χρονη Ήβη Αθανασιάδου που σκότωσαν οι Γερμανοί αποχωρώντας από την Αθήνα

Οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να ξεχάσουν και οι νεώτεροι χρειάζεται να θυμούνται πάντα τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία της χώρας. Ακόμα πιο νωπή πρέπει να διατηρείται η μνήμη, όταν τη ζωή τους για την Ελλάδα έδωσαν παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και η 16χρονη Ήβη Αθανασιάδου.

Τη μνήμη του έφηβου αυτού κοριτσιού τίμησε, παρουσία του βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος με τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού αφιερωμένου στην Ήβη Αθανασιάδου, στο 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Το ψηφιδωτό φέρει τιμητικά το όνομά της ηρωίδας που έχασε άδικα τη ζωή της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1944. Φιλοτεχνήθηκε από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Στόϊκο Βαγγέλη και την καθηγήτρια κα. Σιέμου Ελένη.

Όπως ο ίδιος ο κ. Φωστηρόπουλος είπε: “Είναι πολύ σημαντικό η νέα μας γενιά να εμπνέεται και να παραδειγματίζεται από την αγάπη των τοπικών μας ηρώων και ηρωίδων για την Πατρίδα!”

Ποια ήταν η Ήβη Αθανασιάδου

Η Ήβη Αθανασιάδου γεννήθηκε, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Άννα, την 1η Ιουνίου του 1926, από εύπορους γονείς καταγόμενους από την Κωνσταντινούπολη. Κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο και φοιτούσε στο μοναδικό Γυμνάσιο της περιοχής.

Ήταν μια χαρούμενη, δυναμική νέα κοπέλα και την χαρακτήριζε η αγάπη για τη Ελλάδα και την ελευθερία. Εντάχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην αντιστασιακή, μη εκτελεστική δράσης οργάνωση «Εθνική Δράση».

Το όνομά της θα μείνει για πάντα στην ελληνική ιστορία, καθώς στις 12 Οκτωβρίου 1944, την ημέρα της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα, στο τέλος της Κατοχής, δολοφονήθηκε από γερμανικά πυρά.

Κατά την περίοδο της αποχώρησης του γερμανικού στρατού πολλοί νέοι είχαν βγεί στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση, γράφοντας συνθήματα υπέρ των επερχόμενων Συμμάχων επάνω στην άσφαλτο, ανάμεσα στις οδούς Αιόλου και Ποσειδώνος. Ενώ η Αθανασιάδου έγραφε «WELCOMEOURALLIES» («καλώς ήλθατε σύμμαχοί μας»), ένας διερχόμενος Γερμανός αξιωματικός την είδε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ.

Ο ναζί αξιωματικός, που ήταν Αυστριακός και στρατιωτικός γιατρός και κατοικούσε μάλιστα και στο Παλαιό Φάληρο, έφυγε αμέσως μετά το έγκλημά του, αδιαφορώντας για τον πόνο και το αίμα που σκόρπισε.

Το κορίτσι παρέμεινε στον Ευαγγελισμό έως τις 16 Οκτωβρίου, οπότε υπέκυψε.

Προς τιμή της Αθανασιάδου, ο δρόμος που ζούσε, η τέως οδός Ευτέρπης, πήρε το όνομά της και κατασκευάστηκε μικρό μνημείο στο σημείο όπου εκτελέστηκε.

Η αδελφή της Ήβης Άννα, ανακάλυψε το όνομα του δολοφόνου, που είναι ο Gottfried Heller, γιος καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης.  Τον κατήγγειλε τόσο στα Διεθνή γραφεία δίωξης εγκληματιών πολέμου όσο και σε αυτά της Αυστρίας, αλλά δεν γνωρίζω εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

*Με πληροφορίες από το vimaonline.gr