Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Το αγοράκι μου είναι πολύ ζωηρό και χτυπά τα άλλα παιδάκια στις κούνιες. Τι να κάνω;"

"Το αγοράκι μου είναι πολύ ζωηρό και χτυπά τα άλλα παιδάκια στις κούνιες. Τι να κάνω;"

«Το 19 μηνών αγοράκι μου είναι αρκετά ζωηρό και δραστήριο. Βγαίνουμε έξω κάθε μέρα για να εκτονωθεί από 2 με 3 ώρες. Το θέμα είναι πως στην παιδική χαρά σηκώνει το χέρι του χωρίς λόγο σε κάθε παιδί που πλησιάζει. Πώς να το σταματήσω; Του εξηγώ πώς τα χεράκια τα έχουμε για να κάνουμε καλό ,να κάνουμε παλαμάκια και όχι να χτυπάμε αλλά παιδιά αλλά δεν αλλάζει κάτι».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να διεκδικούν, δυσκολεύονται να χειριστούν τα συναισθήματα τους και δεν αντιλαμβάνονται σωστά την έννοια του «ανήκει». Θεωρούν, δηλαδή, ότι το παιχνίδι ή το αντικείμενο αποτελεί κτήμα τους. 

Συζητήστε με ήρεμο τρόπο μαζί του, εξηγώντας του το τι «επιτρέπεται» και τι «όχι» στην συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να μάθει να περιμένει την σειρά του, να ακολουθεί κανόνες και να «μοιράζεται».

Απομακρύνετε το παιδί σας από μια ενδεχόμενη συμπλοκή, αποφεύγοντας να χτυπήσει η να χτυπηθεί. 

Χρησιμοποιήστε φράσεις τύπου «καλό θα ήταν», «θα ήθελες» δίνοντας του ένα θετικό παράδειγμα προσέγγισης.

Αποφύγετε τυχόν φωνές, επίπληξη ή τιμωρία του παιδιού σε περίπτωση επανάληψης επιθετικής συμπεριφοράς. Απομονώστε το για λίγο από τον χώρο, δίνοντας χρόνο να ηρεμήσει και να επανεξετάσει την συμπεριφορά του. Υπενθυμίσετε την στιγμή που κατάφερε να παίξει όμορφα χωρίς να επιτεθεί. Τονίστε ποσό περήφανη νιώθετε για εκείνο όταν είναι ευγενικό και συνεργάσιμο.

Ενισχύστε οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικοποίησης του παιδιού σας φέρνοντας το σε επαφή με συνομηλίκους. Ξεκινήστε πρώτα με ένα δυο παιδάκια ούτως ώστε να αναπτύξει οικειότητα, την συνεργασία, να διεκδικεί και να περιμένει την σειρά του και μετά την εμπλοκή περισσότερων.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.