Το ένα πράγμα που πήραμε μαζί φεύγοντας από το σεμινάριο του κ. Ξηντάρα «Διαφωνίες γονέων»

Όσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το σεμινάριο συμβουλευτικής «Διαφωνίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» με τον ψυχολόγο κ. Γιάννη Ξηντάρα την περασμένη Παρασκευή 16/2 είμαστε βέβαιοι, ότι φύγατε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης λίγο πιο σκεπτικοί και πολύ πιο συνειδητοποιημένοι, αναφορικά με τις ισορροπίες μέσα στην οικογένειά σας και την σχέση σας με τον άνδρα σας.

Οι περισσότεροι από εσάς, μάλιστα, που ακολουθήσατε τη συμβουλή μας και παρακολουθήσατε το σεμινάριο παρέα με το άλλο σας μισό, σίγουρα φύγατε και πιασμένοι χέρι-χέρι, απολαμβάνοντας ίσως και μια βραδινή βόλτα στην αιωνίως ρομαντική Πλάκα.

Γιατί αυτός ήταν ο σκοπός του σεμιναρίου. Αυτός ήταν ο στόχος του: Το ένα πράγμα που «βγήκε» από όλη αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έλαβε χώρα εκείνο το απόγευμα ήταν η σημασία του να μπορείς να απολαμβάνεις την παρέα του συντρόφου σου, ακόμα κι αν σας κατακλύζει η ρουτίνα της καθημερινότητας και οι διαφωνίες σας φέρνουν συχνά σε ρήξη.

Πολλοί ήταν οι γονείς που κατά την διάρκεια του σεμιναρίου «κατηγόρησαν» ο ένας τον άλλον, ότι π.χ. ο ένας είναι πιο ελαστικός σε θέματα ορίων και έτσι «βγαίνει ο καλός» στο παιδί, ενώ ο άλλος γίνεται κακός. Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, για το γεγονός ότι συχνά τσακώνονται μπροστά στα παιδιά τους. Γονείς που ήρθαν μόνοι, χωρίς το άλλο τους μισό, παραπονέθηκαν πως έχουν φέρει την προσωπική ζωή τους άνω-κάτω για να διατηρήσουν τις οικογενειακές ισορροπίες, όταν ο άλλος γονιός δεν συνεργάζεται.

«Είστε καλά με τον σύντροφό σας; Περνάτε καλά όταν είστε μαζί, οι δύο σας; Νιώθετε ότι παραμένει ο άνθρωπος με τον οποίον επιλέξατε κάποτε να είστε μαζί; Υπάρχει ακόμα ανάμεσά σας ο λόγος για τον οποίον έγιναν όλα; Για τον οποίον γίνατε γονείς; Έχετε την πρόθεση να καταλήξετε κάπου στην όποια διαφωνία σας;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο κ. Ξηντάρας. «Αν ναι, τότε δεν πειράζει να δει το παιδί και μισή παραπάνω ώρα τηλεόραση. Δεν πειράζει κι αν πού και πού τσακώνεστε μπροστά του. Γιατί το παιδί που έχει απέναντί του δύο γονείς αγαπημένους, δύο γονείς που ακόμα κι αν διαφωνούν έχουν κοινή πρόθεση να καταλήξουν σε μία ομόφωνη απόφαση που θα δώσει μια λύση και όχι να επικρατήσει εγωιστικά ο ένας στον άλλον… το παιδί αυτό θα ακούσει και θα δεχτεί ό,τι κι αν του πείτε. Ακόμα και το πιο τρελό!»

Αναρωτηθείτε, λοιπόν: Συνεχίζετε να έχετε κοινή πρόθεση ως ζευγάρι να προχωρήσετε παρακάτω ως οικογένεια;

Επίσημος χορηγός του σεμιναρίου