«Το παιδί μου άργησε να μιλήσει… Να, όμως, γιατί δεν ανησυχώ»

«Όταν γεννήθηκε το τρίτο μας παιδί πριν από δύο χρόνια, έφτασα σε ένα σημείο όπου ένιωθα αρκετά σίγουρη για τις ικανότητές μου ως μητέρα. Ήξερα τι να περιμένω, πότε να το περιμένω και πώς να αντιμετωπίσω μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να χρειαστεί να τρέξω κατευθείαν στον παιδίατρο», γράφει στο mom.me η μαμά-blogger Katy Jackman. «Καθώς οι μήνες περνούσαν, ο γιος μας συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά. Μπορούσε να καθίσει σε ηλικία 5 μηνών, να φάει στερεές τροφές στους 6 μήνες και να περπατά χωρίς βοήθεια από την ηλικία των 10 μηνών. Περίπου στους 11 μήνες είπε την πρώτη του λέξη. «Μα-μά».

Τις επόμενες εβδομάδες πρόσθεσε μερικές ακόμη στο λεξιλόγιο του («μπα-μπά», «όχι», «ναι») αλλά ως επί το πλείστον έχει κατανοήσει πώς να περιηγείται στον κόσμο χρησιμοποιώντας ελάχιστες μόνο λέξεις και ανεξάρτητα από τις μελέτες που προειδοποιούν για το αντίθετο, δεν ανησυχώ καθόλου για το περιορισμένο του λεξιλόγιο και αυτοί είναι οι λόγοι:

1. Ο παιδίατρος δεν ανησυχεί καθόλου

Στην τελευταία μας επίσκεψη στον παιδίατρο, φοβόμουν το αναπόφευκτο: «Μιλάει; Πόσες λέξεις λέει;», ερωτήσεις που ήξερα ότι θα ακολουθούσαν την καθιερωμένη εξέταση. «Λέει περίπου πέντε ή έξι λέξεις τέλεια και μερικές άλλες όχι τόσο καλά». Ο παιδίατρος που προφανώς κατάλαβε ότι ανησυχούσα, με κοίταξε και είπε: «Είναι λογικό για ένα αγόρι. Τα αγόρια συνήθως μιλούν αργότερα από τα κορίτσια, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα».

2. Είναι το πιο εκφραστικό παιδί που έχω γνωρίσει ποτέ!

Αν και το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο, ο γιος μου είναι μακράν το πιο εκφραστικό 2χρονο που έχω γνωρίσει ποτέ! Κουνάει τα χέρια και το κεφάλι του για να μας πει ότι δεν συμφωνεί με κάτι. Θα τσιμπήσει τη μύτη του για να εκφράσει ότι κάτι μυρίζει άσχημα. Αν του ζητήσω να κάνει κάτι που δεν καταλαβαίνει, θα ανασηκώσει τα φρύδια του ξανά και ξανά μέχρι να το εξηγήσω με έναν διαφορετικό τρόπο. Καλύπτει τα αυτιά του όταν ακούει έναν δυνατό θόρυβο και ανταποκρίνεται στον κόσμο γύρω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο, καθησυχάζοντάς μας ότι αναπτύσσεται σωστά.

3. Επηρεάζεται από τις μεγαλύτερες αδερφές του

Από την ημέρα που τον φέραμε στο σπίτι, οι δύο μεγαλύτερες αδερφές του ανταποκρίνονταν σε κάθε επιθυμία του, κάτι που είμαι σίγουρη ότι του έδωσε την ευκαιρία να μην μιλάει γιατί ήξερε ότι θα το κάνουν αυτές για εκείνον. Αν αρχίσει να κλαίει, θα του δώσουν αυτό που ζητάει. Αν πληγωθεί, θα τρέξουν να μου πουν τι συνέβη. Τώρα που είναι αρκετά μεγάλες και πηγαίνουν στο σχολείο, έχω ήδη αρχίσει να παρατηρώ ότι προσπαθεί να πει νέες λέξεις, καθώς ο ίδιος ξέρει πλέον ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε εκείνες.

4. Ακολουθεί πολύκλοκες οδηγίες

Αν χάσει τα παπούτσια του ή δεν μπορεί να βρει το αγαπημένο παιχνίδι του, θα του πω να ψάξει κάτω από τον καναπέ στο σαλόνι κι εκείνος θα τρέξει να το κάνει. Γνωρίζοντας ότι καταλαβαίνει αυτό που λέω και μπορεί επίσης να ακολουθήσει οδηγίες δύο ή τριών βημάτων, μου υπενθυμίζει ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με το δικό τους πρόγραμμα, όταν είναι έτοιμα, όχι όταν είμαστε εμείς».