Το παιδικό βιβλίο της Μαρί Κοντό μαθαίνει στα παιδιά πώς η φιλία συνδυάζεται με την…τακτοποίηση

Η Γιαπωνέζα γκουρού της τακτοποίησης, Μαρί Κοντό, έγινε παγκοσμίως γνωστή τα τελευταία χρόνια χάρη στη μέθοδό της (KonMari Method) που έχει βρει αποδέκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τα βιβλία της έχουν γίνει best seller, με κορυφαίο όλων το “Σπίτι σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη”, ενώ πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο παιδικό βιβλίο της «Κίκι και Ζάκ: Η Μαγεία της Φιλίας»  που θα βρείτε στις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ας γνωρίσουμε το βιβλίο “Κίκι και Ζάκ: Η Μαγεία της Φιλίας “

Η Κίκι και ο Ζακ είναι πολύ καλοί φίλοι, αλλά διαφέρουν πάρα πολύ. Στην Κίκι αρέσει να μαζεύει πράγματα. Στον Ζακ αρέσει να τα τακτοποιεί. Αλλά όταν τα πράγματα γίνουν εμπόδιο, θα μπορέσουν οι δυο τους να κάνουν χώρο γι’ αυτό που τους δίνει χαρά –τη φιλία τους;

Με αφορμή αυτή την όμορφη ιστορία, η συγγραφέας μιλά στα παιδιά για την αξία της τακτοποίησης στη ζωή τους γενικότερα: Τι κερδίζουν όταν έχουν τα πράγματα τακτοποιημένα και τι χάνουν, αλλά και πώς αυτό σχετίζεται με τις φιλίες τους με άλλα παιδιά. Έτσι, τα ενθαρρύνει να αρχίσουν να τακτοποιούν τα πράγματά τους και να μην τα περιμένουν όλα από τους γονείς τους. Το μήνυμα αυτό μεταφέρεται στα παιδιά με ένα διασκεδαστικό και προσιτό τρόπο που σε καμια περίπτωση δεν τα καταπιέζει.

Μάθε παιδί μου να τακτοποιείς τα πράγματά σου

Είναι ιδανική συνθήκη να ξεκινούν τα παιδιά από μικρή ηλικία να διαχειρίζονται μια συγκεκριμένη ρουτίνα τακτοποίησης, ανάλογα με την ηλικία τους.

Με την Κίκι και τον Ζακ, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και μυούνται σε ένα εύκολο σύστημα αποθήκευσης και οργάνωσης των πραγμάτων τους ώστε να μη χάνονται και να ξέρουν πού μπαίνει το κάθε τι. Παράλληλα, μέσω της ιστορίας το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι ένα τακτοποιημένο δωμάτιο θα το εξυπηρετεί καλύτερα στην καθημερινότητά του, καθώς θα μπορεί να δέχεται εκεί με μεγαλύτερη ευκολία τους φίλους του για να παίξουν, θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση και θα βρίσκει χωρίς κόπο κάτι που ψάχνει.

Η Μαρί Κοντό με το βιβλίο της “Κίκι και Ζάκ: Η Μαγεία της Φιλίας “ αποδεικνύει  ότι το να ζει κανείς σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον είναι όχι μόνο σωστό αλλά και διασκεδαστικό. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε και στην παιχνιδιάρικη εικονογράφηση δια χειρός Σαλίνα Γιουν, που έχει να επιδείξει σπουδαίο συγγραφικό αλλά σχεδιαστικό έργο έχοντας σχεδιάσει περισσότερα από διακόσια βιβλία δραστηριοτήτων για πολύ μικρά παιδιά, εικονογραφημένα παραμύθια και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

Ένα όμορφο παραμύθι που αξίζει να το χαρίσετε στα παιδιά από 3 ετών και πάνω μαζί με το παιχνίδι που θα τους πάρετε τις φετινές γιορτές!

Τέσσερα βήματα για να κάνετε την τακτοποίηση με τα παιδιά… παιχνίδι!

Όπως η ίδια η Marie Kondo λέει, «Όταν έγινα μαμά για πρώτη φορά, ένιωσα μεγάλη σύγχυση που δεν μπορούσα να τακτοποιήσω το σπίτι μου ακριβώς όπως ήθελα. Έπειτα ήρθε το δεύτερο παιδί μου και δεν είχα καν ενέργεια να λειτουργήσω όπως παλιά. Η μητρότητα με έμαθε να μην είμαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό μου. Και με βοήθησε να βρω τρόπο να τακτοποιώ… μαζί με τα παιδιά».

Ποια είναι τα μυστικά της;

  1. Καθώς τακτοποιείς με το παιδί περιέγραφέ του τι κάνεις και γιατί. Έτσι θα καταλάβει πως η τάξη οδηγεί σε ένα πιο ευχάριστο σπίτι. Όταν τακτοποιείς κάνε το με χαμόγελο, για να το αντιμετωπίσει και το παιδί σου εξίσου θετικά.
  2. Κάνε την τακτοποίηση παιχνίδι. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το παιδί μπορεί να μάθει να βάζει τα παιχνίδια του σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όταν έχει τελειώσει με αυτά.
  3. Δημιούργησε ένα σπιτάκι για όλα: Τα παιχνίδια των παιδιών σου ανήκουν όλα στο δικό τους σπιτάκι –το ίδιο και τα βιβλία τους.
  4. Σεβάσου τους χωροταξικούς περιορισμούς. Όταν καταλήξεις σε έναν συγκεκριμένο χώρο για τα παιχνίδια του παιδιού σου, μπορείς να δεις καθαρά τον ακριβή χώρο που έχεις για νέα παιχνίδια και αν περισσεύει άλλος χώρος για παλιά. Μην φορτώνεις τον χώρο σου με παραπάνω πράγματα από όσα μπορεί να «αντέξει».