Μια διαφορετική Βραδιά του Ερευνητή ξεκίνησε σήμερα και η επιστημονικά υπεύθυνη καθ. Τώνια Μοροπούλου μιλά γι’αυτήν στο Infokids.gr

Κάθε χρόνο πάνω από 1.600.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για έβδομη συνεχή χρονιά, διοργανώνει για ακόμα μία χρονιά τη Βραδιά του Ερευνητή σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, αναγκαστικά (λόγω συνθηκών) μέσω live streaming.

H επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου μίλησε στο Infokids.gr για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση που στόχο έχει «να δει όλη η ελληνική κοινωνία, και κυρίως οι μαθητές, τι παράγουν οι επιστήμονές μας και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε διακεκριμένες θέσεις στην παραγωγή της έρευνας διεθνώς. Κυρίως, όμως, θέλουμε να δούμε τι δυνατότητες έχουμε μέσα από αυτά τα πορίσματα της έρευνας να εφαρμόσουμε καινοτομικές λύσεις, δηλαδή, αυτές που χρειάζεται το πρόσωπο της ανάπτυξης σήμερα, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που αγωνίζεται για την εξυγίανση της ανάπτυξης σε συνθήκες τόσο υγειονομικής όσο και οικονομικής κρίσης.

Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στους νέους, αυτούς που μοχθούν στη γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία, να τους κρατήσει ο τόπος μας, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης διεθνών προδιαγραφών και να παραμείνουν ως προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.»

Η κ. Μοροπούλου τόνισε την τεράστια συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη, λέγοντας πως μόνο έτσι θα καταφέρει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στις τεράστιες υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, χωρίς όμως να χάσει την φυσική ταυτότητά της, ενώ απευθυνόμενη στους μαθητές, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, προς αυτές τις σπουδές, λέει: «Εφόσον η καινοτομία εφαρμοστεί στην ανάπτυξη, δημιουργεί αξιοσημείωτο αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης του επιστημονικού δυναμικού και δημιουργεί και την προοπτική να παραμείνουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες στον τόπο μας. Να αγωνίζονται, λοιπόν, οι μαθητές, να παράγουν νέα γνώση, να ερευνούν στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης ανάπτυξης ως καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, διοικητικά, τεχνικά, τεχνολογικά. Να δημιουργούν. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα  και να πάρουν την ανάπτυξη και το μέλλον στα χέρια τους.»

Τι αξίζει να δουν τα παιδιά σήμερα στη Βραδιά του Ερευνητή

Από νωρίς το πρωί το μαγνητοσκοπημένο υλικό των 200 video των συμμετοχών των Ερευνητικών Ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολείων, των συνεργαζόμενων φορέων και χορηγών, θα μεταδίδεται από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ μέχρι τις 20:15 το βράδυ εδώ:

Με τη λήξη της ζωντανής ροής όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren όσο και στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren.

Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ερευνητές, βιώνοντας διαδικτυακά με ασφάλεια μέσω live streaming πρότυπες εφαρμογές αντιμετώπισης της πανδημίας που αποτελεί και το κεντρικό ειδικό θέμα φέτος. Δυναμική είναι και η παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας και ομάδων νέων ερευνητών στο πεδίο αυτό.

Η Βραδιά του Ερευνητή στοχεύει στο μέλλον: στο πέρασμα της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας του επιστημονικού δυναμικού, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας στην πραγματική οικονομία.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής Βραδιάς του Ερευνητή.