Δύο παιδιά σε ένα δωμάτιο: Η αρχιτέκτονας προτείνει πρακτικές λύσεις για τον ύπνο

Όλοι θυμάστε με νοσταλγία τη στιγμή που διαλέξατε την κούνια και την αλλαξιέρα για το πρώτο σας μωράκι! Και όταν μάθατε τα ευχάριστα για τον ερχομό και του δεύτερου μωρού, τρέξατε να διαλέξετε το προεφηβικό κρεβάτι για το πρώτο παιδάκι, καθώς το δεύτερο έπαιρνε τη θέση του στην κούνια!
Με τον καιρό τα παιδάκια σας μεγάλωσαν και η κούνια πια φαντάζει μικρή, όπως και το δωμάτιο. Πώς να οργανώσουμε τις ανάγκες δύο παιδιών στο ίδιο δωμάτιο; Με δύο χώρους  μελέτης, δύο κρεβάτια αλλά και έναν ελάχιστο χώρο για να παίζουν;

Μια από τις βασικές αρχές είναι να κολλήσουμε τα κρεβάτια και τα υπόλοιπα έπιπλα στον τοίχο με τη μεγάλη τους πλευρά. Έπιπλα στη μέση του χώρου είναι χάσιμο ελεύθερων τετραγωνικών.

Η λύση της κουκέτας είναι γνωστή από τα παλιά. Ο φόβος, όμως, πολλών γονέων λειτουργεί αποτρεπτικά σε αυτή τη λύση. Με μια μικρή αλλαγή σε αυτό που έχετε στο μυαλό σας, ίσως να μη φαίνεται τόσο λάθος η λύση αυτή. Ψηλά προστατευτικά όμορφα κάγκελα στο πάνω κρεβάτι, αλλά και μια πιο ομαλή σκάλα ανάβασης ίσως να λύσουν το πρόβλημα. Και κάτω από τη σκάλα μια κομψή βιβλιοθήκη.

Κρεβάτια συρόμενα με μηχανισμό. Το ένα στρώμα αποθηκεύεται κάτω από το βασικό κρεβάτι, σύρεται με ροδάκια έξω από αυτό και με μηχανισμό σηκώνεται στο ύψος του κρεβατιού.

Γωνιακά κρεβάτια με κοινό κομοδίνο. Δύο κρεβάτια σε γωνία με κοινό αποθηκευτικό χώρο στην ένωσή τους και ένα όμορφο λαμπατερ. Αν είναι και λίγο υπερυψωμένα, τότε κερδίζουμε τον χώρο κάτω από αυτά για αποθήκευση κλινοσκεπασμάτων.

Συρόμενα κρεβάτια σε γωνία. Συνδυασμός των πάνω λύσεων. Τα κρεβάτια σε γωνία με το ένα πιο ψηλά από το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο το πιο χαμηλό κρεβάτι σύρεται μέσα στο άλλο όσο το πλάτος του ψηλού. Δηλαδή περίπου 90εκ. Δεν είναι και λίγα! Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το πιο ψηλό κρεβάτι θα σας βοηθήσει ιδανικά πάλι με τα παπλώματα και τις κουβέρτες.

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε στο ίδιο δωμάτιο με τον αδερφό ή την αδερφή μας, μέχρι τα χρόνια της εφηβείας. Στις μέρες μας όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους τα παιδιά διαφορετικού φύλου πρέπει να έχουν το δικό τους, ξεχωριστό δωμάτιο ήδη μετά τα 3 έτη. Το κάθε παιδί πρέπει να έχει τον δικό του ιδιωτικό χώρο. Αν τα 3 σας φαίνονται υπερβολικά νωρίς, σίγουρα πριν την εφηβεία θα πρέπει να έχει γίνει ο διαχωρισμός. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό σε ένα σπίτι με λιγότερα δωμάτια; Καιρός για μια ανανέωση του σπιτιού σας:

  • Το δωμάτιο που μέχρι σήμερα φιλοξενεί το γραφείο σας, αλλάζει και γίνεται το νέο παιδικό δωμάτιο. Α! Και το γραφείο πάει στο σαλόνι ή στην δική σας κρεβατοκάμαρα –αν υπάρχει χώρος, φυσικά.
  • Το δωμάτιό σας μήπως θα μπορούσε να φιλοξενήσει δύο ξεχωριστούς χώρους ύπνου για τα δύο σας παιδάκια; Αν ναι, μεταφέρετε το διπλό κρεβάτι στο παιδικό δωμάτιο, χωρίστε το μεγαλύτερο δωμάτιο στα δύο με έξυπνο τρόπο και δημιουργήστε έτσι είτε δύο εντελώς ξεχωριστά δωμάτια είτε δύο ξεχωριστούς χώρους ύπνου, με έναν κοινό χώρο μελέτης και παιχνιδιού!
  • Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ίσως η ιδέα να ενσωματωθεί η κουζίνα στο αναλογικά μεγάλο σαλόνι μπορεί να δώσει τη λυση. Έτσι θα έχετε και ένα νέο δωμάτιο και μια νέα αισθητική σε όλο τον χώρο του σπιτιού σας.

Πάρτε χαρτί και μολύβι, συμβουλευτείτε τους ειδικούς και ετοιμάστε έναν μοναδικό χώρο για το κάθε παιδί σας. Προσπαθήστε να δώσετε μια αίσθηση φρεσκάδας με τα χρώματα και τις γραμμές που θα επιλέξετε. Καλό είναι να προτιμάτε αποχρώσεις που να μην χρειάζεται να αλλάξετε με την πάροδο του καιρού καθώς και να  επιλέγετε σχέδια που να προσαρμόζονται εύκολα στα ηλικιακά στάδια των παιδιών σας.

Άντα Μελά

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Site: adamelaarchitect.gr

www.facebook.com/adamelaarchitect/