5 πράγματα που τα παιδιά πρέπει να σας δουν να κάνετε

Το να εμφυσήσετε από νωρίς στα παιδιά τα πρότυπα και τις συμπεριφορές που θέλετε να τα χαρακτηρίζουν όταν μεγαλώσουν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν ευτυχισμένο και ώριμο ψυχοσυναισθηματικά ενήλικα.

Το παράδειγμα, ουσιαστικά, που δίνετε στο παιδί σας, είστε εσείς οι ίδιοι. Η συνέπεια που δίνετε στο μήνυμά σας, είναι το βασικότερο τμήμα, στη μετάδοση της αξίας που θέλετε να περάσετε. Αν το παιδί, σας δει να τηρείτε και με τη σειρά σας, το παράδειγμα που του μεταδίδετε, θα το υιοθετήσει, προσθέτοντας ακόμα ένα λιθαράκι στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Γιατί όπως επισημαίνουν και πολλοί ψυχολόγοι ” Οι γονείς δεν μεγαλώνουν παιδιά, μεγαλώνουν ενήλικες “.

1. Μπορείτε να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά αρκεί να τηρείτε ένα μέτρο και πάντα τα παιδιά να βλέπουν την αποκατάσταση των σχέσεων.

Η αρμονική συνύπαρξη ενός ζευγαριού είναι πολύ δύσκολη στο να επιτευχθεί. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, αγάπη, αλληλοσεβασμός και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν, ότι δεν ακούνε ή ότι δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτό που βλέπουν. Αυτές οι αντιλήψεις δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Είναι αρκετά επώδυνο για ένα παιδί να γίνεται δέκτης τσακωμών, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Γονείς, αυτό που θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου όταντσακωθείτε με το έτερόν σας ήμισυ είναι  να ζητάτε συγγνώμη ο ένας στον άλλον μπροστά στα παιδιά, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και δύο άνθρωποι που αγαπιούνται πραγματικά, μπορεί κάποια στιγμή να λογομαχήσουν, άλλα στη συνέχεια το θέμα επιλύεται.

2. Να μιλάτε ανοιχτά για ζητήματα που αφορούν τα χρήματα και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας -χωρίς, όμως, να αγχώνετε τα παιδιά.
Μετά τις 10 με 15 κάθε μήνα οι περισσότεροι γονείς δείχνουν προβληματισμένοι για το πώς θα τα βγάλουν πέρα μέχρι να καταβληθεί ο επόμενος μισθός τους.Όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, με δυσκολία συγκρατούν τον εκνευρισμό τους όταν τα παιδιά συνέχεια ζητάνε. Μπορείτε να ενημερώνετε τα παιδιά  για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, χωρίς όμως να τα αγχώσετε και να τα κάνετε μέρος του προβλήματος. Το παιδί δεν είναι υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να νιώσει την δική σας ανασφάλεια -τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν σιγουριά με τους γονείς τους, να ξέρουν ότι όποιο πρόβλημα κι αν παρουσιαστεί θα το αντιμετωπίσουν μαζί. Από την άλλη, το να σχεδιάσετε ένα οικονομικό πλάνο και να ζητήσετε στα παιδιά να βοηθήσουν σε αυτό, κυρίως δείχνοντας κατανόηση, θα τους δώσει ένα καλό μάθημα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

3. Να κάνετε ψύχραιμες πολιτικές συζητήσεις και να δείχνετε ενδιαφέρον για τα κοινά.

Είναι σημαντικό να δείχνετε στα παιδιά σας ότι είστε ενεργοί πολίτες, ότι διαθέτετε πολιτική σκέψη και προβληματισμούς επί των όσων συμβαίνουν στη χώρα και γενικότερα ότι είστε άνθρωποι με πολιτική κουλτούρα. Αν το παιδί είναι σε ηλικία που ενδιαφέρεται και ρωτά, θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθείτε μαζί με το παιδί συζητήσεις στην τηλεόραση και να συζητάτε πάνω σε αυτές. Ακόμα και σε μικρή ηλικία, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν πώς να παίρνουν αποφάσεις μέσα από την ανάλυση των πληροφοριών που τους δίνονται. Να διδάσκετε από νωρίς στα παιδιά να ψηφίζουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

4. Να εκφράζετε τη στοργή σας στο έτερόν σας ήμισυ.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε μπροστά στα παιδιά. Αλλά ταυτόχρονα, μην αποφεύγετε να αγαπάτε φανερά το σύζυγό σας και να του εκφράζετε τη στοργή σας. Αυτές οι στιγμές  θα ενσταλάξουν μια αίσθηση σιγουριάς στα παιδιά σας. Η αγάπη και η στοργή που βλέπουν να υπάρχει μεταξύ των γονέων κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Δώστε τους τους το καλό παράδειγμα.

5. Κάντε πράγματα που σας “γεμίζουν” και σας ικανοποιούν χωρίς να νιώθετε τύψεις.

Κάνοντας κάτι που αγαπάτε πολύ δείχνετε στα παιδιά σας τον τρόπο να ζουν δημιουργικά και απολαυστικά. Κάντε ό,τι σας εκφράζει και σας φτιάχνει τη διάθεση, διδάσκοντάς τους ότι η καθημερινότητα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά και στιγμές προσωπικής έκφρασης και χαράς.