Οδηγίες για την παρακολούθηση του παιδιού όταν έχει πυρετό

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε ήδη για τις πρώτες ιώσεις που άρχισαν να ταλαιπωρούν τα παιδιά. Θέλετε το άνοιγμα παιδικών σταθμών και σχολείων, θέλετε η μια κάποια αλλαγή του καιρού, οι πρώτοι πυρετοί εμφανίστηκαν. Ας δούμε τι συμβουλές δίνουν προς τους γονείς οι ειδικοί από την Β’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Παν. & Αγλαϊας Κυριακού” ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση των παιδιών.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα παιδιά με πυρετό έχουν συνήθως ιώσεις. Στην περίπτωση όμως που το παιδί κάνει πυρετό γιατί έχει σοβαρή λοίμωξη, η έγκαιρη διάγνωση παίζει πολύ μεγάλη σημασία. Ο γιατρός που εξετάζει το παιδί σας μπορεί να σας πει τι βλέπει εκείνη μόνο τη στιγμή, εσείς όμως ζείτε μαζί του στο σπίτι και θα πρέπει να προβληματιστείτε και να ξαναζητήσετε ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που η κατάσταση αλλάξει. Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας ανησυχήσουν;

1. Κακή διάθεση και υπνηλία, που επιμένουν ακόμα και όταν έχει πέσει ο πυρετός. Το παιδί δεν σηκώνεται, δεν παίζει, δεν χαμογελά ή κοιμάται συνέχεια.

2. Πονοκέφαλος. Παιδιά που έχουν ίωση και πυρετό, συχνά έχουν πονοκέφαλο. Το παιδί θα πρέπει να εξετασθεί και πάλι από γιατρό εάν ο πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν περνάει με το αντιπυρετικό, όταν υποχωρεί ο πυρετός ή ταυτόχρονα έχει και εμετούς.

3. Εξάνθημα (κοκκινίλες ή σπυριά στο σώμα). Σε περίπτωση που το παιδί σας ενώ εχει πυρετό, εμφανίσει εξάνθημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί αμέσως από γιατρό. Παιδιά με ιώσεις συχνά εμφανίζουν εξανθήματα, όμως ορισμένα από αυτά σημαίνουν την ύπαρξη σοβαρής λοίμωξης και είναι πολύ ανησυχητικό εύρημα. Τα εξανθήματα αυτά μοιάζουν σαν αίμα μέσα στο δέρμα και μπορούν να έχουν μέγεθος σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερο, ακόμα και σαν μελανιές. Καθε φορά που το παιδί σας έχει πυρετό, θα πρέπει να το γυμνώνετε κάθε 2-3 ώρες και να το εξετάζετε (ακόμα και τη νύχτα) προσεχτικά, μήπως και εμφανίσει εξάνθημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις δύο πρώτες ημέρες του πυρετού.

4. Εμετοί. Εάν το παιδί εμφανίσει εμετούς μετά την εξέτασή του στα εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.