“Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ, μια περίπτωση ασθένειας” στο Θέατρο Ακαδήμεια- το εορταστικό πρόγραμμα των παραστάσεων

“Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ” είναι ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο θεατρικό έργο του Φασμπίντερ που τον επόμενο χρόνο έγινε και φιλμ. Περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, σοφιστικέ ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ηρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

Λίγα λόγια για το έργο:

H ιστορία της Πέτρα φον Καντ διαδραματίζεται στο φανταχτερά στολισμένο διαμέρισμά της στη Βρέμη. Αλαζονική, καυστική, εγωκεντρική, κακομεταχειρίζεται διαρκώς την βοηθό της Μαρλένε. Ξαφνικά μπαίνει στη ζωή της ένα 23χρονο μοντέλο. Η Πέτρα την ερωτεύεται αμέσως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις ερωτικές, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της, είναι ξεκάθαρα «ιδιοκτησιακός». Φέρεται στους ανθρώπους σαν να της ανήκουν. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Όταν έρθει η ώρα που θα αισθανθεί κάτι, που θα αγαπήσει ειλικρινά, θα αποτύχει και θα μείνει μόνη. Τότε θα νιώσει πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα.Το έργο πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης- εξάρτησης, της επιβολής και της υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, γι’ αυτό μας αγγίζει και μας συγκινεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Στέλιος Παυλίδης

Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος

Σκηνικά: Αμαλία Θεοδωροπούλου

Κοστούμια: Αμίνα Χακίμ

Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Χορογραφίες- κινησιολογία: Μανόλης Θεοδωράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, Πάνος Ποταμίτης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Πέτρα φον Καντ: Αθηνά Τσιλύρα

Μαρλένε: Ειρήνη Ράπτη

Ζίντονι φον Γκράζεναμπ: Φαίη Τζήμα

Κάριν Τιμ: Καρολίνα Κάρτερ

Γκάμπυ: Κατερίνα Σιώζου

Bάλερι φον Καντ: Εύη Κολιούλη

Self: Άννα Ρουμπούλια

Ιατρός: Δομνίκη Μητροπούλου

Το εορταστικό πρόγραμμα των παραστάσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 8:15μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:9:15μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 8:15μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 9:15μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 8:15μ.μ.

Θέατρο: «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος,
Tηλ.: 210-5125600
Γενική Είσοδος: 15 ευρώ
Διάρκεια: 100 λεπτά