Γράμμα αναγνώστη: Όταν οι γονείς χωρίζουν…

“Χώρισα πριν από 4 χρόνια. Η πρώην γυναίκα μου προσπαθεί να στρέψει τα παιδιά εναντίον μου. Δεν τηρεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου και βρίσκει προφάσεις για να μην τα βλέπω. Τον τελευταίο χρόνο αδυνατώ να καταβάλω την διατροφή με συνέπεια να με απειλεί ότι αν δεν της δώσω τα λεφτά δεν θα ξαναδώ ποτέ τα παιδιά. Τα παιδιά θέλουν να είναι μαζί μου. Η πρώην γυναίκα μου συζεί με κάποιον άλλο εδώ και καιρό. Τα παιδιά τη φοβούνται γιατί τα χτυπάει κατά καιρούς και τα φοβερίζει. Τι να κάνω;”

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids.

Το πανεπιστήμιο του Μισούρι έχει βγάλει μια απλή λίστα των “θέλω” των παιδιών από τους γονείς όταν αυτοί χωρίζουν.

Η λίστα είναι η ακόλουθη (σε ελεύθερη μετάφραση):

1. Χρειάζομαι και τους δύο γονείς στη ζωή μου. Παρακαλώ γράψτε μου γράμματα, μιλήστε μου στο τηλέφωνο. Κάντε μου ερωτήσεις για το πώς είμαι και τι χρειάζομαι. Όταν δεν τον κάνετε αυτό, αισθάνομαι ότι δεν μετρώ για εσάς.
2. Παρακαλώ πολύ, μη τσακώνεστε. Προσπαθήστε να τα βρείτε μεταξύ σας, ειδικά στα θέματα που αφορούν εμένα. Όταν τσακώνεστε “για μένα”, πιστεύω ότι εγώ έχω κάνει κάτι κακό και νιώθω ένοχο.
3. Θέλω να σας αγαπώ και τους δύο. Σας παρακαλώ υποστηρίξτε με σε αυτό. Υποστηρίξτε τον χρόνο που χρειάζομαι να περνώ με τον έναν και τον άλλο. Μην εμποδίζετε αυτή την επικοινωνία. Όταν το κάνετε, αναστατώνομαι. Νομίζω ότι πρέπει “να διαλέγω πλευρά”.
4. Όταν προκύπτουν θέματα μεταξύ σας, μη με βάζετε να κάνω τον αγγελιοφόρο. Μιλήστε ο ένας στον άλλον.
5. Όταν μιλάτε ο ένας για τον άλλο, σας παρακαλώ μη λέτε άσχημα πράγματα. Αυτό με πληγώνει.
6. Στηρίζομαι πάνω σας ότι θα με μάθετε πώς να φέρομαι στο μέλλον. Στηρίζομαι πάνω σας ότι θα με βοηθάτε όταν έχω προβλήματα.

Είναι πραγματικά – ευχής έργον- όταν και οι δύο γονείς γνωρίζουν και ακολουθούν αυτή λίστα. Όταν όμως αυτό δε συμβαίνει και το “βάρος” πέφτει στον έναν μόνο γονιό, πάλι χρειάζεται να την ακολουθήσει. Και να την υποστηρίξει.

Τα μέσα που έχει ένας γονιός στη διάθεση του για να υποστηρίξει τα παιδιά του είναι και νομικά. Αφού εξαντλήσει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον άλλο γονιό και αφού τα συμφέροντα του παιδιού (παιδιών), βλάπτονται, χρειάζεται να ζητήσει νομική βοήθεια.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ερώτημα σας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr