Αρχική Σχολή Γονέων 10 κωδικοποιημένες φράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά αντί να ζητήσουν βοήθεια

10 κωδικοποιημένες φράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά αντί να ζητήσουν βοήθεια

Συχνά τα παιδιά -και ειδικά εκείνα που διανύουν την εφηβεία- δεν θα εκφράσουν καθαρά όσα νιώθουν. Μπορεί, μάλιστα, να προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους πίσω από άλλες λέξεις ή συμπεριφορές.

Και οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί. Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια, φόβο, βιώνουν άγχος και το να ζητήσουν βοήθεια μοιάζει πολύ δύσκολο. Υπάρχουν, όμως, και φράσεις – κλειδιά που βοηθούν τους γονείς να καταλάβουν πολλά για την ψυχολογία του παιδιού τους.

Οι χρήστες της διαδικτυακής κοινότητας “The Mighty”, η οποία δίνει βήμα έκφρασης σε άτομα με ψυχικές ασθένειες και παρέχει συμβουλές σε εκείνους που βιώνουν προβλήματα κακοποίησης, ψυχικής ή σωματικής, μοιράζονται τις φράσεις που εκείνοι ως παιδιά χρησιμοποιούσαν για να «αποφύγουν» να εκφράσουν τα όσα πραγματικά ένιωθαν.

«Πονάει η κοιλιά μου»

Μια φράση που ακούμε πολύ συχνά από μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. «Το άγχος και η κατάθλιψή μου εκφράζονταν σε σωματικό πόνο. Ήμουν πάντα άρρωστη ως παιδί. Είχα πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι, τόσο συχνά που – τελικά – έμαθα να ζω με αυτούς. Κοιτώντας πίσω καταλαβαίνω, ότι δεν ήταν μόνο σωματικό πόνος. Ήταν η ψυχική μου ασθένεια που μου έλεγε να ζητήσω βοήθεια».

«Βαριέμαι»

Άλλη μια συχνή και καθημερινή – σχεδόν – φράση κάθε παιδιού. «Αυτό που ήθελα να πω ήταν βοηθήστε με να βγάλω τις άσχημες σκέψεις από το μυαλό μου. Θέλω κάτι άλλο για να συγκεντρωθώ.  Τότε δεν ήξερα, ότι είχα σύνδρομο αγχώδους διαταραχής, αλλά τα σημάδια ήταν όλα εκεί».

«Δεν ξέρω»

Πόσες φορές το ακούτε αυτό από τα παιδιά σας; Είτε είστε γονείς είτε εκπαιδευτικοί. «Αυτή ήταν η απάντησή μου στις περισσότερες ερωτήσεις. Φοβόμουν να μιλήσω. Δεν ήθελα να πω κάτι που δεν ήταν σωστό, κάτι για το οποίο θα με έκριναν. Ακόμα και όταν ήθελα να ζητήσω βοήθεια η σκέψη αυτή ήταν αναπόφευκτη».

«Λυπάμαι»

Ή και «συγγνώμη». Μήπως το παιδί σας ζητά συχνά να το συγχωρέσετε; «Συνήθιζα να ζητώ συγγνώμη για τα πάντα και με μεγάλη ένταση. Ένιωθα πολύ άσχημα αν έκανα το παραμικρό λάθος. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…».

«Δεν θέλω να πάω σχολείο»

Η μόνη φράση που κάθε γονιός ακούει άπειρες φορές μέσα στα σχολικά χρόνια. «Ήμουν 8 όταν βίωσα την πρώτη κρίση πανικού. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ήξερα τι μου συνέβαινε. Φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω σχολείο».

«Δεν μπορώ να το κάνω»

Παραιτείται και το δικό σας παιδί πολύ εύκολα; «Αυτή ήταν μία φράση που ακολουθούσε κάθε μου νέο ξεκίνημα. Ήταν η απάντηση σε ό,τι και αν μου πρότειναν. Ακόμα και σήμερα, με πιάνει κατάθλιψη, όταν μιλάω για νέους στόχους ή για κάτι καινούριο, γενικά».

«Η καρδιά μου πονάει»

Αυτό συνήθως το λένε μικρότερα παιδάκια και, συνήθως, περνά απαρατήρητο. «Ήμουν 7 ετών, όταν το πρωτοείπα στους γονείς μου. Δεν πονούσε η καρδιά μου ήταν η αγχώδης διαταραχή και οι κρίσεις πανικού, τις οποίες δεν ήξερα, ότι έχω μέχρι και την εφηβεία μου».

«Δεν θέλω να πάω βόλτα»

Αυτό, σίγουρα, δεν το ακούμε συχνά κι όμως μπορεί να ειπωθεί. «ΤΟ έλεγα, κυρίως, όταν η βόλτα περιελάμβανε και άλλα παιδιά ή ανθρώπους. Ο μπαμπάς μου έλεγε, ότι θα μεγαλώσω και θα κλείνομαι στο καβούκι μου, θα ‘μαι μόνος, αντί να με βοηθήσει με την αγχώδη διαταραχή μου και την κατάθλιψη που βίωνα».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα»

Σας έχει αποστομώσει ποτέ με αυτήν την φράση το αγγελούδι σας; Προσωπικά, όταν την είχα πρωτακούσει είχα γελάσει, κι όμως δεν ήταν αστείο. «Το σχολείο και οι εργασίες μου δημιουργούσαν τόσο άγχος και φόβο που έφτανα σε σημείο να μην μπορώ να σκεφτώ!».

«Κουράστηκα»

Μια φράση που οι γονείς, ειδικά των πιο ζωηρών παιδιών, δεν ακούνε συχνά. Κι όμως, αν λέγεται μπορεί να δείχνει κάτι άλλο. «Το έλεγα από πολύ μικρή ηλικία. “Κουράστηκα” όχι από το παιχνίδι, όχι από εσάς, αλλά από αυτά που νιώθω. Κουράστηκα να νιώθω έτσι».

Τονίζουμε, βέβαια, ότι αν το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποια από τις παραπάνω φράσεις δεν σημαίνει, ότι αυτόματα πάσχει και από κάποια ψυχική ασθένεια, απλώς ίσως να σας χρειάζεται κοντά του λιγάκι περισσότερο...

πηγή: scarymommy.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.