10 μαθήματα ζωής που όλοι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους

Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Όλοι θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βρίσκονται πάντα εκεί για αυτά. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να τους διδάξουμε βασικές ικανότητες που θα πρέπει να γίνουν οδηγός τους στη ζωή.

Δεν εννοούμε να τους μάθουμε ποδήλατο ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, για παράδειγμα, αλλά να τους εμφυσήσουμε πράγματα , έτσι ώστε να μεγαλώσουν ως ένα υπεύθυνο και με σεβασμό μέλος μίας κοινωνίας.

1. Διδάξτε στο παιδί σας να μην σταματήσει να διαβάζει και να μαθαίνει

Όσο περισσότερο διαβάζει και μαθαίνει κανείς, τόσο περισσότερο ανοίγει το μυαλό του σε περισσότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο εξυπνότερο και σοφότερο. Τα παιδιά θα πρέπει, επιπλέον, να γνωρίζουν ότι η μάθηση δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία και τετράδια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθει ένα παιδί. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να είναι ανοιχτόμυαλο και δεκτικό να μαθαίνει από τις εμπειρίες της ζωής και άλλους ανθρώπους που θεωρούνται role models, όπως οι γονείς τους

2. Μάθετέ τα παιδιά σας να παίζουν αρμονικά με άλλους

Σήμερα ο κόσμος έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό. Η αξία της ομαδικότητας και της αποδοχής του άλλου με τις όποιες διαφορές του δεν έχει τονιστεί αρκετά. Προσπαθήστε να ενθαρρύνεται τα παιδιά σας να συνεργάζονται ομαδικά και να προωθούν κοινούς στόχους. Με τον τρόπο αυτό θα τους εμφυσήσετε όχι μόνο την ανοχή στις διαφορετικές απόψεις, αλλά και στην δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

3. Μάθετε στα παιδιά σας να λύνουν φιλικά τις διαφορές τους

Οι διαφωνίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υγιούς διαλόγου και της ζωής γενικότερα, ειδικά στον σύγχρονο υπερανταγωνιστικό κόσμο. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να κρατούν ένα επίπεδο στην αντιμετώπιση των διαφωνιών, να ζυγίζουν όλες τις πλευρές ενός ζητήματος και να κάνουν ερωτήσεις, όπως «γιατί» και «εάν…». Έτσι εστιάζουν στο πρόβλημα και όχι στο πρόσωπο, και κατ’ επέκταση γίνεται περισσότερο εύκολο να διαχειριστούν επικίνδυνα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η οργή.

4. Να ακούγεται η φωνή τους, αλλά με σωστό τρόπο

Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι εσείς ως γονιός δεν θα είστε πάντα εκεί για να τα προστατεύσετε και να τα υπερασπιστείτε. Ενθαρρύνετέ τα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, να εκφράζουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους με τόλμη και σεβασμό και να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, όταν απαιτείται.

5.  Να ζητούν συγγνώμη όταν κάνουν λάθος και να συγχωρούν

Κάθε παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλοι κάνουν λάθη, αλλά και ότι η συγχώρεση μπορεί να γιατρέψει και τα χειρότερα από αυτά. Δεν υπάρχει καμία ντροπή να ζητήσουμε συγχώρεση, αλλά και να συγχωρέσουμε κάποιον.

6. Να είναι ευγενικά και να βοηθούν τους πιο αδύναμους όταν μπορούν

Το να δείχνει κανείς ευγένεια δεν είναι από μόνη της μία πολύ γλυκιά ενέργεια, αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος να αγγίξεις τον άλλον. Δείξτε στα παιδιά σας πώς μπορούν να είναι ευγενικά και να βοηθούν κάποιον πιο αδύναμο. Είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ του «θέλω» και του «χρειάζομαι» στη ζωή.

7. Μάθετέ τα πώς να εστιάζουν στη θετική πλευρά της ζωής

Η ζωή δεν είναι μόνο χαρούμενες μέρες. Υπάρχουν κι αυτές που είναι γκρίζες. Η ζωή είναι ένα μείγμα όμορφων και άσχημων εμπειριών. Εάν εστιάσετε στη θετική πλευρά περισσότερο από ό,τι στην αρνητική, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα τελικά. Δώστε κίνητρο στα παιδιά σας να παραμένουν αισιόδοξα και να αντλούν χαρά ακόμη και από τα πιο ασήμαντα πράγματα, όπως ένα ηλιοβασίλεμα ή μία όμορφη οικογένεια. Το γέλιο και η αισιοδοξία σίγουρα εμπνέουν περισσότερο από το στρες και τον πόνο.

8. Να προστατεύουν το περιβάλλον και τα ζώα

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν μόνο έναν πλανήτη πγια να ζήσουν και θα πρέπει να τον προστατεύουν. Και, φυσικά, όλοι θα πρέπει να φροντίζουμε για αυτόν. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, τα φυτά και τα ζώα γύρω μας. Ένα καλό μάθημα για τα παιδιά είναι να ταΐζουν τα πουλιά, να βγάζουν βόλτα σκυλάκια και να φροντίζουν φυτά.

9. Διδάξτε τα την καθαριότητα και την υγιεινή ζωή

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέει ο σοφός λαός. Και όχι άδικα. Τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να μαθαίνουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς και ζωής, να τρώνε σωστά και να ασκούνται τακτικά. Όταν τα παιδιά είναι καθαρά, υγιή και χαρούμενα, όλοι είναι χαρούμενοι.

10. Μάθετέ τα να αγαπούν ανδιοτελώς

Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή. Χωρίς αυτή τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Διδάξτε στα παιδιά σας να αγαπούν τους εαυτούς τους και τους άλλους, όχι για αυτά που κάνουν, αλλά για αυτά που είναι. Και όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, αφήστε τα να γνωρίσουν τη σημασία της ανιδιοτελούς αγάπης απέναντι στους συντρόφους τους και το ασφαλές σεξ. Μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά μην ξεχνάτε πώς να αναγνωρίζουν και να λένε όχι, όταν κάποιος προσπαθήσει να τα κακομεταχειριστεί σεξουαλικά.

Με πληροφορίες από lifehack.com