15 πράγματα που κάνουν όλοι οι γονείς με επιτυχημένα παιδιά

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και να κάνουν φοβερά πράγματα ως ενήλικες. Θέλουμε να είναι επιτυχημένα στη ζωή τους -ανεξάρτητα από το πώς ορίζουμε την επιτυχία. Πάνω απ’ όλα θέλουμε να είναι υγιή, χαρούμενα και να μεγαλώσουν ως ενήλικες που συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που εγγυάται την επιτυχία, ειδικά όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών μας. Yπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε να επιτύχουν στη ζωή τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εγγυημένο, καθώς το κάθε παιδί ανταποκρίνεται διαφορετικά, αλλά αξίζει την προσπάθεια, δεν συμφωνείτε;

 1. Αφήστε τα να παίξουν
  Τα επιτυχημένα παιδιά είναι αυτά που βιώνουν ελεύθερο, αδιάκοπο παιχνίδι. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα βοηθά να καλλιεργήσουν δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων σε νεαρή ηλικία. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το μη κατευθυνόμενο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να επιλύουν διαφορές και να υιοθετούν τις δεξιότητες της αυτοπροστασίας.
 2. Βοηθήστε τα να δημιουργήσουν σχέσεις
  Ο πιο ισχυρός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά πώς να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις είναι μέσω των δικών σας σχέσεων με εκείνα. Τα μωρά από τη στιγμή που γεννιούνται, προσπαθούν να συνδεθούν με τους άλλους και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για όλη τη ζωή τους. Όταν τα μικρά παιδιά βιώνουν τη συμπόνια των ανθρώπων, κατανοούν και απολαμβάνουν, προσεγγίζουν τον κόσμο με ανοιχτό πνεύμα και ενθουσιασμό και γίνονται ευαίσθητα και προσεκτικά.
 3. Μην τους «φουσκώνετε» το μυαλό
  Σίγουρα, θα θέλατε όταν μεγαλώσει να γίνει επιστήμονας, δάσκαλος, δικηγόρος ή καλλιτέχνης. Και ενώ είναι υπέροχο να κάνουμε όνειρα, πρέπει να είμαστε λίγο πιο ρεαλιστικοί με τα παιδιά μας. Μην τους πείτε ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν. Αντ’ αυτού, εφοδιάστε τα με τα απαραίτητα εργαλεία -όπως μια σταθερή εκπαίδευση- έτσι ώστε να μπορούν να πετύχουν από μόνα τους.
 4. Ενθαρρύνετε τη δημιουργική σκέψη

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα στο σπίτι. Παρέχετε στα παιδιά την ελευθερία και την αυτονομία να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να κάνουν αυτό που επιθυμούν. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν για ευχαρίστηση και όχι μόνο ως μέρος των σχολικών εργασιών.
 5. Διδάξτε την υπευθυνότητα
  Δεν υπάρχει χειρότερο για τα παιδιά από τις δουλειές του σπιτιού! Τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζεται να κάνουν δουλειές που θα τα προετοιμάσουν για τον πραγματικό κόσμο. Μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων, τον καθαρισμό του μπάνιου ή το πλύσιμο των ρούχων. Αυτές οι δεξιότητες θα τους χρειαστούν αργότερα στη ζωή τους, ώστε ως έφηβοι να μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα.
 6. Αποτρέψτε τη χρήση του υπολογιστή
  Ενώ πολλοί γονείς απλά περιορίζουν τον χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάποιοι άλλοι το απαγορεύουν εντελώς. Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής του, δεν πρέπει να είναι ολόκληρη η ζωή του! Απομακρύνετε τα παιδιά από τους υπολογιστές και προτιμήστε να βγείτε έξω για να παίξετε!
 7. Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά
  Το να βάζετε νωρίς το παιδί σας για ύπνο έχει πολλαπλά οφέλη για εκείνο. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά, καθώς επηρεάζει άμεσα την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, αποκαθίσταται η ενέργεια και απελευθερώνονται σημαντικές ορμόνες. Ένα ξεκούραστο παιδί είναι ένα έξυπνο παιδί.
 8. Παραμείνετε μια ενωμένη οικογένεια

  Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ενωμένες οικογένειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο. Μια δεμένη οικογένεια εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευκαιρίες που προκύπτουν για ποιοτικό χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε όλοι μαζί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μεγαλώσετε ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους.
 9. Να είστε κοντά τους, χωρίς να γίνεστε αδιάκριτοι
  Γνωρίστε τους φίλους τους, κανονίστε να φάτε παρέα και μιλήστε μαζί τους -συχνά! Να είστε στη ζωή του παιδιού σας, ώστε να γνωρίζετε με ποιους συναναστρέφεται. Αλλά ταυτόχρονα, μην πέσετε στην παγίδα να γίνετε αδιάκριτοι. Δώστε τους το χώρο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να μάθουν από τα λάθη τους.
 10. Ταξιδέψτε μαζί τους
  Η ζωή είναι πολύ διαφορετική έξω από το σπίτι. Τα ταξίδια δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα και βοηθούν τα παιδιά να αναλάβουν νέους ρόλους μέσω της λήψης αποφάσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα δημιουργήσουν μνήμες που θα διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή.
 11. Διδάξτε την αξία των χρημάτων
  Βρείτε αυτό που ευχαριστεί τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να θέσουν στόχους. Ενθαρρύνετέ τα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν ενηλικιωθούν, προτρέψτε τα να εργαστούν για να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους και να κατανοήσουν με πόσο κόπο αποκτώνται τα χρήματα.
 12. Διδάξτε την αγάπη και την καλοσύνη

  Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά να φροντίζουν και να ευγνωμονούν τους συνανθρώπους τους. Κάνετε την φροντίδα των άλλων προτεραιότητα και καθοδηγήστε τα παιδιά στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων τους.
 13. Διδάξτε τη συνέπεια
  Η διαχείριση του χρόνου είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να διδάσκεται νωρίς. Δεν θέλετε να καθυστερούν για το σχολείο, δεν θέλετε να καθυστερήσουν για την πρώτη τους ημέρα στη δουλειά και σίγουρα δεν θέλετε να καθυστερήσουν και να χάσουν οποιαδήποτε σημαντική στιγμή στη ζωή τους. Έχετε πολύ χρόνο σε μια μέρα -αξιοποιήστε τον καταλλήλως!
 14. Επιβάλλετε την τάξη χωρίς φωνές
  Όταν τα παιδιά στερούνται την αυτοπειθαρχία, οι γονείς συχνά καταλήγουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Είναι πραγματικά καλύτερο να επιβάλλετε την τάξη χωρίς φωνές και κλάματα. Αναγκάζοντας ένα παιδί να κάνει κάτι ύστερα από επανειλημμένες απειλές, συχνά απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από τον ίδιο τον γονέα.
 15. Αφήστε τα να αποτύχουν
  Η αποτυχία του παιδιού μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αβοήθητοι και λυπημένοι. Όμως, πολλοί λένε ότι αυτό ίσως είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας. Τα παιδιά θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους, καθώς οι ευθύνες γίνονται περισσότερες καθώς μεγαλώνουν.

Πηγή: hotmomsclub.com