20 Ιανουαρίου 1982: Γεννιέται το πρώτο παιδί με εξωσωματική στην Ελλάδα – Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αργυρού

20 Ιανουαρίου 1982: Γεννιέται το πρώτο παιδί με εξωσωματική στην Ελλάδα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970  και αρχές του ’80, ο Τύπος της εποχής το χρησιμοποίησε τον άστοχο όρο «παιδί του σωλήνα», θέλοντας να περιγράψει την γέννηση ενός παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ένα θαύμα της ιατρικής που βοήθησε από τότε εκατομμύρια οικογένειες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν, να αποκτήσουν το δικό τους μωράκι.

Στην Ελλάδα το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα. Στις 20 Ιανουαρίου του 1982. Σε ότι αφορά, ωστόσο, το φύλο και το όνομα του υπάρχει μια… διχογνωμία.

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Μία μικρή ανασκόπηση σχετικά με αυτήν την είδηση  αποκαλύπτει δύο ονόματα.

Το πρώτο είναι Αποστόλης και το δεύτερο είναι Χριστίνα. Αυτά τα δυο παιδάκια «διεκδικούν» την πρωτιά, με την Χριστίνα να συγκεντρώνει τις περισσότερες. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, ωστόσο, είναι η ημερομηνία. 20 Ιανουαρίου 1982. Το θαύμα είχε πάρει σάρκα και οστά, εκείνη την ημέρα.

Ο Αποστόλης επειδή ήταν όντως ένα θαύμα βαπτίστηκε στην Τήνο αφού η μητέρα του Ελένη Τσιρίγκα, το «είχε τάξει στην Παναγία». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Αποστόλης ήταν το πρώτο παιδί στην Ελλάδα και το τρίτο που γεννιόταν στον κόσμο.

Η δεύτερη εκδοχή (και επικρατέστερη) είναι το «πρώτο παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα να ήταν η Χριστίνα.

Γεννήθηκε με καισαρική τομή και ήταν το 13ο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο. Παρών, μάλιστα, στη γέννηση ήταν και ο Πάτρικ Στέπτοου ο βρετανός γυναικολόγος μαιευτήρας που μαζί με τον Νομπελίστα ιατρό Ρόμπερτ Έντουαρντς ανέπτυξε τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Πάτρικ Στέπτοου, πλαισιωμένος από το επιτελείο των ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τους Αλκ. Κόλλια και Στ. Κτενά, ήταν αυτός που χειρούργησε την ευτυχή μαμά, Στέλλα Ιορδανίδου.

Ο κ. Στέλιος Κτενάς θυμάται

Ο προθάλαμος του μαιευτηρίου ήταν γεμάτος από κόσμο, που αδημονούσε για το ευτυχές γεγονός το οποίο άνοιγε το δρόμο σε χιλιάδες γονείς με πρόβλημα υπογονιμότητας.

«Κύριε Κτενά, ετοιμαστείτε για χειρουργείο. Σε μία ώρα, θα γίνει καισαρική τομή…», ακούστηκε η φωνή της νοσοκόμας από τη μισάνοιχτη πόρτας. Και μόλις ο νεαρός τότε γυναικολόγος άρχισε να κατεβαίνει τα σκαλιά για να φθάσει στο χειρουργείο, πισωπάτησε εμβρόντητος. «Τι είναι όλος αυτός ο κόσμος εδώ μέσα;» αναρωτήθηκε.

«Πρώτη φορά έβλεπα να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και μπροστά στην πόρτα του χειρουργείου, που κανονικά απαγορεύεται, υπήρχε κόσμος που περίμενε με αγωνία», λέει ο κ. Στέλιος Κτενάς. Ήταν απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου 1982. Στο χειρουργείο βρισκόταν μια νεαρή γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η κ. Στέλλα Ιορδανίδου, η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που είχε μείνει έγκυος με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Εγώ εκείνη τη μέρα εφημέρευα στο Μαιευτήριο Μητέρα και αμέσως κατέβηκα στο χειρουργείο για να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση. Μέχρι τότε, κανείς δεν μου είχε πει ότι σε λίγα λεπτά επρόκειτο να γεννηθεί στην Ελλάδα το πρώτο παιδί του σωλήνα, όπως αποκαλούσαν τότε τα ελάχιστα παιδιά που είχαν έρθει στον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση» εξηγεί ο κ. Κτενάς.

Συνεχίζοντας την αφήγησή του αναφέρει: «Μια νεαρή γυναίκα δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί λόγω γυναικολογικού προβλήματος. Προσπαθεί 10 χρόνια να το καταφέρει. Με τη βοήθεια του Αλκιβιάδη Κόλλια πηγαίνει στο Λονδίνο.

Μαζί κι ο άντρας της. Συναντά τον Στέπτοου που της χαρίζει το θαύμα της μητρότητας. Έρχεται στην Ελλάδα, κυοφορεί, όλα πάνε τέλεια, καμία επιπλοκή και αυτή τη στιγμή κάτω από έξι ζευγάρια μάτια, μια νέα ζωή γεννιέται!».

Το παιδί ήταν υγιέστατο θυμάται ο κ. Στ. Κτενάς. Και η μητέρα το ίδιο. «Όμως ο απόηχος εκείνης της στιγμής, εκείνης της απλής καισαρικής επέμβασης, θα αργούσε να κοπάσει». Για μέρες χτυπούσαν τα τηλέφωνα από συναδέλφους αλλά και δημοσιογράφους διαφόρων χωρών. «Μας ρωτούσαν πληροφορίες για τη μητέρα, για το πώς πήγε η επέμβαση, πώς ήταν το παιδί». Ήταν κορίτσι.

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός το πρώτο «τρίδυμο» με εξωσωματική

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1986 γεννήθηκαν και τα πρώτη τρίδυμα στην Ελλάδα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ήταν ο Κωνσταντίνος, η Κατερίνα και ο Παύλος. Ο Κωνσταντίνος, μάλιστα, «απασχολεί» ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας καθώς δεν είναι άλλος από τον δημοφιλή τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό.

«Με τα αδέρφια μου είμαστε τα πρώτα τρίδυμα που έγιναν με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Η μητέρα μου τότε είχε πάει και σε εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Αυτό το πράγμα ήταν σωτήριο για οικογένειες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει στο καμαρίνι μου και μου έχουν πει ότι χάρη στη μητέρα σου μπορέσαμε και κάναμε οικογένεια. Αυτό πήγε την κοινωνία λίγο πιο μπροστά», είχε πει ο ίδιος ο τραγουδιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του!

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα ωάρια λαμβάνονται από τα ωοθυλάκια, που αναπτύσσονται στις ωοθήκες της γυναίκας, με τη διαδικασία της ωοληψίας. Στο εργαστήριο, έρχονται σε επαφή με τα σπερματοζωάρια, μέσα σε ειδικά δοχεία (τρυβλία) με καλλιεργητικό υλικό, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση.

Στη συνέχεια, τα τρυβλία με τα γονιμοποιημένα ωάρια (ζυγώτες) τοποθετούνται σε επωαστικό κλίβανο για 2-6 ημέρες, υπό ειδικές συνθήκες, ώστε τα έμβρυα να διανύσουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

Αντί τα έμβρυα να καταλήξουν στη μήτρα με φυσικό τρόπο (δηλαδή μέσω της σάλπιγγας), μεταφέρονται σ’ αυτήν από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα (κάπως έτσι προέκυψε και το «παιδιά του σωλήνα») μέσα στον οποίο τα έχει τοποθετήσει ο εμβρυολόγος. Τα έμβρυα εμφυτεύονται από μόνα τους στον βλεννογόνο της μήτρας, το ενδομήτριο, όπως και στη φυσιολογική σύλληψη. Εάν υπάρξει εμφύτευση θα υπάρξει και εγκυμοσύνη.

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφερθεί, πως το πρώτο «μωρό του σωλήνα» γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978 στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη και πάλι του Πάτρικ Στέπτοου, η Λουίζ Μπράουν, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 600 γραμμαρίων.

Σχετικά άρθρα:

Q&A: Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Τι να προτιμήσω;

Ασλάνογλου: «Δυσκολεύτηκα να γίνω μαμά» – Το μήνυμα που στέλνει στις γυναίκες που παλεύουν με την εξωσωματική

Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγής: Τι πρέπει να γνωρίζουν για το εμβόλιο οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική