Αρχική Γωνιά του μαθητή 3 τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με δυσλεξία

3 τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με δυσλεξία

Συνήθως παραθέτουμε συμβουλές, στρατηγικές και μεθόδους που βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Τι γίνεται όμως με αυτά, που πολύ συχνά κάνουμε και δεν βοηθούν το δυσλεξικό παιδί;

1. Να περιμένουμε! Η δυσλεξία σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας καθορίζεται ως «διαταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου». Η νευροβιολογική της βάση καθιστά τη δυσλεξία ως μία δια βίου διαταραχή. Όλες οι έρευνες καταδεικνύουν την έγκαιρη αντιμετώπιση ως καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της ζωής του παιδιού με δυσλεξία. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα δεχτεί ένα ειδικό πρόγραμμα αγωγής, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του.

2. Να προσπαθήσει πιο σκληρά! Κάθε παιδί με δυσλεξία επιθυμεί απεγνωσμένα να διαβάσει και να γράψει καλύτερα. Δεν είναι δική του επιθυμία να είναι «πίσω από τους συμμαθητές του». Πολλές φορές η δυσλεξία κρύβεται και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε παιδιά που ενώ χαρακτηρίζονται έξυπνα, παρ' όλα αυτά δεν τα καταφέρνουν καλά στο σχολείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτή η απόκλιση μπορεί να αποδοθεί σε έλλειψη προσπάθειας. Το «προσπάθησε περισσότερο» δεν θα βοηθήσει αν το παιδί έχει δυσλεξία και χρειάζεται ειδική παρέμβαση.

3. Να ανησυχούμε! Είναι πολύ λογικό και συναισθηματικά αναμενόμενο να υπάρχει αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον του δυσλεξικού παιδιού μας. Όμως, το να ανησυχούμε δεν θα βοηθήσει το παιδί και τη σχέση της οικογένειας με το παιδί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για το τι είναι η δυσλεξία, πώς μαθαίνουν καλύτερα τα δυσλεξικά άτομα και με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μέσα από καθημερινές στρατηγικές να προοδεύσει και να εξελιχθεί.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.