3 υπέροχα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για να διαβάσετε φέτος με τα παιδιά σας!

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα η πιο μαγική και παραμυθένια περίοδος του χρόνου που το πέρασμά της δεν αφήνει ασυγκίνητους μεγάλους και μικρούς.

Πέρα από τη λάμψη του χριστουγεννιάτικου δέντρου, των πολύχρωμων λαμπιονιών που κυριαρχούν στον εορταστικό στολισμό και τις μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών σήμα κατατεθέν των γιορτών, όσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τρυφερές χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανάγνωση παραμυθιών μπροστά στο τζάκι κάτω από το φως του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα παραμύθια και τα παιχνίδια αποτελούν αγαπημένες συνήθειες των παιδιών και δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή τους ρουτίνα. Ειδικά, την περίοδο των γιορτών, στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε πλήθος χριστουγεννιάτικων παραμυθιών που μέσα από τις ιστορίες τους συστήνουν στους λιλιπούτειους βιβλιόφιλους τα  Χριστουγεννιάτικα ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Εμείς έχουμε ως οικογενειακή μας παράδοση να αγοράζουμε κάθε χρόνο τέτοια παραμύθια και να τα διαβάζουμε αγκαλιά με τα παιδιά λίγο πριν πέσουν για ύπνο. Tα παιδιά λατρεύουν να ακούνε αυτές τις ιστορίες, παίρνουν σπουδαία μηνύματα ζωής μέσα από τις αφηγήσεις, αγαπούν ακόμα περισσότερα τα Χριστούγεννα και εμείς οι μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά.

Τα 3 χριστουγεννιάτικα παραμύθια που διαβάσαμε και λατρέψαμε φέτος

Το lockdown και η παραμονή των σπίτι ήταν η ιδανική ευκαιρία για να στολίσουμε το δέντρο νωρίτερα από ό,τι τις άλλες χρονιές οπότε η ανάγνωση χριστουγεννιάτικων ιστοριών ήταν επιβεβλημένη ανάγκη. Μέχρι στιγμής διαβάσαμε, αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε 3 παραμύθια που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θύρα και τις εκδόσεις Άθως.

“Χριστούγεννα και ήμουν εκεί!”

Σε αυτή την ιστορία ο μικρός αναγνώστης μεταφέρεται στην εποχή του Χριστού και μαθαίνει όλα όσα συνέβησαν την 25η Δεκεμβρίου, την γενέθλιο ημέρα του Ιησού. Στις πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου που έγραψε με ιδιαίτερη επιμέλεια και τρυφερότητα η Άννα Ιακώβου κυριαρχεί η προσεγμένη εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά που αποτυπώνει τα γεγονότα με μια ματιά που δίνει στο παιδί να αντιληφθεί όλα τα γεγονότα της Θείας Γέννησης, της Προσκύνησης των Μάγων και τέλος της παρουσίας του δωδεκαετούς Ιησού στο Ναό.

Τα παιδιά θα απολαύσουν την μοναδική αφήγηση και θα γνωρίσουν ότι στο πρόσωπο της Παναγίας εκπληρώνονται οι προφητείες για τον ερχομό του Χριστού, Ελευθερωτή του κόσµου, θα κατανοήσουν ότι η Γέννηση Του αποτελεί έµπρακτη απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο καθώς και ότι ο ερχομός του Χριστού επί Γης αποτελεί την αρχή µιας νέας πορείας για τον κόσµο. Θα κατανοήσει το νόηµα του απολυτίκιου των Χριστουγέννων, θα γνωρίσει χριστουγεννιάτικη ήθη και έθιµα της πατρίδας µας, θα µάθει από το παρελθόν για να µπορέσει να συνεχίσει τις παραδόσεις µας στο µέλλον.

Για παιδιά 5+

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο πατώντας εδώ

Καλά Χριστούγεννα, κύριοι Βι και Βι!

Η Τίνα Βλασταράκου έγραψε μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα μιλήσει στις καρδιές των παιδιών και θα τους στείλει το πιο δυνατό μήνυμα για τη σημασία της Γέννησης του Χριστού.

Γιατί όλη η παρέα φοράει κόκκινα σκουφιά; Πώς γίνεται διάσημος ένας ζωγράφος; Τι μπορεί να φέρει ζεστασιά μέσα στο κρύο; Τι μπορεί να νικήσει τα χρόνια που περνούν; Και πού βρίσκονται οι άγγελοι, που δοξολογούν τη Γέννηση του Χριστού;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα λυθούν διαβάζοντας αυτό το ξεχωριστό ανάγνωσμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το αγαπήσουν τα παιδιά.

“Απόψε θ΄ανοίξουν οι ουρανοί κι άγγελοι θα κατέβουνε στη Γη”… Στις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά θα γνωρίσουν τα μηνύματα που φέρνει ο ερχομός του Θεανθρώπου επί γης. Ο παλαιός κόσµος έπρεπε να αλλαχθεί κι ένας καινούργιος κόσµος, για το καλό των ανθρώπων, να έρθει.

Το προσεγμένο κείμενο συμπληρώνεται αρμονικά από την εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά.

Για παιδιά 9+

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ

Τα Κάλαντα του Γκρινιάρη

“Τα Κάλαντα του Γκρινιάρη” είναι μια διδακτική ιστορία που υπογράφει η Μαρία Βιγγοπούλου Χύτα , θέλοντας να μιλήσει στα παιδιά για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και να τους εξηγήσει την ανιδιοτέλεια των ημερών αυτών. Είναι μια γιορτή αγάπης όπου τα δώρα έχουν ναι μεν την τιμητική τους όμως σημασία έχει περισσότερη η χειρονομία αυτή καθαυτή παρά το αντίτιμο του δώρου.

Η στάση του γκρινιάρη Χάρη που παραπονιέται διαρκώς για το καθετί παραμονή Χριστουγέννων είναι η καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για μια από τις βαθύτερες έννοιες αυτής της γιορτής, εκείνης της προσφοράς. Είναι σημαντικό από μικρά τα παιδιά μας να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της προσφοράς αγάπης και φροντίδας χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Δεν σας αποκαλύπτω περισσότερα για την ιστορία,  παρά μόνο ότι φτάνοντας στο τέλος του παραμυθιού, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τη χαρά που βρίσκεται στα απλά πράγματα.

Για παιδιά 9+

Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ

Ξεκινήστε να διαβάζετε και κάντε τα Χριστούγεννα σας ονειρεμένα και μαγικά!

Για να ενημερώνεστε για όλες τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων ακολουθήστε τους εκδοτικούς oίκους στους λογαριασμούς τους στα social media

instagram: athos_publications

facebook: @ekdoseis.athos

instagram: thyra_publications

facebook: @ekdoseisthyra