4 εκπαιδευτικά προγράμματα που έρχονται στα σχολεία και χαρίζουν πολύτιμες γνώσεις στους μαθητές

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να βρεθούν σε κάθε σχολική αίθουσα και να δώσουν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις αλλά και εφόδια για τη ζωής τους.

Τα προγράμματα υλοποιούνται αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωματικής προσέγγισης και ενεργητικής μάθησης, όπως θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, έρευνα και ανακάλυψη, προβολές βίντεο και ενημερώσεων, κινητικά παιχνίδια.

Να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα προγράμματα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στους στόχους της κάθε ηλικιακής ομάδας και φέρουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

«Ασφαλές Άγγιγμα»

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης για μαθητές  5 – 9 ετών με πανελλαδική εμβέλεια. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο «ασφαλές» και το «όχι – ασφαλές» άγγιγμα και να μάθουν να λένε OΧΙ, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η μέθοδος του προγράμματος  είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από εργαστήριο-κουκλοθέατρο, όπου με τη βοήθεια των εξειδικευμένων ψυχολόγων και επιστημονικών συνεργατών του προγράμματος, καλύπτονται οι βασικές γνώσεις και τα βασικά ερωτήματα γύρω από το θέμα της προστασίας του σώματος: Ποια είναι τα ιδιωτικά μέρη του σώματος;  Τι θα πρέπει να κάνει ένα μικρό παιδί όταν ένας μεγάλος το κάνει να αισθανθεί άβολα ή φοβισμένο; Πώς και από ποιον μπορεί να ζητήσει βοήθεια ένα μικρό παιδί αν του συμβεί ένα περιστατικό κακοποίησης;

Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ

«Βγάλε φτερά να πετάξεις!»

Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Yusra Mardini “Πεταλούδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,  οι μαθητές  της Ε και ΣΤ Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου και Λυκείου, υπό την καθοδήγηση της μεταφράστριας – συγγραφέως- εμψυχώτριας Στέλλας Κάσδαγλη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις δικές τους κρυμμένες υπερδυνάμεις, αυτές που μπορούν να τους βοηθήσουν να πετάξουν προς τα όνειρά τους, ακόμα κι όταν οι συνθήκες γύρω τους φαντάζουν απαγορευτικές.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια έφηβη πρόσφυγα να επιμείνει στο όνειρό της και να φτάσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο; Από πού προέρχονται οι μικρές στιγμές ηρωισμού που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του καθενός μας και όλων μαζί; Πού μπορούμε, μικροί και μεγάλοι, να βρούμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα που θα μας στηρίξει ώστε να μην παραιτηθούμε από τις αξίες και τα όνειρά μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές;

Μέσα από την αφήγηση, τον διάλογο, το μοίρασμα και το παιχνίδι, τα παιδιά και οι έφηβοι καλούνται να εμπνευστούν, να συνδεθούν και να προσεγγίσουν, μέσα από ένα διαφορετικό, βιωματικό πρίσμα, τη δυναμική του πάθους, της επιμονής, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα που όλοι έχουμε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα πατώντας εδώ

Πάμε σινεμά;

Tο Πάμε Σινεμά; είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει την παροχή γνώσεων, την εθελοντική συμμετοχή και την άμιλλα, με τη δημιουργία και την προσωπική έκφραση και φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου, ιδίως σε ακριτικές και “άγονες” πολιτιστικά περιοχές. Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: η μία απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και η άλλη σε μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Σε καθένα από τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Πάμε Σινεμά;, οργανώνεται μια ομάδα έως είκοσι παιδιών, που με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα γράφουν σενάριο, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα κοστούμια και τα σκηνικά, συνθέτουν τη μουσική και γυρίζουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια ολιγόλεπτη ταινία, διάρκειας 5’ έως 7’.  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ταινίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών Πάμε Σινεμά;

Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ

Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Μαθητών και Δασκάλων από το Χαμόγελο του Παιδιού

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές,  στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά.

Βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων είναι  η ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματα τους , η ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους (κακοποίηση, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξαφανίσεις) που πιθανά να αντιμετωπίσει ένα παιδί.

Οι Ψυχολόγοι επικοινωνούν με μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες για τα θέματα που τους απασχολούν, με επικρατέστερα:  τη Βία κατά των Παιδιών, το bullying,  τις εξαφανίσεις παιδιών, τη χρήση διαδικτύου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ