5 φαινομενικά αθώες φράσεις που δεν πρέπει να λες στον άντρα σου μπροστά στο παιδί

Τα παιδιά, λένε, είναι «σφουγγάρια». Ρουφούν όσα ακούν και υιοθετούν πολλές από τις συμπεριφορές που βλέπουν. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τα λόγια και τις πράξεις τους.

Όταν, όμως, η καθημερινότητα σε πιέζει και το άγχος καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής σου, συχνά, δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα λόγια σου – ειδικά όταν απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο με τον οποίο νιώθεις άνετα, όπως, ο σύντροφός σου.

Υπάρχουν, όμως, φράσεις που καλό είναι να αποφεύγουμε όταν συζητάμε με το σύζυγο μας και βρισκόμαστε μπροστά στα παιδιά. Και αυτό γιατί μεταφέρουν μηνύματα που – ίσως – επηρεάσουν τα παιδιά μας για όλη τους τη ζωή.

«Δεν με νοιάζει»

Αν ο σύντροφός σας ζητά τη γνώμη σας για κάτι, το οποίο δεν εμπίπτει στα ενδιαφέροντά σας αρνηθείτε ευγενικά χωρίς να προσβάλλετε τον άλλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν απαντήσετε με ένα απότομο «δεν με νοιάζει», τότε δείχνετε αδιαφορία και λιγοστό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που έχετε επιλέξει να ζείτε μαζί. Άρα μειώνετε εκείνον, αλλά και τις επιλογές σας.

«Δεν μπορώ, έχω δουλειά»

Στις μέρες μας οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο απασχολημένοι από ποτέ. Όταν, όμως, αγνοούμε το σύντροφό μας για να ασχοληθούμε με το κινητό ή τον υπολογιστή μας, τότε εκείνος νιώθει μοναξιά, υποστηρίζουν έρευνες, και το ίδιο νιώθουν και τα παιδιά μας όποτε μας ρωτούν ή ζητούν κάτι και αργούμε να τους απαντήσουμε.

«Στα έλεγα εγώ»

Μια φράση που δεν είναι αρεστή σε κανέναν. Μπορεί να ακούγεται άκακη, στην πραγματικότητα, όμως, πληγώνει βαθιά τον άλλον, επειδή τονίζει ότι εσείς ήσασταν σωστοί και ο εκείνος έκανε λάθος. Με τον τρόπο αυτό, όμως, όχι μόνο φαινόμαστε «πολύξεροι» και ειρωνικοί στα μάτια του άλλου, αλλά δείχνουμε στα παιδιά μας ότι στην επικοινωνία μας με τους άλλους σημασία έχει να είμαστε πάντα «οι σωστοί» και να έχουμε το «πάνω χέρι».

«Κοίτα τώρα τι έκανες»

Χρησιμοποιώντας αυτήν την φράση δίνετε μεγάλη σημασία στην λανθασμένη πράξη, πράγμα το οποίο είναι λιγάκι αγενές και ανώφελο. «Αντί να εστιάσετε στο τι έκανε ο άλλος, δώστε προσοχή στο πώς θα το διορθώσετε ή στο πώς έκανε του υπόλοιπους να νιώσουν», προτείνουν ψυχολόγοι. Τα λάθη, άλλωστε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένας άνθρωπος και ειδικότερα ένα παιδί.

«Ποτέ δεν κάνεις αυτό» ή «Πάντα κάνεις έτσι»

Δυο φράσεις που λέμε αρκετά συχνά. Το «ποτέ» και το «πάντα» είναι λέξεις με πολύ μεγάλη και απόλυτη σημασία, οι οποίες μπορούν να πληγώσουν βαθιά το συνομιλητή μας ή να «περάσουν» λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά μας. Αν, για παράδειγμα, κατηγορείτε το σύντροφό σας για τις δουλειές του σπιτιού τις οποίες δεν κάνει, το παιδί σας μπορεί να καταλάβει, ότι το να δουλεύεις πολλές ώρες εκτός σπιτιού δεν είναι τόσο σημαντικό και ο μπαμπάς του δεν συνεισφέρει σημαντικά στο σπίτι.

Πηγή: fatherly.com