5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον οικογενειακό γιατρό από… έναν οικογενειακό γιατρό!

Πολύς ο λόγος που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τον οικογενειακό γιατρό και δεν είστε λίγοι οι γονείς που έχετε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε, ότι θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε δωρεάν δημόσια υγεία χωρίς να ταλαιπωρηθείτε, ειδικά αν δεν φροντίσατε να ασφαλιστείτε έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το Infokids.gr, λοιπόν, επικοινωνώντας με γιατρούς που έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα του οικογενειακού γιατρού σας έχει όλες τις απαντήσεις:

Ερώτηση: Είναι υποχρεωτικό να γραφτούμε στον οικογενειακό γιατρό;

Απ.: «Δεν είναι υποχρεωτικό να γραφτούμε αλλά δεν στοιχίζει και κάτι οπότε, γιατί να μην το κάνουμε; Το ότι γραφόμαστε σε έναν οικογενειακό γιατρό δεν σημαίνει, ότι απορρίπτουμε τον ιδιωτικό γιατρό που έχουμε χρόνια τώρα. Ωστόσο, αν μείνουμε ικανοποιημένοι π.χ. από τον οικογενειακό παιδίατρο, από τις υπηρεσίες και τον τρόπο εργασίας του, και δεδομένου ότι είναι και δωρεάν, γιατί να μην τον προτιμήσουμε;»

Ερώτηση: Πώς ωφελεί ο οικογενειακός γιατρός τους νέους γιατρούς και τους πολίτες;

Απ.: «H δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών ήταν πάντοτε  στόχος κάποιου υγειονομικού συστήματος . Ουσιαστικά με τις νέες αυτές συμβάσεις θα μπει και “νέο αίμα” στο επάγγελμα.  Οι πολίτες θα γνωρίσουν τους νέους αυτούς γιατρούς και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν αν είναι καλοί στην δουλειά τους, και όχι κουρασμένοι και βαριεστημένοι, όπως είναι πολλοί γηραιότεροι πλέον γιατροί.»

Ερώτηση: Ισχύει ότι ο χρόνος του κάθε ασθενή στον οικογενειακό γιατρό θα είναι έως 10 λεπτά;

Απ.: «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και όποιος το ισχυρίζεται δεν έχει διαβάσει τις σχετικές συμβάσεις. Κανένας περιορισμός δεν υπάρχει ούτε από τον ΕΟΠΠΥ ούτε από την ΗΔΙΚΑ. Ο κάθε γιατρός αφιερώνει τον χρόνο που κρίνει ανά περιστατικό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη επίσκεψη.

Όσο για την αμοιβή του γιατρού, είναι περίπου 10 ευρώ ανά ασθενή με πλαφόν αμοιβής.»

Ερώτηση: Γιατί αντιδρούν τόσο έντονα κατά του οικογενειακού γιατρού οι εκτός ΕΟΠΠΥ γιατροί;

Απ.: «Οι εκτός ΕΟΠΥΥ γιατροί προφανώς αντιδρούν γιατί ανησυχούν πως θα χάσουν πελατεία από νέους και με όρεξη γιατρούς που θέλουν να γίνουν γνωστοί στην περιοχή τους με αυτόν τον θεσμό και να αποδείξουν με την δουλειά τους , την αξία τους. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες, ότι αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι με τον γιατρό του ΕΟΠΠΥ, μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον ιδιώτη γιατρό τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι τον γιατρό τον διαλέγεις (δωρεάν ή με πληρωμή) επειδή είναι καλός στην δουλειά του, όχι με το βαλάντιο σου!»

Ερώτηση: Τώρα που δεν έχω ακόμα γραφτεί στον γιατρό, θα έχω κάποια «ποινή»;

Απ.: «Σε καμία περίπτωση, ούτε αποκλείεται κανείς από το ΕΣΥ. Ο μόνος “κίνδυνος” μπορεί να είναι, να έχει συμπληρωθεί η λίστα του οικογενειακού γιατρού της περιοχής σου και να αναγκαστείς να γραφτείς σε κάποιον άλλο, άλλης περιοχής.»