Την περίοδο της νηστείας υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές.
Η νηστεία του Δεκαπεντάγουστου έχει ξεκινήσει. Aπό 1η Αυγούστου μέχρι και 14η Αυγούστου Νηστεύουμε προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η νηστεία είναι αυστηρή. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου).Τα φαγητά που τρώμε, είναι κυρίως λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ελιές, ταραμάς και λαγάνα.
Το Infokids.gr, αφορμή τις επερχόμενες αυτές γιορτές, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 σαρακοστιανές συνταγές που θα τις τιμήσουν δεόντως και τα πιτσιρίκια. Είναι εύκολες, γρήγορες και άκρως γευστικές!
Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: 5 συνταγές που θα λατρέψουν και τα παιδιά
Νηστίσιμη Πίτσα
Υλικά:
Για ζύμη:
- 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κομμάτι μαγιά (σαν αμύγδαλο)
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
- Κρεμμύδια ξερά
- Μανιτάρια
- Ντομάτα φρέσκια κομμένη
- Πιπεριά πράσινη
Εκτέλεση:
Το πρώτο μας βήμα είναι να λιώσουμε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και να ρίξουμε σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, έως ότου γίνει μαλακή. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια μας τότε είναι έτοιμη.
Έπειτα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετούμε στο ταψί. Την τρυπάμε με το πιρούνι για να μην φουσκώσει και την αλείφουμε με λάδι και κέτσαπ. Ρίχνουμε έπειτα τη σάλτσα που φτιάξαμε και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές καθαρισμένες. Τέλος, ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.
Μακαρονάδα με λάδι και σκόρδο
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι Νο5
80 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι 100-120 ml)
6 σκ. σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτά φετάκια
5 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
1 πρέζα μπούκοβο
μπόλικο φρέσκο μαιντανό
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μείον ένα λεπτό.Παράλληλα, όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια μας φτιάχνουμε τη σάλτσα μας. Σε μία ρηχή πλατιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το σκόρδο μας. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να μην καεί το ελαιόλαδο και για να μπορέσει το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις δούμε ότι το σκόρδο αρχίζει να ξανθαίνει τότε η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Παίρνουμε 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανόκαι αφήνουμε 5 λεπτά τα μακαρόνια μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Αλευρωμένες Τηγανιτές Πατάτες
Υλικά
3-4 μεγάλες πατάτες
1/2 φλυτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά ξίδι
αλάτι
λάδι (για το τηγάνισμα)
ρίγανη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις σκουπίζουμε καλά για να στεγνώσουν από το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Όταν κάψει το λάδι τις τινάζουμε λίγο (για να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους) και τις τηγανίζουμε. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
Μισό κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
5 έως 6 σκελίδες σκόρδα
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανός
κύμινο
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ). Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς. Βάζουμε στο ταψί του φούρνου τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φέτες του σκόρδου, τις αλεσμένες ντομάτες, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό. Όπως είναι πολύχρωμο και στολισμένο το ταψί μας, το ρίχνουμε στον φούρνο.Ύστερα από είκοσι λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 200 βαθμούς και έπειτα από είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς.Όταν περάσει περίπου μισή ώρα, το φαγητό μας είναι ήδη έτοιμο. Προσέξτε, όμως, διότι πρέπει να κρυώσει κάπως πριν από το σερβίρισμα, διότι ως γνωστόν οι πατάτες και τα κολοκυθάκια αργούν να κρυώσουν. Για τα παιδιά που δεν νηστεύουν μπορείτε να το σερβίρετε και με τριμμένο τυρί.
Νηστίσιμο ραβανί
Υλικά:
- 300 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 150 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 800 ml νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα 1 πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι ψιλό, το σιμιγδάλι χοντρό, το ινδοκάρυδο, το αλάτι και το baking powder. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα το στερεό μείγμα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα του ραβανί. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα συμμετρικά, υπολογίζοντας που θα κοπεί το κάθε κομμάτι ώστε να έχει από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μέχρι να ψηθεί, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 8-10 λεπτά. Μόλις ψηθεί το ραβανί, το περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και το ψήνουμε για 5 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε και με το υπόλοιπο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει καλά.
Διαβάστε επίσης:
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, σταφίδες και πορτοκάλι